Stire

Consilierii municipali au votat demolarea fostei fabrici Strungul şi construirea unor blocuri cu 17 etaje

23.01.2009 ⋅ 0 comentarii

Consilierii municipali s-au întrecut ieri în luări de cuvânt referitoare la diverse probleme, mai mici sau mai mari, cu care se confruntă Aradul. Cel mai discutat proiect de pe ordinea de zi a şedinţei a fost cel care face referire la oportunitatea întocmirii unui Plan Urbanistic Zonal pentru o zonă mixtă (locuinţe, comerţ şi servicii) pe terenul de pe Calea Victoriei nr. 33-35, acolo unde era înainte SC ARIS SA. Terenul are o suprafaţă totală de 70.075 mp (peste 7 ha), propunându-se realizarea unor locuinţe cu anexe şi dotări aferente, spaţii comerciale, spaţii pentru birouri şi servicii, parcaje auto supraterane şi subterane, căi de comunicaţii auto şi pietonale, spaţii verzi. Se preconizează construirea unor blocuri cu opt, respectiv 17 etaje. Acest aspect a stârnit nemulţumirea consilierului ţărănist Claudiu Cristea, care a atras atenţia că regimul de înălţime este prea mare pentru o asemenea zonă, unde predominante sunt casele şi cel mult blocurile cu patru etaje.

Gheorghe Falcă a intervenit pentru a lămuri faptul că proiectul imobiliar de pe strada Cocorilor este legat cu cel de pe Victoriei şi a solicitat explicaţia unui specialist. Arhitectul Radu Drăgan, şeful serviciului construcţii şi urbanism, spune că este vorba despre o platformă industrială, unde se afla fosta turnătorie. „Aici, de altfel, se află oricum clădiri înalte, depozite de metale. La frontul stradal vor fi blocuri cu opt etaje, iar P+11 spre interior. P+17 vor fi doar două corpuri, înspre Victoriei, dar nu spre stradă. Este un proiect futurist, cu dale urbane, sub care vor fi parcaje subterane şi spaţii verzi. Distanţa faţă de strada Artileriei este destul de mare, urmând să se formeze un sens giratoriu. Regimul de înălţime este mai mare, dar Aradul trebuie să se dezvolte.”

După asta, au urmat intervenţiile mai multor consilieri. Cosmin Şerb le-a recomandat colegilor să nu se ferească de ansambluri deosebite ca cel prezentat mai devreme. „Pe Calea Romanilor ce e frumos? Blocurile mici, sau cele mari?
Cristea nu s-a lăsat: „Interesul investitorilor este să scoată profit cât mai mare pe un spaţiu limitat. Aduc taxe şi locuri de muncă, dar blocuri aşa de mari găseşti mai mult în est: în Chişineu sau Moscova”.
Primarul a revenit şi el pentru a explica faptul că doar în zonele industriale mai pot fi construite clădiri atât de înalte şi până la urmă... nu e sigur nici că se va pune în practică proiectul, în condiţiile în care traversăm o perioadă de criză financiară.
Ştefan Tabuia spune că de fapt în zonă nu sunt numai clădiri cu regim mic de înălţime: „Sediul SIF are 10 etaje. Oricum, din stradă nu o să se vadă decât vârfurile blocurilor. Să păstrăm personalitatea oraşului, dar să nu fim obtuzi!”
Viceprimarul Levente Bognar, ca de obicei, a avut o poziţie neutră, din care a încercat să mulţumească pe toată lumea. A punctat însă faptul că Aradului îi lipseşte un PUG, care să pună capăt acestor discuţii. Florin Manta şi-a exprimat şi el poziţia: „Zona este insalubră. Trebuie să păstrăm un echilibru, dar nu putem să ţinem în loc dezvoltarea oraşului! Trebuie însă făcut un studiu de trafic în zonă, pentru că va fi un flux mare de trafic”.
Cristea nu a ratat ocazia de a folosi în favoarea sa eroarea făcută de consilierul Tabuia: „În opinia domnului Tabuia sediul SIF are 10 etaje, când de fapt sunt vreo 6. Dacă SIF pare mare, atunci cum o să pară 17 etaje?”
În final, două voturi favorabile a reuşit să adune amendamentul ţărănistului, prin care se limita înălţimea la P+11, nouă consilieri alegând să se abţină de la vot şi nouă votând împotrivă.

 

Sursa: Observator.info

Autor: Dana Mirea ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
melthdesign.ro/