Stire
Conducerea Spitalului Judeţean, hotăr?tă să acţioneze ?n instanţă firma de curăţenie care asigură şi serviciile de spălătorie ?n unitatea medicală
23.02.2009
⋅ 0 comentarii
Protestul celor peste o sută de spălătorese şi femei de servici de la spitalul Judeţean, care au intrat în grevă spontană la sfârşitul săptămânii trecute nemulţumite că nu şi-au mai primit banii şi bonurile de masă de luna trecută, nu a rămas fără urmări.
Constrânsă de situaţie conducerea unităţii medicale a convocat asistentele şefe din secţiile spitalului în urma întâlnirii luându-se hotărârea de a începe o acţiune în instanţă împotriva societăţii care asigură serviciile de spălătorie şi de curăţenie în spital.
Contrele dintre conducerea Spitalului Judeţean şi reprezentanţii respectivei firme cu care există încheiat un contract sunt mai vechi, totul pornind de la datoriile pe care spitalul le are faţă de firmă acumulate prin neachitarea serviciilor prestate. Primul refuz al firmei de a presta serviciile de curăţenie şi de spălare a lenjeriei spitalului a avut loc anul trecut atunci soluţia găsită în regim de urgenţă de către reprezentanţii spitalului fiind spălarea lenjeriei la o spălătorie din Timişoara. Deşi pentru a transporta lenjeria murdară din unitatea medicală trebuie respectate anumite reguli stricte, iar spălătoria trebuie să primească aprobare pentru a le prelua şi curăţa, conducerea unităţii medicale a declarat la momentul respectiv că totul s-a desfăşurat conform legii.
Între timp, spitalul şi-a achitat o parte din datorii, iar firma şi-a reluat activitatea. Nu a durat mult şi la începutul anului în curs au existat zvonuri despre o nouă încetare a activităţii firmei de curăţenie şi de spălătorie, mărul discordiei fiind tot datoriile, doar că acestea au fost negate cu vehemenţă de conducerea spitalului care a declarat că unitatea medicală şi-a achitat obligaţiile şi chiar dacă firma ar refuza prestarea serviciilor spitalul ar rezolva problema cel puţin temporar apelându-se la lenjerii de unică folosinţă. La o doar o lună de la aceste zvonuri, a izbucnit greva spontană de vineri după-masa.
Angajatele firmei au ieşit în curtea spitalului să-şi ceară drepturile, nemulţumite fiind şi de condiţiile în care muncesc spunând că uneori spală doar cu apă în sălile de operaţie deoarece nu există dezinfectant. Nu au renunţat la protest până când managerul spitalului nu le-a demonstrat cu acte că unitatea medicală a achitat în totalitate serviciile de spălătorie, iar în cazul serviciului de curăţenie s-a înregistrat o întârziere de o lună, în valoare de 1,5 miliarde de lei vechi. Firma însă susţine că datoriile spitalului sunt de patru ori mai mari, aproximativ de şase miliarde de lei.
Conducerea spitalului este de părere că toată această situaţie a fost o diversiune, un act de şantaj asupra spitalului. Managerul unităţii medicale, Mirandolina Prişcă a declarat că acest protest a avut menirea de „a ne determina să facem plăţile preferenţial către această firmă. Acest lucru nu este posibil, pentru că noi nu putem plăti decât în măsura în care primim bani de la Casa de Asigurări de Sănătate, dar chiar şi atunci, trebuie să împărţim banii cât de cât egal între toţi creditorii noştri”.
Sursa:
Observator.info
Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați
Observator.info