Stire

Bomba cu ceas ticăie ?n orfelinate

21.01.2009 ⋅ 0 comentarii

Mircea Toma, directorul de la Activ Watch, a prezentat primele rezultate ale proiectului „Ajută-i să ia startul”, care se referă la implementarea în câmpul muncii a copiilor instituţionalizaţi.

La această cercetare s-au alăturat şi Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Timiş, Asociaţia „Salvaţi copiii” şi Universitatea de Vest.

Iniţiativa vine în urma situaţiei alarmante care îi paşte pe aceşti tineri, care au intrat în orfelinate după Revoluţie şi acum au ajuns la vârsta la care sunt nevoiţi să se descurce pe propriile picioare.

Problema nu e percepută

 „E o categorie pe care noi nu o percepem că există. Ei împlinesc 18 ani, termină şcoala şi sunt nevoiţi să facă ceva. Şansele lor de reuşită sunt mai mici decât ale majorităţii tinerilor.

Se poate spune că au probleme privind inserţia în activitatea profesională”, a declarat Mircea Toma.Acesta a subliniat că, în cazul în care tinerii vor fi ignoraţi şi nu sunt ajutaţi să se integreze în societate, există pericolul să ajungă viitorii infractori ai ţării. „Aceşti tineri nu primesc valori corecte. Instituţiile nu le pot da.

Mulţi dintre aceşti copii au fost supuşi unor abuzuri. Ei sunt în underground ca şi comunitate. Mulţi sunt bombe cu ceas, vor cere societăţii să plătească”, a mai spus Toma.

Cercetarea a cuprins 50 de tineri, pentru care s-a încercat facilitarea unor locuri de muncă, de probă, pe o perioadă de şase luni. Societăţile comerciale din Timişoara nu au răspuns pozitiv, astfel că doar o singură firmă a fost de acord să lucreze cu copiii instituţionalizaţi.

Societatea Prospero, care are ca domeniu de activitate panificaţia, a angajat patru tineri de la casele de copii. „Aceşti copii se pregătesc să părăsească centrele de plasament.

Din păcate nu sunt pregătiţi pentru viaţa pe care trebuie să o ia în piept. Majoritatea încearcă să rămână cât mai mult, astfel că, stau la şcoală până la 26 de ani”, a spus Aurelia Anciu, director la Direcţia de Asistenţă Sociala şi Protecţia Copilului Timiş.

Potenţiali şomeri şi infractori

Mihai Gafencu, de la Asociaţia Salvaţi copiii , a mai oferit sprijin tinerilor din orferinate, în urmă cu şase ani. „Atunci am încerat să le găsim locuinţe.

Acum îi ajutăm să-şi găsească un loc de muncă. Concluziile pe care le-am tras este că în perspectiva populaţiei aceşti tineri sunt potenţiali şomeri sau infractori”, a spus Mihai Gafencu, de la Asociaţia Salvaţi copiii.

Nici cei de la Facultatea de sociologie şi psihologie nu au avut rezultate prea încurajatoare. „Cercetarea a fost complicată. Instituţiile răspund destul de greu la provocare.

Oamenii ştiu foarte puţin despre ei. Aceşti tineri fac parte dintr-o categorie la care ne-am gândit prea puţin şi prea târziu”, a spus Sorin Predescu, profesor la Facultatea de sociologie şi psihologie.
melthdesign.ro/