Clădirea din zona Pădurice ?ncearcă să intre ?n legalitate
12.02.2009
⋅ 0 comentarii
Astăzi, clădirea de birouri de pe strada Coposu (pe colţ cu strada Miron Costin, în zona Pădurice), este programată pe ordinea de zi a şedinţei de Consiliu Local Municipal, pentru a „intra în legalitate”. În proiect se arată că imobilul are în prezent 4 etaje şi se cere aprobarea Planului Urbanistic Zonal pentru supraetajare, până la P+6E. Aprobare, vorba vine – clădirea are deja 6 etaje. Imobilul aparţine S.C. INST-SERV D&D S.R.L, adică firmei consilierului municipal Dorel Căprar. La ultimul etaj, adică la etajul 6, aşa cum se poate obseva în imagine, funcţionează un restaurant unde au loc diverse evenimente festive.
„Având în vedere că, condiţiile impuse prin Certificatul de Urbanism nr. 2995 din 29.10.2007 au fost îndeplinite cât şi a faptului că, prin lucrarea propusă se îmbunătăţeşte funcţionalitatea şi aspectul zonei, consider oportună adoptarea unei hotărâri prin care să se aprobe Planul Urbanistic Zonal „Supraetajare clădire birouri - str. Corneliu Coposu nr.24C”, cu respectarea tuturor avizelor şi acordurilor aferente”, se arată în proiectul de hotărâre. „Prezenta documentaţie s-a întocmit în vederea construirii a două niveluri la clădirea existentă”.
Imobilul este coproprietate de stat fiind concesionat beneficiarului pe termen de 49 de ani, terenul având o suprafaţă de 528 mp.
Clădirile din vecinătate sunt blocuri de locuinţe P+4, respectiv sediul Consiliului Judeţean.
În documentaţie se arată că vor fi amenajate spaţii verzi cu dale înierbate şi plantaţii de aliniament de înălţime mică, în suprafaţă de 28,66 mp. Tot aici se menţionează: „Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism a emis Avizul tehnic nr.60 din 11.12.2008, care este nefavorabil din cauza lipsei locurilor de parcare incluse în parcela din proprietatea beneficiarului”. Într-adevăr, clădirea de birouri nu are amenajat niciun loc de parcare, într-o zonă centrală a oraşului. Acest lucru nu ar fi trebuit „tolerat” de consilierii care au purtat numeroase discuţii în plen despre faptul că fiecare clădire care se construieşte trebuie să aibă locuri de parcare corespunzătoare.
Am încercat să obţinem câteva opinii referitoare la acest proiect, de la câţiva consilieri care fac parte din comisia de urbanism în cadrul CLM. Viceprimarul Geanina Pistru, care este şi preşedintele comisiei, nu a răspuns la telefonul mobil şi nu a fost de găsit nici pe fix la ora la care am căutat-o. Consilierii Lucian Şerb şi Traian Vlaicu nu citiseră proiectul, aşa că s-au abţinut să-şi prezinte părerile. Singurul care cunoştea situaţia a fost Claudiu Cristea: „Autorizaţia pe care o deţine proprietarul este pentru P+4. Ar trebui să se aplice legea. Este o problemă complexă, pentru că vorbim de o zonă centrală, cu un regim special. Specialiştii nu au dat aviz pentru acest PUZ”.
Într-adevăr, poate că dacă ar trebui să se aplice legea, ce e în plus la regimul de înălţime, faţă de PUZ-ul aprobat, ar trebui să fie demolat...
Dorel Căprar susţine că nu există nicio problemă: „Este vorba despre o reactualizare. Am plătit amenzi, pentru că la momentul respectiv nu am reuşit să strâng documentele necesare. Sunt în grafic cu legea în momentul de faţă”.
Concluzia care ar putea fi trasă de aici este că pot fi construite nenumărate etaje la o clădire, chiar şi fără autorizaţii, de vreme ce acestea pot fi obţinute ulterior.
Leonid Gheorghiţă, şeful de serviciu la Control Calitate Lucrări de Construcţii în cadrul Inspectoratului Regional de Stat în Construcţii, spune că primăria este cea care sesizează neregulile într-un astfel de caz şi poate fi dispusă intrarea în legalitate, după acordarea unor amenzi. După care se întocmeşte o altă documentaţie care va fi aprobată în CLM.
Nu este aşadar un capăt de lume...
Sursa:
Observator.info