Stire
Sindicaliştii spun că pentru depăşirea crizei e nevoie de... curaj şi măsuri guvernamentale
27.01.2009
⋅ 0 comentarii
În ultimele săptămâni, criza financiară şi-a făcut puternic efectul la Arad, unde firme din domeniul subansamblelor auto, construcţiilor sau industriei alimentare au încetat sau şi-au redus activitatea. Sindicaliştii arădeni sunt de părere că cei disponibilizaţi pot fi reangajaţi, dacă patronii depăşesc panica şi dacă guvernul va stimula angajatorii.
„Sunt de părere că s-a instalat ideea de „criză”, care ne sperie pe majoritatea dintre noi. Practic, toată lumea stă pe loc din cauza crizei financiare. Eu cred că la nivel de judeţ există patroni care au nevoie de forţă de muncă, însă e mai greu să pună în practică acest lucru din cauza temei, care creează panică în rândul patronilor, care ezită să mai angajeze oameni. Tot acest circuit, dintre angajat şi angajator a fost blocat tocmai din cauză că toată lumea vorbeşte de criză. Cred că firmele vor reîncepe să facă angajări atunci când cei de la Guvern vor începe să le propună angajatorilor tot felul de oferte sau scutiri. De asemenea, cred că, de regulă perioada de iarnă provoacă frisoane, mai ales în industria de construcţii, care e printre cele mai afectate industrii. E clar, că în această perioadă firmele preferă să disponibilizeze decât să piardă bani”, susţine Toma Petre, lider de sindicat „ Frăţia”.
„ Nu cred că s-a produs doar un clişeu. Criza financiară chiar există şi văd lucrul acesta şi în cazul nostru. Din documentele justificative pe care le primesc am observat că nivelul producţiei s-a redus drastic, la fel şi comenzile. Dar, în acelaşi timp cred că mulţi angajatori dramatizează pe fondul crizei şi aplică măsuri mai mult decât e cazul. Probabil că anul acesta vom avea un regres mai mare. În ceea ce priveşte absorbţia de pe piaţa muncii, cred că în 2-3 luni cei 1200 de oameni disponibilizaţi, care figurează la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă din Arad, se vor putea reintegra pe piaţa muncii. Desigur, asul din mânecă, la nivel mondial, este să se înregistreze o îmbunătăţire bruscă pe termen lung sau scurt”, susţine Lucian Lengyel, liderul de sindicat de la Takata.
Tot cu privire la acest aspect, liderul sindicatului din învăţământ, Dănuţ Ieneşescu susţine că societăţile care fac disponibilizări şi emit ordonanţe ar trebui să dea în prealabil şi soluţii pentru cei care sunt disponibilizaţi. „Noi nu suntem în măsură să spunem dacă cei disponibilizaţi vor reuşi să se reintegreze pe piaţa muncii, însă avem speranţa că se vor lua măsuri în ceea ce priveşte acest lucru. Şi anume: să se facă cursuri de formare profesională, unde oamenii să fie pregătiţi în anumite domenii, iar apoi să li se dea posibilitatea de a ocupa un loc de muncă. Şi noi avem colegi, cadre didactice, tineri absolvenţi calificaţi, care nu au reuşit, din cauza lipsei de posturi şi încadrării sub normative. Iar în ceea ce ne priveşte pe noi, dacă nu vom primi 6% din PIB nu vom putea implementa progame şi ce ne mai cer guvernanţii actuali”.
Sursa:
Observator.info
Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați
Observator.info