Stire
Creditorii Casaromului se simt traşi pe sfoară, pentru că s-ar putea să nu-şi mai recupereze banii
14.02.2009
⋅ 0 comentarii
Dezvoltatorul imobiliar Casarom din Arad vinde terenul pe care ar fi trebuit să realizeze controversatul proiect rezidenţial „Subcetate”, înainte de a înapoia banii creditorilor, aşa ne informează un avocat al unuia dintre creditori.
După ce în 2001 Casarom a cumpărat mai multe zeci de hectare la preţul de 5 cenţi pe metru pătrat şi n-a construit până în acest moment decât două blocuri şi două case, dintre cele 900 de locuinţe promise, avocatul Mihai Cuc ne spune că firma refuză să înapoieze banii creditorilor din străinătate. În acelaşi timp, Casarom ar întârzia procedurile judiciare iniţiate în instanţă de către creditorul olandez Rom Estate Eastern Europe BV, vânzând între timp porţiuni mari de teren. În acest fel, creditorul riscă să nu îşi mai poată recupera împrumutul.
Pentru realizarea proiectului imobiliar pe un teren obţinut în condiţii mai mult decât avantajoase de la municipalitate, Casarom a avut nevoie de un împrumut de peste 1.600.000 de dolari, după cum ne informează avocatul. Suma ar fi trebuit să fie returnată în rate lunare, începând cu aprilie 2005, însă Mihai Cuc spune că nu a fost returnată nici măcar prima rată. „Am aşteptat până în 2008 pentru a începe procedurile în instanţă pentru recuperarea sumei, dar odată ce acestea au fost demarate, Casarom a vândut imediat o parte importantă din teren unei alte societăţi”.
Cu toate că investitorul din Olanda a câştigat în faţa primei instanţe, Curtea de Apel Timişoara a hotărât să trimită cazul spre rejudecare pentru lipsa audierii martorilor, chiar dacă şi Casarom recunoaşte existenţa unui contract de împrumut valid, întârziindu-se astfel procedura. „În acest timp, s-a hotărât desfiinţarea oricărei executări silite, astfel că în acest moment cei de la Casarom au mână liberă să vândă tot ce mai au, înainte să mai putem recupera câte ceva. Un scenariu de acest gen are toate caracteristicile unei înşelăciuni. Mă întreb cine o să răspundă pentru eventualele prejudicii aduse investitorului olandez”, continuă avocatul.
Avocaţii angajaţi de creditorul olandez au făcut deja recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi sunt hotărâţi să depună plângere la Consiliul Superior al Magistraturii împotriva judecătorilor de la Curtea de Apel Timişoara.
„Din punct de vedere juridic, nu există caz mai clar decât acesta: avem un contract de împrumut, avem dovada retragerii banilor din bancă de către Casarom, chiar şi debitorul recunoaşte că a împrumutat şi folosit banii. Mi-e teamă ca nu cumva Casarom să piardă procesul prea târziu şi să vedem un scenariu de tipul Moromete: Ţi-aş da dacă aş avea, dar... n-am!”.
Sursa:
Observator.info
Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați
Observator.info