Stire
?Detectorul de minciuni? de la Arad, ?n slujba a trei inspectorate judeţene de poliţie
12.02.2009
⋅ 0 comentarii
Inspectoratul Judeţean de Poliţie deţine un laborator poligraf care deserveşte inspectoratelor de poliţie din trei judeţe, respectiv Arad, Timiş şi Hunedoara. Acesta funcţionează în cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Arad - Serviciul Criminalistic din luna iunie 2006 cu ajutorul aparatului fiind testate persoane cercetate în diferite cauze aflate în instrumentarea poliţiştilor din cele trei judeţe. Gianina Alexa este psiholog criminalist în cadrul IJP Arad şi totodată specialistul în tehnica poligraf care şi-a adus o contribuţie importantă la rezolvarea unor cauze penale în care autorii erau necunoscuţi, fie prin recunoaşterea directă a persoanelor testate, fie prin orientarea anchetei pe anumite piste în cazul persoanelor nesincere. Pe parcursul anului trecut au fost testate cu detectorul de minciuni de la Arad 71 de persoane în 48 de cauze. Aproximativ 80% au trecut testul pentru că nu au încercat să mintă aparatul, 19 persoane fiind demonstrate nesincere, iar
13 persoane au recunoscut comiterea faptelor pentru care erau anchetate. Aparatul format dintr-o serie de senzori care înregistrează activitatea fiziologică a organismului nu poate fi păcălit, având o siguraţă de veridicitate de 98%.
Examinarea constă în câteva întrebări, maxim zece, a căror răspuns este da sau nu. Acestea sunt repetate de trei ori în ordine diferită, tensiunea creată determinând un exces de andrenalină, această surescitare afectând inima şi plămânii, ceea ce angrenează o serie de modificări în funcţionarea organismului respiraţie, tensiune, puls, reacţia galvanică a pielii care trădează persoana de pe scaunul detectorului. Testul cu detectorul de minciuni se face doar dacă persoana care urmează a fi testată este de acord. De asemenea, înainte de procesul propriu zis aceasta va fi informată despre tot ce înseamnă testarea la care urmează să fie supusă şi are parte chiar şi de o testare de probă. Subiectul cunoaşte dinainte întrebările la care urmează să răspundă în condiţiile în care este de acord cu ele. Toate aceste lucruri reprezintă o sabie cu două tăişuri pentru că deşi au rolul de a destinde persoana care urmează să fie testată şi de a o familiariza cu procesul, mulţi şi-au recunoscut faptele înainte de a fi testaţi pe bune. Testul poligraf nu poate fi efectuat de persoanele sub 18 ani şi nici de femeile însărcinate, precum nici de persoanele care nu au starea de sănătate aptă pentru acest lucru. Testarea poate fi contramandată în orice moment al desfăşurării acesteia de către subiect care are dreptul să renunţe, însă acest lucru va fi consemnat de către psihologul criminalist în raportul pe care îl întocmeşte ulterior.
Sursa:
Observator.info
Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați
Observator.info