Stire

Ţeapă de milioane de euro cu terenul primăriei

21.01.2009 ⋅ 0 comentarii

Trei terenuri ale primăriei Timişoara, în suprafaţă totală de 1.000 de metri pătraţi, au făcut obiectul unor falsuri, fiind apoi vândute legal firmei Ital-Rom Construcţii. Terenurile sunt situate pe străzile Gheorghe Asachi şi Cronicar Neculce. Firma a ridicat acolo trei blocuri cu 40 de apartamente.

Ciudat este că primăria a emis autorizaţie de construcţie, fără să sesizeze că  în cauză este propriul teren tern. BRD Timişoara este alt păgubit pentru că a finanţat, cu un milion de euro investiţia. Patronul blocurilor nu poate vinde acum apartamentele.

Procurorul general confirmă ancheta

Ţeapa imobiliară este anchetată de Parchetul Curţii de Apel Timişoara. Procurorul general Vasile Bâc a confirmat că Direcţia Generală Anticorupţie a aflat de falsuri. Procurorii au stabilit deja că cele trei terenuri terenuri ale Primăriei au fost obţinute în baza unor acte false.

Ele au fost intabulate la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Timiş în numele unor cetăţeni din Ungaria. Procurorii au descoperit că maghiarii nu există, ei nefiind depistaţi în baza de date a Evidenţei Populaţiei din Ungaria. „Vânzarea s-a făcut printr-un mandatar împuternicit în baza unei procuri emise în Ungaria.

S-a stabilit că şi procura este falsă, fiind emisă de un notar public care, de fapt, nu figurează în Tabloul notarilor publici din Ungaria”, a declarat Mariana Boer, purtător de cuvânt al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel.

Ancheta penală încearcă să stabilească la acest moment implicarea în afaceri a unor notari timişoreni şi funcţionari publici din Primăria Timişoara şi de la Cartea Funciară.

A cumpărat de la naşul Ionelaş

Procurorul general Vasile Bâc a confirmat că acest caz este anchetat împreună cu altul similar, descoperit în februarie 2008, în care fusese vehiculat numele Ionelaş, considerat naş al mafiei imobiliare ţigăneşti din Timişoara. Patronul Ital-Rom susţine că a fost de bună credinţă.

„Începusem să construiesc, în 2006, un bloc pe o parcelă alăturată terenurilor în discuţie. Atunci a apărut acolo un panou pe care scria că terenurile sunt de vânzare. Am sunat, am negociat preţul pieţei şi am cumpărat. Ulterior am ipotecat terenurile pentru un credit de un milion de euro şi m-am extins cu blocurile pe terenurile respective Asta este tot ce ştiu.

Pe Ionelaş nu îl cunosc. Eu sunt de bună credinţă”, a declarat Sorin Neagoe, patron al Ital-Rom Construcţii SRL Timişoara. Documentele indică însă implicarea lui Ionelaş.

Conform unui contract autentificat de notarul Bucur Monica, în 1 septembrie 2006, terenurile în cauză au fost cumpărate de la Ionel Sadner, alias Ionelaş Cârpaci, cu 215.000 de euro. „Nu cunosc, nu ştiu nimic. Habar nu am”, a declarat Ionelaş.

Cum s-a făcut escrocheria

Escrocheria a fost bine elaborată. Conform mai multor documente provenite din cabinete notariale, oferite de surse care au dorit să fie protejate, falsul s-a comis în anul 2006. Atunci a fost falsificată o dispoziţie de retrocedare care poartă semnături identice cu ale primarului Gheorghe Ciuhandu şi secretarului Ioan Cojocari.

O persoană care nu a fost încă identificată şi-a creeat identitatea falsă Pal Barabas, cetăţean maghiar născut în 1949 şi domiciliat în Ungaria. Folosind alte documente false, Barabas a reuşit să vândă terenul statului lui Crăciun Cârpaci din Gătaia.

La rândul lui, Cârpaci l-a împuternicit pe Ionelaş, la notarul Safta Criste, să vândă terenurile firmei Ital-Rom. Firma a finalizat blocurile dar nu poate vinde apartamentele pentru că clienţii au aflat deja că sunt probleme. Dacă nu vinde, BRD nu poate recupera creditul. „Astăzi am avut un client care a renunţat să cumpere apartamente în bloc“, a spus
Neagoe.

Paşii escrocheriei imobiliare

1. Obţinerea informaţiilor

Escrocul află numele celor de la care au confiscat comuniştii terenurile: Iosif Klopod din Ungaria, Edith Kathrein şi Livia Birkenhauer din Germania. 

2. Actele false

Dispoziţie de retrocedare a primarului, prin care cei trei primesc terenurile înapoi. Poartă semnături identice cu ale primarului Gheorghe Ciuhandu şi secretarului Ioan Cojocari.

paşaport maghiar pe numele lui Pal Barabas.

procură notarială maghiară. Barabas este împuternicit să vândă terenurile.

3. Intabularea: 2006

februarie: Barabas începe acţiuni legale
20 februarie: obţine plan de situaţie cu terenurile
14 iunie :  traduce şi legalizează în România procura maghiară falsă
14 iunie: face cerere de intabulare la Cartea Funciară.
15 iunie: Oficiul de Cadastru intabulează noii proprietari: Klopod, Kathrein şi Birkenhauer
26 iunie: Primăria Timişoara primeşte de la Cadastru intabularea.

4. Vânzările

29 iunie: Barabaş vinde terenurile lui Crăciun Cârpaci, din Gătaia, strada Trandafirilor. Preţ - 120.000 euro.
18 august: Crăciun Cârpaci îl împuterniceşte pe Ionel Sandner, zis Ionelaş, să vândă cele trei terenuri.
1 septembrie: Ionelaş vinde terenurile, cu 215.000 euro, lui Mihai Sorin Neagoe, administrator ITAL-ROM Construcţii SRL

5. Investiţia

toamna 2006: ITAL-ROM ia de la BRD credit 1.000.000 de euro, ipotecând cele trei terenuri, pentru a finanţa un complex format din 3 blocuri. Valoarea investiţiei - 3.000.000 euro
16 august 2007: Primăria eliberează Certificat de Urbanism.
 7 decembrie 2007: Primăria eliberează autorizaţie de construcţie pentru complex de 38 de apartamente cu subsol, parter şi şapte nivele.

Primăria putea evita totul

În iunie 2006 OCPI Timiş a trimis la Primăria Timişoara detaliile intabulării. „Trebuia să sesizeze că nu au făcut retrocedarea şi blocam CF-ul. Au dat autorizaţie de construcţie pe terenul lor, fără să realizeze nimic”, a spus o sursă din OCPI Timiş.

Unul din contractele notariale care apar este încheiat la notarul Paula Cojocari, fiica secretarului primăriei. Ioan Cojocari a recunoscut că terenurile nu au fost niciodată retrocedate. Arhitectul-şef Sorin Ciurariu a declarat că el colaborează cu Parchetul în anchetă.
melthdesign.ro/