Stire

Unii directori plătiți din bani publici sunt reticenți ?n a-și face publice salariile

27.01.2009 ⋅ 0 comentarii

Am descoperit zilele astea că nu este foarte ușor să afli salariul unui director al unei societăți subordonate Consiliului Județean Arad. Se pare că CJA nu deține informații referitoare la valoarea salariilor acestor directori, sau a primelor pe care le-au încasat de-a lungul unui an. N-am putut fi ajutați decât prin indicarea unor legi care reglementează aceste salarii. L-am sunat așadar, în calitate de reporter, în primă instanță pe directorul general al Aeroportului din Arad, Dan Bălăcel. Acesta a reacționat defensiv la auzul unei întrebări atât de... personale. Ne-a sugerat să facem o cerere în scris către societate dacă dorim să aflăm aceste informații.
La Compania de Transport Public am apelat direct la departamentul economic. De aici ni s-a răspuns că salariul directorului este confidențial și că ar trebui să-l întrebăm personal. Radu Torsin nu ne-a putut spune cu exactitate care a fost valoarea salariului obținut până la 1 ianuarie 2009, dar a aproximat undeva în jurul sumei de 5.000 de lei, însă noi știam deja că acesta a fost de 8.000 de lei brut. În ceea ce privește primele, Torsin ne-a informat că nimeni din cadrul societății nu a încasat vreun fel de primă în 2008.
În ceea ce privește Compania de Apă, nu am reușit să dăm de director, Gheorghe Bănățean, care se pare că e plecat până joi, iar șeful departamentului economic ni s-a spus că a fost plecat din birou și nu se știa când se întoarce, dacă se mai întoarce în ziua respectivă...

Directorul Zonei Libere Curtici Arad are un venit anual de peste 140.000 de lei.
Asta înseamnă un câștig mediu lunar de aprox. 120 de milioane de lei vechiCristina Bibarț, directorul general al Zonei Libere Curtici Arad, a avut de-a lungul anului 2008 un salariu lunar de bază de 5.867 de lei, adică 70.404 lei anual. La această sumă s-a adăugat o „primă de performanță”, pe care a încasat-o pentru fiecare lună, adică 6.068 de lei adăugat la salariul lunar, ceea ce înseamnă la sfârșitul anului încă 72.816 lei. Directoarei îi revine așadar lunar un venit de 11.935 de lei, ceea ce înseamnă anual 143.220 de lei, adică în lei vechi aproape un miliard și jumătate, fără să punem la socoteală alte posibile sporuri salariale, cuprinse în Contractul Colectiv de Muncă sau în Codul Muncii.
Pentru anul 2009, directorul economic al Zonei Libere s-a angajat să realizeze un profit brut de 301.252 de lei. La capitolul investiții, banii vor fi folosiți pentru extinderea unui depozit metalic și a platformei pavate de 300 mp la 500 mp, cumpărarea și instalarea unei electropompe pentru puțuri de apă, racord la apă potabilă și un autoturism. Fondul de salarii al angajaților pentru acest an va fi de 1.046.780 de lei. Repartizarea profitului rămas după plata impozitului va fi alocat bugetului Consiliului Județean Arad (50%), iar 10% merg la salariați, pentru participarea lor la profit.

Sursa: Observator.info

Autor: (D.M.) ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
melthdesign.ro/