Stire

"Noi chiar ne propunem să transformăm Aradul, dintr-un oraş oarecare, ?ntr-un important centru universitar"

27.02.2009 ⋅ 0 comentarii

Interviul cu rectorul Universităţii „Aurel Vlaicu”, prof. univ. dr. Lizica Mihuţ

- Profesorii universitari vor acorda meditaţii gratuite la matematică pentru bacalaureat şi olimpiade
- Universitatea va susţine ore de limba germană şi pentru elevi din şcolile generale
- Anul universitar următor vor demara patru noi specializări: Informatică Economică, Marketing, Psihologie, Arte Textile-Modă (Design Vestimentar)
- Taxele nu vor creşte. Nu se pune nici problema plăţii absenţelor, examenelor, adeverinţelor, reexaminărilor
- Se construieşte un nou cămin universitar, în valoare de 2,6 milioane de euro!


- În această săptămână a început semestrul al doilea al anului universitar. Ce noutăţi aduce el studenţilor Universităţii „Aurel Vlaicu”?
- Semestrul al doilea, precum semestrul întâi, însemnă de fapt un an universitar care se doreşte în primul rând la standarde europene, atât în plan didactic cât şi ştiinţific. Este un semestru care a început foarte bine, pentru că astăzi am intrat într-un proiect european pe management universitar (implementare la nivel instituţional) având şase cadre didactice ca echipă de lucru. În urmă cu câteva zile un alt proiect, de data aceasta ştiinţific, a primit aprobarea UE; este vorba despre un proiect pe biotehnologii. O altă noutate de ultimă oră este că cele două doamne prorector, Alina Zamfir şi Florentina Munteanu, fac demersurile pentru a se înfiinţa Asociaţia Europeană de Spectometrie de Masă la nivel european, deci o organizaţie ştiinţifică de nivel continental. Universitatea noastră este parte a acestei asociaţii, deoarece în afară de Academia Română numai Universitatea „Aurel Vlaicu” are un laborator de specialitate în valoarea de peste 400 de mii de euro. Acest laborator a făcut posibilă accederea UAV în elita Asociaţiei Spectometriei de Masă la nivel european.
- Este linişte acum la Universitatea „Aurel Vlaicu”? Ce mai face dl. Rovenţa?
- Domnul Rovenţa nici înainte, nici după scurtul său mandat nu are vizibilitate în Universitate. Vizibilitatea pe care o are este doar prin reclamaţiile pe care ni le face. Pe unele le semnează, altele sunt anonime. În universitate nu se face simţită prezenţa domniei sale. Probabil face bine şi probabil că îndeletnicirea aceasta de a elabora, în loc de cărţi şi cursuri, reclamaţii, dânsului, spre deosebire de mine, îi face plăcere.
- Cât de adevărat este că Universitatea „Aurel Vlaicu” se va implica în organizarea de cursuri de limbă străină şi pentru alte categorii de
public, nu numai pentru
studenţi?
- Este foarte adevărat! Sigur că suntem preocupaţi foarte mult de calitatea în învăţământul superior, dar în afară de activitatea noastră curentă dorim să facem deschideri pe care nu le-am avut până acum. Aş sublinia încheierea cu foarte mare succes a Concursului Caius Iacob, de matematică, la care au participat în jur de 200 de elevi din liceele din Arad şi din judeţ, o participare extraordinară dacă te gândeşti că s-a reuşit reunirea celor mai buni elevi cu apetenţă pentru matematică. Meritul este fără îndoială al Facultăţii de Ştiinţe Exacte, al domnului decan Florin Nădăban, dar şi al doamnei prof. Doina Cheta, în prezent Directorul Departamentului de Consiliere în Carieră. În ceea ce priveşte organizarea de cursuri de limbă străină, pe de o parte, vrem să demarăm cursuri pentru începători, pentru iniţiaţi la nivel mediu şi pentru avansaţi, în limba germană, ştiut fiind faptul să sunt relativ puţini vorbitori de limbă germană în Arad. La nivel de universitate avem doar patru grupe de germană, ceea ce este extrem de puţin, tocmai pentru că studenţii nu vin cu o pregătire pe germană din clasele de gimnaziu şi liceu. De aceea ne propunem să organizăm cursuri pentru şcoala primară, pentru gimnaziu şi pentru liceu. La cele trei nivele preţul va fi extrem de atractiv: 12,5 de lei şedinţa de o oră. Cu alte cuvinte, cu o sută de lei pe lună un părinte îşi poate învăţa copilul să vorbească limba germană. Pe de altă parte, o iniţiativă extrem de valoroasă a Facultăţii de Ştiinţe Exacte este organizarea în mod gratuit a unor cursuri de matematică, pe de o parte pentru bacalaureat, pe de altă parte pentru performanţă. Nu pot să nu aduc un elogiu colegilor mei de la Facultatea de Ştiinţe Exacte, care au gândit o asemenea strategie, pentru că mă întreb şi eu cine mai acceptă azi
să facă la sfârşit de săptămână cursuri gratuite, şi cu atât mai mult de matematică. Iată, sunt câteva noutăţi la care se adaugă însă şi altele – este vorba despre implicarea noastră în continuare în programe şi proiecte cu finanţare guvernamentală şi a UE. Universitatea noastră va fi gazda unui training organizat de Agenţia Naţională de Cercetare în Învăţământul Superior, în data de 4 martie, la ora 12. Profit de discuţia cu dumneavoastră spre a-i invita pe toţi cei care doresc să acceadă la fonduri europene să participe la această întâlnire, care va avea loc la sediul rectoratului, la ora 12, cu experţi ai Agenţiei Naţionale din Bucureşti. Intrarea este gratuită.
- În anul universitar
precedent aţi căutat să porniţi o nouă specializare: Drept. Veţi continua
demersurile şi anul acesta?
- Universitatea noastră va avea specializări noi: Informatică Economică, Marketing, Psihologie, Arte Textile-Modă (Design Vestimentar). Sunt patru specializări extrem de cerute pe piaţa muncii. În ceea ce priveşte Dreptul, avem Drept Administativ, adică administraţie publică, dar nu vă ascund faptul că nu am renunţat la ideea de a face Drept. Comisia ARACIS ne-a solicitat să prezentăm procesele de pe rol şi nu avem decât trei, la care se adaugă unul cu Rovenţa şi Coană, care semnează reclamaţiile împotriva noastră. Media altor universităţi este de câteva zeci de procese. Noi dorim să ne rezolvăm problemele la nivel de universitate. Aş dori să adaug aici faptul că avem un coleg de mare valoare, specialist în Drept, care este acum ministru şi este conferenţiar titular la Universitatea „Aurel Vlaicu”. Este vorba de ministrul de Externe al României, Cristian Diaconescu. Acum, este suspendat din calitatea de cadru didactic, în perioada mandatului său ministerial, însă şi-a exprima în mod ferm intenţia de a rămâne la Universitatea noastră şi de a candida, când va fi cazul, pentru un post de profesor universitar. În acest moment, Universitatea „Aurel Vlaicu” are la specializarea Drept patru conferenţiari titulari, un profesor universitar titular, şi toţi lectorii şi asistenţii sunt doctori sau doctoranzi în Drept.
- În condiţiile crizei
economice care afectează viaţa publică, cum vor evolua taxele de şcolarizare la Universitatea „Aurel Vlaicu”?
- Taxele nu se vor modifica. Având în vedere că Universitatea este susţinută de minister, având şi fonduri bugetare, taxele nu vor creşte. Nu se pune nici problema plăţii absenţelor, examenelor, adeverinţelor, reexaminărilor.
- Se resimte această criză economică globală
în fondurile alocate dotării laboratoarelor şi sălilor de curs ale Universităţii,
în fondul de burse?
- Fondul de burse este de peste 11 miliarde de lei, iar în curând studenţii vor avea şi încă un cămin al lor, de cinci stele. Suntem în faza de lansare a licitaţiei pentru acest cămin studenţesc, care va fi în valoare de 2,6 milioane de euro. Suntem, în momentul acesta, în situaţia de a lansa oferta pentru a transforma Hotelul Petrom, din parcul Reconcilierii, într-un hotel de 5 stele, la preţuri de 2 stele (cazare şi masă) pentru că în felul acesta înţelegem noi să venim în întâmpinarea orizontului de aşteptare al arădenilor şi nu numai.
- Preşedintele sindicatului Alma Mater solicita ca
fondurile extrabugetare colectate de universităţi să nu fie luate în calcul la stabilirea bugetului acestora, de către Ministerul Educaţiei şi Cercetării. Cât sunt ele de importante în gestionarea activităţii Universităţii?
- O idee excepţională! Toate fondurile extrabugetare, aşa-numitele fonduri proprii, devin fonduri de la buget în momentul în care intră în Universitate. Ele sunt gestionate după legea bugetului public şi nu ca fonduri proprii. Trebuie să se afle numai la Trezorerie, iar depozitele nu pot fi făcute la alte bănci comerciale. Este un fapt regretabil! Universitatea „Aurel Vlaicu” este probabil instituţia din Arad care are cele mai multe fonduri pe depozite şi lichidităţi, dobânda este consistentă dar în momentul în care am putea opta pentru o bancă am putea şi negocia dobânda, ceea ce în acest moment nu este posibil. Eu dezavuez instituţiile publice care stau cu mâna întinsă către minister şi care îşi pierd zile întregi la cabinetele oficialilor de la Bucureşti, solicitând fonduri, când poţi gândi o strategie care poate fi de succes, o strategie antreprenorială, precum o realizează toate marile Universităţi europene şi micile şi marile universităţi americane.
- Putem spune, în momentul acesta, că Aradul este
un oraş universitar?
- Este o întrebare foarte grea, la care îmi este şi mai greu să răspund, pentru că universitatea nu conferă şi calitatea de centru universitar. Strădania comunităţii noastre academice este însă reală şi considerabilă, pentru că noi chiar ne propunem să transformăm Aradul, dintr-un oraş oarecare într-un important centru universitar. Ambiţia noastră este de a duce un departament al Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare şi Cercetare dintr-o ţară europeană, la Universitatea Aurel Vlaicu din Arad. O dovadă de cât este de dinamică Universitatea noastră este că în urmă cu câteva zile s-a votat legea potrivit căreia poţi angaja profesori din state membre UE, iar noi vom şi face acest lucru – deja avem ca element de susţinere în strategia noastră un asemenea demers care funcţiona până acum cu o dublă subordonare academică.

Sursa: Observator.info

Autor: Andrei Ando ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
melthdesign.ro/