Arădenii vor plăti cel mai mare preţ din ţară pentru gigacalorie
27.02.2009
⋅ 0 comentarii
Ieri, înainte cu câteva ore de votarea proiectului, primăria municipiului a organizat o dezbatere publică, la o oră matinală, referitor la creşterea cu 21 de lei a preţului plătit de arădeni pentru o gigacalorie. Probabil din cauza faptului că cetăţenii nu au fost aunţaţi din timp (presa a publicat ştirea în aceeaşi zi cu dezbaterea), participanţii au fost puţini, în special administratori anunţaţi de ULALA. Din partea municipalităţii au fost prezenţi câţiva consilieri, viceprimarul Levente Bognar, Claudia Macra, directorul economic, cărora li s-a alăturat şi directorul Centralei Electrice de Termoficare, Cornel Secianschi.
Găselniţa municipalităţii: Statul 50%, cetăţenii 50%, administraţia locală 0
Vasile Arion a fost cel care a prezentat punctul de vedere al Uniunii Locale a Asociaţiilor Locative din Arad. ULALA, cea care a solicitat de fapt organizarea acestei dezbateri, s-a declarat consternată de faptul că proiectul are ca finalitate reabilitarea termică a condominiilor din municipiu. Asta nu pentru că nu ar susţine această reabilitare, pentru care a avut numeroase intervenţii la primărie şi în presă. Actualul guvern s-a angajat să modifice şi mai avantajos legislaţia care să permită Asociaţiilor de Proprietari acesul mai rapid şi mai economic în programul de reabilitare. Astfel, costurile pe care le vor suporta Asociaţiile s-au redus la 20%, participarea autorităţilor locale s-a redus de la 33% la 30%, statului revenindu-i 50% din participare. „Prin această propunere a consilierilor care au elaborat proiectul de hotărâre, procentul de participare a primăriei cu 30% la realizarea reabilitării vor fi suportate tot de asociaţiile de proprietari care vor plăti o gigacalorie mai scumpă. Aşadar, Statul şi populaţia vor participa în cote egale de câte 50%. Asociaţiile de proprietari nu sunt de acord cu această găselniţă. Primăria să identifice alte surse de finanţare, mai ales că reabilitarea pentru cele 1000 de apartamente necesită suma de 700.000 de euro, o sumă nu prea mare. Se creează o discriminare pe principiul că vor plăti toţi pentru a beneficia câţiva, creându-se un fundament pentru învrăjbirea cetăţenilor”, a declarat Arion.
Tot el a atras atenţia asupra faptului că în Arad sunt deja zone rezidenţiale care nu au nevoie de reabilitare, sau asociaţii care nu vor să se înscrie în program. „De ce să-i obligaţi pe aceştia să plătească o gigacalorie mai scumpă?
S-ar părea, din datele declarate de Levente Bognar, că 90.000 de arădeni beneficiază de subvenţia pentru încălzire.
Aradul – cel mai mare preţ
din ţară la gigacalorie
Vicepreşedintele ULALA a continuat arătând un top al preţului gigacaloriei la nivel de ţară, realizat de revista „Capital” în luna decembrie a anului trecut, din care reiese că Aradul se află pe locul trei în partea superioară a clasamentului, după Giurgiu şi Miercurea Ciuc. În urma aprobării proiectului aflat ieri pe ordinea de zi, Aradul ajunge lider, cu 207 lei/Gcal.
Scene apocaliptice la încasarea înteţinerii
„Zilele acestea asistăm la scene apocaliptice în Asociaţiile de Proprietari cu ocazia încasării întreţinerii pe luna ianuarie. Proprietarii care nu identifică corect adevăraţii responsabili pentru preţurile la utilităţi agresează verbal şi chiar fizic administratorii din asociaţii”, a mai spus Arion.
„Există riscul ca arădenii să nu mai poată plăti sau să nu mai fie de acord să plătească o gigacalorie aberant de mare, iar CET-ul să înceapă să aibă probleme cu debitorii”.
S-a atras atenţia că ULALA şi cetăţenii nu au fost înştiinţaţi despre elaborarea acestui proiect de hotărâre care îi vizează în mod direct.
Împreună cu directorul CET s-au stabilit şi motivele pentru care preţul gigacaloriei este exagerat de mare la Arad: instalaţiile şi tehnologia învechite pe care le pune la dispoziţie CET-ul. S-a ajuns la concluzia că cel mai bine ar fi ca aceşti bani să meargă de fapt către furnizorul de energie termică, dacă va fi ca scumpirea să aibă loc.
„Să ieşim în faţa primăriei!”
Unul dintre admiistratorii prezenţi a propus ca CET-ul să penalizeze marii consumatori atunci când întârzie cu plata. Acesta a făcut referire şi la alte două proiecte care urmau să fie discutate de consilierii municipali în şedinţa ordinară din aceeaşi zi: „Nu este vina noastră că s-a lucrat cu încetinitorul la liniile de tramvai, iar CTP a ajuns la sapă de lemn din cauza asta!”. Cetăţeanul se referea la faptul că din martie, abonamentele la transportul în comun vor fi mai scumpe cu 20%, din cauza faptului că lucrările BERD au adus pierderi la încasările societăţii de transport public.
Acelaşi arădean a amintit şi de proiectul prin care FCM UTA solicită asocierea cu municipiul, în vederea alocării către Club a 1.800.000 de lei, în vederea scoaterii din impas a UTA-ei: „Dacă nu se votează pentru UTA, în ziarele de mâine va apărea următorul titlu: Groparii echipei UTA! Consilierii să nu creadă atunci că vor mai apuca vreun mandat, va garantez că nu-i va mai vota nimeni!”.
„Primăria ne ajută scumpind căldura?”, a mai fost una dintre întrbările adresate reprezentanţilor municipalităţii. „Eu unul propun să ieşim în faţa primăriei dacă se va întâmpla acest lucru!”, a adăugat aceeaşi persoană.
„CET-ul este o epavă!”
Secianschi a descris situaţia în care se află Centrala pe care o conduce: „Societatea este falimentară! Am preluat CET-ul cu o grămadă de datorii: 1040 de miliarde de lei vechi. Situaţia este aceeaşi la toate CET-urile din ţară. Preţul de livrare a gigacaloriei către cetăţeni, cu subvenţie, este de 241 de lei, în timp ce costul mediu este de fapt de 302 lei/ Gcal. Zilnic avem o pierdere de 60 de lei/Gcal, ceea ce înseamnă de fapt 127.400 de lei. Dacă o să se meargă tot aşa, în toamnă vom închide activitatea”.
Directorul a subliniat faptul că reabilitarea CET-ului este absolut necesară. Degeaba se reabilitează termic blocurile, pentru că cea mai mare problemă sunt instalaţiile CET.
„CET-ul este o epavă! Randamentul este de 37%, în timp ce ar trebui să fie de 80%. Au plecat consumatorii industriali, consumatorii de aburi. La Ploieşti este preţul cel mai mic (100 de lei/ Gcal), pentru că 90% din consum îl realizează industria, în timp ce la Arad 95% sunt conumatorii casnici.
Debranşarea unui apartament - costuri mai mari pentru vecini
Tot Secianschi a fost cel care a atras atenţia administratorilor să cântărească bine atunci când li se cer aprobări pentru debranşare, pentru că în vară probabil că vor fi multe: „Pentru orice cerere, factura celorlalţi din bloc creşte, deoarece ei vor suporta costurile de circulaţie pentru încălzirea apartamentului”.
Asociaţiile de proprietari au fost sfătuite să plătească întreţinerea în două rate către CET, pentru că dacă sumele depăşesc 5.000 de lei, trebuie virate în cont, iar conturile sunt blocate în momentul de faţă.
Cornel Secianschi a menţionat cu această ocazie că vânzarea energiei electrice ar putea să ajute foarte mult Centrala şi ar putea chiar să ducă la scăderea preţului la energie electrică, însă deocamdată acest lucru nu este posibil.
În opinia sa, rebranşările o să crească însă, pentru că încălzirea pe gaz este şi va deveni foarte costisitoare. Directorul a menţionat că a plătit la gaz în ianuarie 1.400 de lei, iar din vară se va branşa la CET.
Consilierii au decis: arădenii trebuie să plătească şi mai mult pentru încălzire!
Consilierii municipali şi-au dat acordul pentru cele două proiecte, de majorare a preţului gigacaloriei şi de reabilitare termică a 1000 de apartamente, cu banii obţinuţi din diminuarea subvenţiei pe care Consiliul Local Municipal o plătea pentru energia termică a arădenilor.
Claudiu Cristea, Teodora Hotăran, Tiberiu Dekany şi Cristian Moisescu au fost cei care au cerut amânarea proiectului, pentru mai multe discuţii cu asociaţiile de proprietari, având în vedere faptul că subvenţia plătită de municipalitate este şi aşa destul de mică, iar arădenii trec printr-o perioadă dificilă, 2000 dintre ei fiind disponibilizaţi în ultima vreme. Toate aceste argumente însă nu i-au înduioşat pe ceilalţi consilieri. Proiectul de scumpire a gigacaloriei a primit 5 voturi împotrivă (celor patru enumeraţi mai sus li s-a adăugat şi Dorel Căprar), 3 abţineri şi 14 voturi favorabile.
Sursa:
Observator.info