Proprietarii ţin de chiriile spaţiilor comerciale
29.01.2009
⋅ 0 comentarii
Proprietarii spaţiilor comerciale şi industriale din Arad sunt dispuşi să negocieze închirierea acestora, însă pe baza anumitor criterii, care le sunt impuse chiriaşilor.
Abia la începutul acestui an chiriile au început să se revizuiască, însă numai cu mici excepţii, ca de exemplu pentru cei care au contracte pe perioade mai îndelungate. Doar în astfel de cazuri, agenţiile imobiliare acceptă să negocieze preţul chiriilor.
În prezent, cei care vor să închirieze un spaţiu comercial vor trebui să scoată din buzunar aproximativ 30-40 de euro pe metru pătrat.
Cei mai interesaţi de spaţiile comerciale stradale sunt patronii de bănci, casino-uri, Internet cafe, farmacii, patiserii, cafenele, restaurante sau magazine de îmbrăcăminte, respectiv încălţăminte.
Însă, problema principală este că momentan sunt spaţii de închiriat foarte bine cotate, pentru care în alţi ani ar fi fost concurenţă, iar acum zac cu vitrinele acoperite. Comercianţii au început să se reorienteze spre spaţii mai mici, iar acest lucru va atrage după sine o scădere a chiriilor la spaţiile mai mari.
Care sunt ofertele agenţiilor imobiliare şi dacă preţul chiriilor va creşte, va stagna sau va scădea, ne spun chiar reprezentaţii agenţiilor din Arad.
„Din ofertele pe care le-am primit de curând, nu am observat o scădere vizibilă a chiriilor, atât la spaţiile comerciale, cât şi la cele industriale. Poate doar în urma unor negocieri, acestea ar putea fi închiriate la un preţ mai mic. În schimb la apartamente, chiriile au scăzut într-adevăr, dar nu foarte mult. Pe bulevard, chiriile stagnează deocamdată”, sunt de părere cei de la Agenţia Imobiliară „Ceasul”.
„Pot să vă spun că au coborât preţurile chiriilor pentru spaţiile comerciale şi industriale, dar nu foarte mult. Comparativ cu preţurile iniţiale s-a înregistrat o oarecare scădere. La apartamente, chiriile rămân la fel deocamdată. Pentru un spaţiu comercial chiria este de aproximativ 30 de euro pe metru pătrat plus TVA, care ar include o hală cu toate cele necesare, iar în ceea ce priveşte spaţiile industriale între 10 euro şi maxim 40 de euro pe metru pătrat, asta într-o zonă centrală, pentru că preţul variază şi în funcţie de zonă. La suprafeţe mai mari de 60-70 de metri pătraţi, de obicei se mai negociază preţul, care scade pe undeva la 25-35 de euro pe metru pătrat. La apartamente chiriile se menţin, cel puţin la ce avem noi în oferte”, susţine Ioan Narcis Sărac, managerul Agenţiei Imobiliare S.C. C-Ţiile Imob S.R.L. Arad.
„Legat de piaţa imobiliară, respectiv de spaţiile comerciale şi industriale, părerea mea este că în acest moment, aşa cum pe plan mondial şi naţional este vorba de lichidităţi, preţurile se menţin. Proprietarii nu încearcă să scadă din preţuri, ba chiar refuză să închirieze sub un preţ mai mic decât cel normal. Eu spun că această criză imobiliară şi chiar criza economică în general, durează de 20 de ani, adică din lipsă de legi în toate domeniile, nu doar strict cel imobiliar. Putem vorbi de o scădere a pieţei în mod deliberat, care se află într-o ascensiune care nu mai poate fi oprită, pentru că în momentul în care ar trebui să ne necăjim că scad preţurile la imobiliare, atât la case, cât şi la terenuri, ar trebui să ne punem un semn de întrebare şi să înţelegem că întreaga piaţă este în cădere şi cu atât mai mult cu cât mass-media încearcă să accentueze această scădere, românului cred că îi este foarte greu să discearnă ce să facă în momentul de faţă. Preţurile pe Bulevardul Revoluţiei se estimează în prezent la cel puţin 40 de euro pe metru pătrat. Toată lumea menţine acest preţ, la fel ca şi în anii trecuţi. Negociere de preţ sub 35 de euro nu cred că face nimeni. Fiecare aşteaptă o lună, două să vadă reglementările şi proiectul de buget pe plan naţional care va fi prezentat mâine şi de asemenea să vadă ce se va întâmpla la bănci, dacă se vor da credite în continuare. Astfel, firmele îşi vor continua ascensiunea sau nu”, susţine Andreea Paşca, director „Lang Imobiliare” Arad.
Sursa:
Observator.info