Parlamentarii arădeni au depus amendamente pentru finanţarea de biserici şi şcoli
13.02.2009
⋅ 0 comentarii
Reabilitarea bisericilor sau a şcolilor a fost subiectul principal al amendamentelor la bugetul de stat, depuse de către parlamentarii arădeni. Din păcate, bugetul de austeritate împiedică aprobarea multora dintre acestea, însă arădenii din Parlament au reuşit totuşi să treacă unele amendamente ce vor ajuta comunităţile din care provin. Unii parlamentari au fost mai reticenţi în a spune numărul şi specificul lor, în timp ce alţii au spus că preferă alte căi pentru a-şi promova proiectele, şi anume prin ministere, după ce va fi aprobat bugetul.
Grupul parlamentarilor din municipiul Arad, adică senatorul Ovidiu Marian şi deputaţii Lucian-Riviş Tipei, Claudia Boghicevici şi Adrian Niţu au depus trei amendamente la buget. Două din acestea se referă la bisericile din cartierele Sânicolau Mic şi Aradul Nou, care ar putea primi câte două miliarde de lei. Un alt amendament a luat în considerare situaţia de la Spitalul Municipal, care ar putea primi 7 miliarde. „Aceste proiecte sunt posibile pe resursele identificate. Vom depune şi alte proiecte pe programele generale pe ministere, după ce va fi aprobat bugetul pentru fiecare şi se vor stabili priorităţile”, a declarat deputatul Adrian Niţu, membru în Comisia de buget-finanţe a Camerei Deputaţilor.
Grupul parlamentarilor din colegiul senatorial sud, în speţă senatorul Constantin Igaş, împreună cu deputaţii Marius Gondor şi Iustin Cionca, au depus o serie de amendamente referitoare la infrastructura şcolară şi la biserici. „Nu aş vrea să spun comuna până când amendamentele nu vor fi trecute, deoarece nu vreau să creez deziluzii. Am depus amendamente pentru şcoli sau biserici”, a spus senatorul Igaş. Biserica se află în atenţia parlamentarilor democrat-liberali deoarece „PDL a avut o relaţie bună cu Biserica dintotdeauna. Suntem legaţi de Biserică şi din punct de vedere doctrinar, ca partid creştin-democrat”, a mai argumentat liderul de grup al senatorilor democrat-liberali.
Ciprian Luca, deputatul social-democrat din colegiul de nord-est al judeţului crede că este campionul amendamentelor. Deputatul spune că a depus „în jur de 36-37, la Ministerul Culturii, Ministerul Transporturilor, Ministerul Agriculturii sau Dezvoltării Regionale”. Dintre acestea, zece au fost până acum aprobate. La fel ca şi în cazul democrat-liberalilor, majoritatea amendamentelor la buget depuse de Ciprian Luca au fost pentru biserici sau şcoli, deputatul declarând că a purtat discuţii chiar cu miniştrii, în anumite cazuri. „Aveam şi mai multe amendamente dacă mă întâlneam şi cu primarii PDL. Aveam peste 100, dar din poveşti nu pot face amendamente. Regret că nu au fost, unii m-au sunat supăraţi să-mi spună că nu au ce să facă dacă nu i-a lăsat partidul”, mai spune Ciprian Luca, cel care a organizat sâmbăta trecută, la Târnova, o întâlnire cu primarii din colegiul său.
Senatorul Avram Crăciun spune că „amendamentele nu se vor accepta pentru că nu sunt bani”. Crăciun spune că a depus amendamente, însă acestea nu prea au şanse să treacă. „Banii sunt foarte drămuiţi. Eu am altă metodă, voi merge pe programe de dezvoltare”, a spus senatorul din colegiul de nord al judeţului. Oarecum de aceleaşi dificultăţi se loveşte şi liberalul Mihăiţă Calimente, care spune că „nu se va lua în considerare niciun amendament.” „Am avut termen până miercuri, cum poate fi parcurs un buget de aproxiamtiv 50 de kilograme şi care ne-a fost trimis târziu pe suport electronic? Am depus, împreună cu partidul, peste 2000 de amendamente pe vechiul proiect de buget , din informaţiile pe care le mai aveam”, a spus liberalul. Deputatul UDMR, Peter Farago nu a putut fi contactat telefonic.
Sursa:
Observator.info