Recons trage semnalul de alarmă: există perspectiva falimentului!
24.02.2009
⋅ 0 comentarii
Recons a trimis primăriei o informare prin care societatea se plânge din cauza faptului că nu primeşte niciun fel de ajutor din partea Consiliului Local Municipal, mai ales în această perioadă de criză.
„Având în vedere perioada de timp friguros şi criza financiară care îşi pune amprenta pe sectorul construcţiilor imobiliare, activitatea în aceste luni este diminuată mult”, se arată în document. Pentru a trece peste această perioadă, patronatul a semnat un protocol cu sindicatul şi aprobat de Consiliul de Administraţie: reducerea programului de lucru la 4 ore/zi, trimiterea în concediu de odihnă a unor angajaţi ai şantierului, suspendarea pe o perioadă limitată a contractului individual de muncă. Toate acestea pentru ca personalul care lucrează să-şi asigure salariul din producţia realizată.
Societatea întâmpină însă greutăţi şi în privinţa încasării producţiei executate şi acceptate la plată. În această situaţie se află primăria comunei Vinga, pe care a chemat-o în instanţă, Inspectoratul Şcolar, primăria Ghioroc. Acest lucru împiedică Recons să-şi plătească la rândul său facturile pentru materialele de la diferiţi furnizori. Mai mult decât atât, la contractarea lucrărilor prin licitaţie nu se acordă avans pentru cumpărarea materialelor, acest lucru realizându-se din resursele societăţii.
„Trebuie să menţionez faptul că, cu toate că acţionar majoritar al societăţii este CLM – primăria Arad – cu un procent de 99,78%, societatea noastră îşi asigură lucrările numai în urma câştigării licitaţiilor la care participă, sau a negocierii directe cu firme private. Întregul fond de salarii este asigurat din producţia executată şi confirmată de beneficiari...”
În aceste condiţii menţionez că nu este corect nici modul cum s-au stabilit indicatorii şi criteriile de performanţă pentru societăţile subordonate CLM Arad, la toate societăţile fiind aceleaşi, indiferent că furnizează energie termică, prestări servicii, transport călători, încasări în pieţe, sau execută lucrări de construcţii şi reparaţii, iar unii primesc subvenţii, iar alţii nici măcar lucrări de executat”, se plânge directorul general, Aurel Damian.
Acesta ne-a declarat că societatea nu are decât 106 angajaţi, însă în mare parte au contractele de muncă suspendate pentru o lună-două, urmând ca aceştia să revină când o să fie de lucru. Oamenii nu au fost trimişi în şomaj, pentru că societatea nu-şi permite să plătească salarii compensatorii. După 30 martie nu se ştie ce se va întâmpla, pentru că doar până atunci mai are contracte Recons.
Directorul general spune că anul următor va fi unul foarte greu, având în vedere criza acută din domeniul în care activează societatea, iar primăria nu va putea să facă nimic în această privinţă. Ar mai fi o şansă la lucrările cu valoare sub 10.000 de euro, cu ofertare, însă şi aici se prezintă 3-4 firme. Lucrările instituţiilor publice sunt foarte tentante pentru constructori, pentru că banii, chiar dacă sunt puţini, se încasează în decurs de o săptămână – o lună, în timp ce privaţii amână plăţile foarte mult timp şi apar complicaţii.
Sursa:
Observator.info