Stire

UTA - Povestea zilei: s-a ales o nouă conducere, s-au făcut planuri, dar banii există sub forma unor promisiuni

22.02.2009 ⋅ 0 comentarii

Zi extrem de agitată, sâmbătă, pentru gruparea arădeană. Sosirea fostului finanţator Nicolae Bara la Arad a generat o serie de întâlniri şi discuţii, unele tensionate, la capătul cărora s-a ales o nouă conducere executivă a clubului, în ideea ca UTA să fie salvată de la faliment şi să i se asigure minime resurse financiare pentru a relua campionatul.
 
Revenirea lui Marin Lupaş la UTA, unul din cele mai bune lucruri care se puteau întâmpla într-un moment atât de greu. Indiscutabil, fostul preşedinte reprezintă o garanţie a seriozităţii
 
În prima fază, în cadrul asociaţiei FCM UTA au intrat 14 membri noi, alături de Suporter Club UTA, în general foşti jucători, suporteri şi oameni de afaceri. Apoi a fost ales un nou Comitet Director, compus din Nicolae Chiş (preşedinte, managerul hotelului Best Western Arad), Gheorghe Vaczi (fost jucător şi conducător), Ciprian Jurma (Suporter Club UTA), Marin Lupaş (fost preşedinte) şi Giovanni Catanzarti (om de afaceri, proprietarul unui hotel în Arad). După alegerea noului organism de conducere, s-a oficializat ieşirea definitivă a lui Nicolae Bara din clubul arădean.
Noua conducere nu şi-a asumat obiective, ci doar o tentativă de-a salva UTA. Prin urmare, Gabor Biro a fost mandatat să se ocupe de formarea unei echipe, pentru că UTA nu mai dispune de aşa ceva, iar Dan Stupar este vehiculat ca posibil antrenor, în cazul în care se reuşeşte rezilierea contractului lui Chirilă, pas pe care şi l-a asumat noul preşedinte. Având în vedere însă tupeul şi caracterul lui Chirilă, misiunea pare imposibilă, dar noul preşedinte şi-a asumat misiunea de-a discuta cu el.
Din datoriile totale ale clubului, 2.2 milioane euro, jumătate nu vor pune probleme, deoarece reprezintă creditări ale lui Nicolae Bara şi Sandu Ion, ambii promiţând că nu vor emite pretenţii. Cu toate acestea, deşi se intenţionează formarea unui lot, deblocarea echipei la FRF, prin noi acorduri cu clubul Steaua, Marian Spiru şi jucătorii din cauza cărora echipa a fost neprogramată pentru datorii, nu există un buget clar, ci doar promisiuni legate de apariţia unor bani.

Discuţia de dimineaţă: tensionată şi fără rezultat
Cronologic, dincolo de rezumatul zilei, sâmbătă în jurul orei 11,30, Nicolae Bara s-a întâlnit, la hotelul Continental, cu Nicolae Chiş, Ioan Kocsis-Josan, Mircea Petescu, Ciprian Jurma şi Dan Proca, ultimul din partea SUR. Discuţiile au vizat retragerea lui Nicolae Bara şi a reprezentanţilor Frigotehnica din asociaţia FCM UTA şi înlocuirea lor cu persoane propuse de Nicolae Chiş. Variantele au stârnit furia suporterilor, deoarece prin ieşirea lui Nicolae Bara şi intrarea în asociaţie a unor necunoscuţi, fără garanţii legate de disponibilitatea unor bani, se contura serios varianta unei fuziuni a UTA-ei din vară. Cel puţin asta era marea teamă a reprezentanţilor suporterilor, deoarece nimeni nu-şi asuma responsabilităţi şi obiective şi nu se vorbea despre cine asigură partea financiară ori despre modalităţile de stingere a datoriilor. Totul era ceva de genul: „iese Bara şi oamenii lui, intrăm noi, cu oamenii noştri (necunoscuţi) şi încercăm să salvăm ce se mai poate salva. Dacă nu, vedem ce-o fi”.
Nicolae Bara a fost de acord să iasă din asociaţie şi să pună UTA, fără pretenţii, la dispoziţia celor interesaţi, dar la presiunile reprezentanţilor suporterilor, a evitat un răspuns clar în acea fază a discuţiilor.
Între timp, părţile au convenit să se întâlnească la sediul clubului, unde să fie chemate persoanele vizate să intre în cadrul Asociaţiei FCM UTA, pentru a fi cunoscute şi pentru a se discuta cu ele. Deoarece au sesizat că există pericolul ca Nicolae Bara să cedeze, fără să condiţioneze (nu financiar, ci moral) noul proiect, suporterii au chemat întăriri, astfel că într-o jumătate de oră, la sediul clubului, alături de persoanele implicate în discuţii, au apărut 10-15 suporteri. Ideea era simplă: orice s-ar întâmpla, să se blocheze ideea unei fuziuni ori a unei manevre, prin care UTA să fie readusă în Liga a II-a din vară. Or, dacă urma să se schimbe întreaga conducere, cu persoane necunoscute în acel moment, puterea de decizie aparţinea acesteia, deci inclusiv girul pentru o fuziune.
 
Nicolae Bara a cedat tot ce mai avea de cedat şi-a plecat. Deşi existau informaţii să urmează să se întâlnească cu Sandu Ion pentru o eventuală reglementare a situaţiei UTA, întrevederea n-a mai avut loc
 
S-a mărit numărul membrilor, s-a ales o nouă conducere, s-a acceptat condiţia suporterilor: fără fuziuni!
Care erau propunerile iniţiale pentru conducerea clubului? Alături de Nicu Chiş ar fi urmat să facă parte din Comitetul Director oamenii de afaceri Morar şi Gabor, precum şi italianul Giovanni, proprietarul unui hotel situat lângă Piaţa Romană. Discuţiile au continuat însă la club, unde s-au produs contre pe tema unei posibile fuziuni între suporteri şi Chiş. Până la urmă s-a convenit ca membrii asociaţiei să urce de la  5 la 15. Suporter Club UTA a rămas în asociaţiei, Nicolae Bara şi reprezentanţii Frigotehnica au ieşit, iar asociaţia a fost completată cu: Nicolae Chiş, Marin Lupaş, Gheorghe Vaczi, Giovanni Catanzriti, Gabor Biro, Mircea Petescu, Mircea Morar, Dorel Cura, Andrew Neuman reprezentat de Kocsis-Josan, Dan Proca, Sebastian Bulumac, Claudiu Meissner, Colin Mesz, Dorin Stana şi Claudiu Negru.
După primirea noilor membri în asociaţia FCM UTA Arad s-a trecut la alegerea noului Comitet Director. În urma votului, s-a decis ca din Comitetul Director al FCM UTA să facă parte cinci persoane: Nicu Chiş (preşedinte), Gheorghe Vaczi, Ciprian Jurma (reprezentant al SCU), Giovanni Catanzriti şi Marin Lupaş – toţi ca membri.
De subliniat că, la cererea suporterilor, în procesul verbal al şedinţei s-a precizat că este exclusă orice formă de fuziune ori asociere cu alt club, pentru ca UTA să ocupe nemeritat un loc într-un eşalon sau altul.
 
Se ştie ce e de făcut, dar banii?...
De ce-a fost nevoie de întreaga tevatură cu mărirea numărului membrilor asociaţiei şi cu alegerea unui nou Comitet Director? În principal pentru că Nicolae Chiş, ales de altfel preşedinte, a obţinut, în baza relaţiilor pe care le are în special cu Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean, un mandat de reprezentare, probabil verbal, al oficialităţilor locale, în tentativa de-a salva UTA. Deocamdată verbal, Nicolae Chiş s-a angajat într-o tentativă de-a debloca UTA, ceea ce presupune, în general: reducerea şi amânarea datoriilor, relaţionarea cu Primăria şi Consiliul Judeţean pentru sprijin, rezilierea contractului lui Ionuţ Chirilă, negocieri pentru obţinerea unor noi termene de plată din partea clubului Steaua, a lui Marian Spiru şi a jucătorilor din cauza cărora UTA a fost neprogramată, identificarea unor resurse financiare care să asigure paşii mărunţi care urmează să fie făcuţi, negocieri cu foştii jucători pentru diminuarea datoriilor către aceştia, negocieri cu posibilii noi jucători.
Atenţie, discutăm despre o tentativă. Deocamdată nu există fonduri, n-a apărut nici un alt finanţator ori sponsor, ci Nicolae Chiş încearcă să se mişte în baza unor promisiuni legate de obţinerea unor bani. În cadrul discuţiilor de la club, a pomenit despre posibilitatea de-a primi pentru UTA suma de 150.000 de euro într-un timp scurt, banii urmând să reprezinte primul pas spre deblocarea clubului, însă rămâne de văzut dacă vor şi veni.

Dacă planul nu iese, se convoacă automat Adunarea Generală pentru noi măsuri
Pe de altă parte, Nicolae Chiş a precizat în timpul discuţiilor că există şi posibilitatea ca tentativa de-a salva UTA să nu reuşească, evident din cauza unor blocaje provocate de absenţa banilor. În acest caz, dacă în ciuda unor intenţii bune, UTA nu va putea fi adusă cu picioarele pe pământ şi, cu o echipă super-improvizată, trimisă să joace în retur, imediat după a doua neprogramare în campionat (la începutul lunii martie) se va reuni, din oficiu, Adunarea Generală a asociaţiei, pentru evaluarea situaţiei şi luarea altor măsuri.
 
Bara şi Sandu Ion nu ridică probleme din cauza datoriilor. Mai rămâne un milion de plată, dar se încearcă spargerea lui prin negocieri
Ce se întâmplă cu datoriile UTA-ei? Cifrate la 2,2 milioane de euro, jumătate dintre ele sunt către persoane fizice sau juridice care au creditat clubul. Dintre ele, Nicolae Bara şi Sandu Ion, foştii finanţatori ar putea bloca 969.000 euro. Nicolae Bara a anunţat că va renunţa la cei 400.000 de euro pe care îi mai are la UTA sub formă de creditare, iar Nicu Chiş a precizat că Sandu Ion nu va emite pretenţii pentru cei 200.000 de euro pe care îi are la UTA, iar din vară, dacă echipa rămâne în Liga a II-a, va renunţa la ei. Din datoriile către creditori, persoane fizice, tot Bara şi Sandu Ion ar putea bloca 176.000 de euro (datorie către Nicolae Badea, care nu s-a stins deşi Melinte a ajuns gratis la Dinamo!) şi 193.000 către omul de afaceri Ion Pietraru, prieten al lui Sandu Ion. 
UTA va rămâne practic cu o datorie în valoare de aproximativ un milion de euro, care s-ar putea diminua considerabil, dacă se vor produce negocieri cu foştii jucători, pentru salariile neachitate şi, mai ales, dacă fotbaliştii vor accepta să primească 10-20% din sumele care li s-ar cuveni, dar asta rămâne de văzut.
 
Mandat pentru Biro pentru partea sportivă
S-a mai stabilit, în cadrul discuţiilor, ca Gabor Biro să încerce să formeze un lot cu care UTA ar urma să abordeze returul. Pe lângă juniorii clubului, care ar urma să fie promovaţi la viitoarea primă echipă, se încearcă aducerea unor seniori. Primele intenţii sunt nespectaculoase, fiind legate de jucători din judeţ, de la echipe din ligile III şi IV, gen Alin Mihai, Militaru, Georgiu, Lengyel. Apoi ar urma discuţii cu foşti jucători, deveniţi recent liberi de contracte, pentru a fi rechemaţi, dar nu există certitudini în acest sens. S-a avansat şi numele unui posibil antrenor principal, în persoana lui Dan Stupar, dar mutarea e la nivel de intenţie.
 
Deşi au fost driblaţi la întâlnirea de dimineaţă, Gheorghe Vaczi şi Gabor Biro au reapărut în schemă. Vor înceca să ajute şi ei
 
Cine e Chiş şi de ce există reţineri faţă de el?
Cine e Nicolae Chiş? Manageriază hotelul Central din Arad şi are o relaţie apropiată cu Nicolae Ioţcu, preşedintele CJ Arad. Face parte însă din anturajul mai multor oficialităţi şi a ieşit în evidenţă, în ultimele luni, prin prietenia strânsă cu Ionuţ Chirilă. De fapt, cel puţin pentru suporterii utişti, relaţia amicală dintre Chiş şi Chirilă a provocat o mare doză de neîncredere, motiv pentru care actualul preşedinte al UTA-ei are mult de lucrat, pentru a-şi demonstra bunele intenţii. De altfel, şi apartenenţa lui Chiş faţă de cercurile pedeliste arădene reprezintă un alt motiv care a stârnit neîncrederea suporterilor şi nu numai, cunoscută fiind aversiunea primarului şi a PD-L în general faţă de UTA.
 
De ce „paranoia fuziunii”?
De unde „paranoia fuziunii” în rândul suporterilor? Prin simplul fapt că, în discuţiile cu Nicolae Ioţcu, el a avansat această idee reprezentanţilor suporterilor. Or, desemnarea lui Nicu Chiş ca şi reprezentant al oficialităţilor în ultimele discuţii şi propulsarea sa în fruntea comitetului de iniţiativă, n-au făcut decât să întărească bănuielile fanilor vizavi de-o intenţie de legare a UTA-ei de un alt club - după ultimele informaţii CSU Vasile Goldiş Arad. Până la urmă, suporterii au decis să intre masiv în asociaţie şi, alături de fostele glorii ale UTA-ei, să preîntâmpine o asemenea versiune, dacă va fi cazul. În plus, în procesul verbal al şedinţei de sâmbătă s-a menţionat că este exclusă orice fuziune, ca măsură suplimentară.

Super-surpriza Lupaş!
Cum a apărut Lupaş în schemă? Surpriza foarte plăcută a zilei de sâmbătă a fost Marin Lupaş. Dincolo ce tot ce va urma, Marin Lupaş reprezintă o garanţie a seriozităţii şi moralităţii, iar revenirea sa la UTA nu poate să fie decât benefică. Marin Lupaş a fost solicitat de către avocatul Ioan Kocsis-Josan, prezent la diverse întâlniri legate de Bătrâna Doamnă în ultima săptămână. „M-a rugat domnul Kocsis să vin şi am acceptat. Cunosc situaţia din exterior, am mai aflat câteva lucruri, să vedem ce urmează, poate reuşim”, a spus preşedintele cu care UTA a promovat ultima dată în Liga I.
 
Nu sunt bani, ci doar promisiuni, deci e posibil orice
Dincolo de toate, mutările, variantele, versiunile, zvonurile, tentativele care vor urma şi de bunele (sperăm) intenţii ale noii conduceri, extrem de important este că:
1. Nu au apărut soluţii concrete de finanţare în acest moment, deci totul se bazează pe promisiuni.
2. Timpul este un duşman aproape imposibil de învins.
Prin urmare, este foarte posibil ca în două-trei zile, cel târziu miercuri, tot ce s-a discutat să nu mai fie valabil, motiv pentru care e bine să sperăm, dar să nu ne facem iluzii. În plus, puterea politică arădeană a reuşit să-şi pună omul în fruntea clubului UTA, deci a venit momentul să centreze şi să dea cu capul...

Sursa: Observator.info

Autor: Sebastian Şiclovan ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
melthdesign.ro/