Stire

Şcolile arădene revin una c?te una la uniforme

27.02.2009 ⋅ 0 comentarii

În ultimii ani, tot mai multe şcoli au început să reintroducă uniformele. Pentru a se distinge elevii de la o şcoală de altă şcoală, fiecare instituţie de învăţământ a ales propriile modele şi culori. Mai mult, unii au inscripţionat numele şcolii pe cravatele elevilor.

Pentru a se reduce comentariile legate de vestimentaţia elevilor, mai multe şcoli din municipiu şi judeţ au decis să confecţioneze uniforme, alcătuite din: cravată, fustă sau sarafan, vestă şi sacou la fete şi din cravată, vestă, sacou şi pantaloni, în cazul băieţilor. O astfel de uniformă ajunge să coste între 120-250 de lei noi, în funcţie de câte articole îşi cumpără fiecare, dar şi în funcţie de materialul şi firma care le produce. Elevii trebuie să vină zilnic în uniformă, iar echipamentul pentru orele de Educaţie fizică să şi-l ducă într-o sacoşă. Unii poartă uniforma cu plăcere, dar alţii ar dori să vină în propriile lor haine, probabil pentru a ieşi în evidenţă în şcoală.
Am dat şi noi o raită prin câteva şcoli din Arad pentru a vedea dacă copiii sunt încântaţi sau nu de această idee. Unii ne-au răspuns că le place să poarte uniformă. „Este o idee bună să purtăm uniforme. Sunt foarte drăguţe şi ne diferenţiem de celelalte şcoli. Au fost destul de scumpe dar, oricum şi dacă am fi cumpărat haine pe care să le îmbrăcăm la şcoală tot ar fi costat mult, chiar mai mult decât uniforma”, ne spune Alina, elevă la Colegiul Naţional „Elena Ghiba Birta”. 
La Colegiul Naţional „Moise Nicoară” şi la Liceul Pedagogic uniformele s-au introdus din acest an, în cazul colegiului pentru toate clasele, iar la Pedagogic doar la clasele primare şi gimnaziale. „Există păreri şi pro şi contra dar majoritatea părinţilor a fost de acord. Noi am ales culorile, iar uniforma este compusă din pantaloni, vestă, sarafane pentru fete şi tricouri. Vrem să comandăm şi solexuri pentru perioada mai rece”, ne explică Sorin Haiduc, directorul Liceului Pedagogic.
La Colegiul „Moise Nicoară”, uniformele au fost introduse de la începutul acestui an şcolar, iar unii elevi încă mai au să le primească, deoarece nu au fost comandate toate în acelaşi timp. „Cred că uniformele sunt foarte practice, iar elevii au fost încântaţi să le poarte. Nu am cerut elevilor din clasele terminale să îşi cumpere, deoarece anul viitor nu le mai pot folosi”, ne spune Mircea Potoceanu, directorul unităţii de învăţământ. 
La Colegiul Naţional „Elena Ghiba Birta” toţi elevii au unifor-me de aproape patru ani. Cu cea mai mare plăcere poartă cravata, pe care este imprimat numele şcolii. Ei îşi pot asorta uniforma la ce cămăşi doresc.
Elevii de la Şcoala Generală nr. 5 sunt recunoscuţi pe stradă după cravatele galbene imprimate cu sigla şcolii. Şi aici s-au introdus tot din acest an, iar elevii spun că sunt mândri de uniforme, deoarece şi în diferite filme sunt tineri care le poartă.

Sursa: Observator.info

Autor: Simina Roz ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro