Stire

Firma de consultanţă din Suedia prevede o scumpire a preţului gigacaloriei la Arad de p?nă la 451 de lei!

24.01.2009 ⋅ 0 comentarii

Deşi directorul Centralei Electrice de Termoficare din Arad, Cornel Secianschi, spune că preţul gigacaloriei va scădea odată cu realizarea investiţiei de 20 de milioane de euro, finanţată prin împrumutul Băncii Europene de Reconstrucţie şi Dezvoltare, în studiul de fezabilitate realizat de specialişti se arată altceva.
La capitolul „previziunea preţului combustibilului”, în raport se arată: „Nu este clar cu ce nivel de preţ se va confrunta în anii următori CET Arad, dar se preconizează o creştere a preţului gazului. De asemenea, preţul real al curentului electric se preconizează să crească până la atingerea pragului de 467 de lei/MWh”.
Situaţia financiară a CET Arad a fost previzionată până în 2023. Consultantul propune o structură tarifară nouă pentru serviciile livrate de CET. Aceasta va trebui să fie capabilă să acopere costurile, ca de exemplu pentru forţa de muncă şi combustibil, dar şi pentru lucruri ca debite pentru servicii şi necesarul de investiţii în capitalul de active. De aceea, tariful este stabilit într-un mod care va permite CET-ului să-şi onoreze angajamentele faţă de furnizori, creditori, precum şi alte părţi interesate.
În scenariul prezentat, creşterea preconizată de 20% va trebui să fie acoperită în totalitate de CET, care va fi nevoit să recupereze creşterea costului prin tarif. În acest context, în care preţul combustibilului creşte cu 20%, preţul mediu este determinat la 451 de lei/Gcal. În momentul de faţă, preţul de producţie al gigacaloriei este de 287 de lei, din care populaţia plăteşte 187 de lei.

Conductele sunt mult prea vechi, dar înlocuirea lor nu este rentabilă
Specialiştii care au efectuat studii asupra CET de-a lungul a aproximativ patru luni, au constatat că conductele de termoficare se află într-o stare proastă. Cele mai multe sunt vechi şi ineficient dotate cu izolaţie, sau complet fără izolaţie, ceea ce duce la o scădere a duratei de viaţă şi la pierderi.
Pierderile mari de apă şi căldură au generat întrebarea: din punct de vedere financiar, merită înlocuirea ţevilor cu unele preizolate şi moderne? Costurile ridicate de investiţii, asociate cu înlocuirea de conducte au arătat că aceasta nu este o măsură rentabilă. „Schimbarea ţevilor nu produce modificări semnificative asupra revenirii Centralei. Cu toate acestea, în cazul în care reţelei i se permite deteriorarea, operaţiunea de sistem nu mai este în siguranţă. În cazul în care nu se efectuează înlocuirea conductelor într-o perioadă de 5 ani, rata de eşec este aşteptată să crească în fiecare an. Costurile pentru reparaţii neplanificate ar creşte cu cel puţin 50%”.

Apa caldă se răceşte „pe ţeavă” când nu este consumată
În acelaşi raport se menţionează faptul că municipalitatea nu are pla-nuri pentru promovarea programului de eficienţă energetică pentru gospodării sau industrii. Asociaţiile de proprietari investesc azi de exemplu în îmbunătăţirea izolaţiilor. Este însă o activitate redusă ca volum, din cauza lipsei banilor necesari.
Sistemul de apă caldă menajeră este destul de vechi şi are scurgeri destul de mari. Aceleaşi probleme se găsesc şi la apa caldă menajeră, neputându-se asigura tot timpul temperatura optimă. Apa caldă menajeră se răceşte în perioada în care consmul este redus. Acest lucru duce la un consum masiv de apă caldă menajeră, în cazul în care există doar câteva apartamente care consumă apa, deoarece trebuie să golească total conductele de la punctul termic până la robinet.
Apa caldă menajeră este pregătită ineficient din cauza ţevilor supradimensionate în schimbătorul de căldură în contracurent.

Sursa: Observator.info

Autor: Dana Mirea ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
melthdesign.ro/