Stire

"Organele de control mi-au dat un certificat de cinste, ?n timp ce alţii sunt trimişi ?n judecată pentru fapte foarte grave, iar ei sunt băieţii cei buni şi deştepţi ai Aradului!"

28.02.2009 ⋅ 0 comentarii

Interviu cu Edeleni Coloman, coordonator al reorganizării activităţii PSD Arad în municipiu

- Domnule Edeleni, PSD a revenit
în prim-planul vieţii publice locale, după o lungă perioadă de absenţă. Ca o consecinţă, a devenit mai expus, iar atacurile din partea puterii locale şi a instrumentelor puterii locale nu au întârziat să apară. Cum veţi gestiona această situaţie?
- Este foatre adevărat că PSD a revenit, iar acest lucru deranjează foarte tare. Dar eu cred cu toată convingerea că pentru Arad, pentru arădeni, este foarte important să existe şi alte păreri; altfel, uşor putem cădea din democraţie în dictatură, şi nu cred că arădenii îşi doresc asta. Atacurile sunt fireşti în politica din România. Gestionarea acestor atacuri se poate face cu mult calm, cu unitate în partid, iar membrii de partid trebuie să aibă o singură voce. Există un risc ca pe acest trend ascendent să apară încercări de dezbinare a PSD. Eu cred însă că pesediştii arădeni sunt destul de maturi pentru a trece peste această strategie distructivă a adversarilor noştri. Sunt un adept al lucrurilor bine organizate, şi cred că printr-o bună organizare putem să face faţă celor două examene de anul acesta, care pot demonstra că ne-am poziţionat corect. Avem toate şansele unei evoluţii pozitive la Arad, pentru că avem un lider responsabil, pe Marius Lazăr, care este un om de acţiune.
- Faceţi apel la unitatea partidului. Dumneavoastră vă aparţine însă
celebra expresie a „fomiştilor lipiţi de clanţa partidului”. Cum se împacă cele două afirmaţii?
- Domnule Ando, Dumneavoastră mă cunoaşteţi şi ştiţi că am uneori tendinţa de a glumi cu anumite lucruri. Am făcut acea declaraţie notorie unui ziarist, prin telefon, ca o glumă. Că ea a fost interpretată de unii şi de alţii, nu mai putem schimba… După ce a apărut această „zicere” a mea, la două zile, în unanimitate, biroul judeţean a votat propunerea făcută de preşedintele Marius Lazăr ca eu să fiu nominalizat pentru funcţia de director la Protecţia Consumatorului. Colegii mei au interpretat corect ceea ce am spus eu atunci. Revenind la unitate – da, este nevoie de ea, atât într-un partid, cât şi într-o firmă, într-o familie. România însăşi are nevoie de unitate, pentru a ieşi din acea zonă gri în care ne aflăm.
 

- Apropo de Protecţia Consumatorului. A câtea opţiune a fost pentru Dumneavoastră, pe lista potenţialelor instituţii a căror
conducere revine PSD-ului?
- Nu ştiu a câta a fost şi nu ăsta este fondul problemei. Atunci negocierile încă nu erau finalizate, nu se ştia care instituţie ne va reveni. Nu sunt lipsit de modestie: cred că aş fi putut face performanţă la oricare din instituţiile respective. Lucrurile mari le pun în mişcare oameni capabili, iar faptele mele demonstrează că sunt un om capabil. Lucrurile în care m-am implicat s-au văzut. Am fost doi ani de zile director la Gospodărirea Comunală, şi am asfaltat cimitirele fără niciun ban de la Consiliul Local; am început modernizarea ştrandului; am pus bazele pasarelei peste Mureş, care nu s-a mai realizat. Dacă aş fi rămas în continuare acolo, astăzi ştrandul din Arad ar fi comparabil cu orice alt ştrand din Ungaria. Dar electoratul nu a dorit acest lucru, iar eu am plecat. Nu am fost dat afară ci sunt printre puţinii directori care şi-au dat demisia de onoare, imediat după ce fostul primar Popa a pierdut alegerile. Şi mai este un aspect, cu care mă mândresc: am fost singurul director din Arad, singurul, care şi-a redus salariul cu 10 milioane de lei, de la 24 de milioane de lei la 14 milioane!
 

- Spuneţi că aţi fost un director bun, dar iată că activitatea Dumneavoastră a fost verificată de procurori.
- Este adevărat, dar una este ca activitatea ta să fie verificată, şi altceva este să ţi se găsească o vină. Mie nu mi s-a găsit nicio vină! Afrontul pe care l-am adus puterii locale plecând de bună voie de la Gospodărirea Comunală a declanşat o avalanşă de controale şi acuzaţii. Auditul primăriei a venit imediat după plecarea mea şi a durat două luni, soldându-se cu un raport de 100 de pagini, din care menţionez următoarele cifre relevante: la data plecării mele de acolo profitul net era de 7 miliarde de lei iar investiţiile au fost de zece ori mai mari decât în perioadele precedente. Pentru că rezultatul auditului primăriei nu m-a incriminat cu nimic, am fost dat pe mâna Curţii de Conturi, al cărui control a durat trei luni. Concluziile, au fost, la fel, pozitive, neputându-mi-se imputa absolut nimic! La sesizarea făcută de primarul Falcă am fost verificat apoi şi de organele de poliţie din Arad, pentru că am realizat sistemul de irigaţie în Piaţa Avram Iancu, deci am făcut tot posibilul să întreţin spaţiul verde al Aradului. Poliţia a constatat că nu am făcut nicio ilegalitate. A urmat un alt control, de data aceasta de fond, realizat de Administraţia Financiară, control care a durat şase luni şi a verificat tot mandatul meu de director. Nu au avut ce să îmi impute, nici măcar un leu! Următoarea verificare a fost făcută de Garda Financiară, care însă nu mi-a găsit mie nicio neregulă, însă a sancţionat conducerea care a venit după mine, pentru neregulile sale! Pentru că tot nu s-a găsit şi nu s-a găsit nimic care să mi se incrimineze, actualul director îmi face plângere penală în 23.05.2007; urmează cercetări şi verificări de un an şi jumătate! În rezoluţia pe care am primit-o de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Arad scrie că mi s-au formulat patru capete de acuzare.

- Care ar fi acestea?
- În primul rând, vreau să vă spun că s-a dovedit că toate cele patru acuzaţii care mi s-au adus, nu de către procurori ci de către directorul Gospodării Comunale, sunt false! Vă citez din documentul pe care l-am primit de la procuratură: „Ca urmare a încheierii contractului de realizarea sistemelor electronice de acces în ştrand, veniturile rezultate din vânzarea biletelor s-au dublat, neexistând niciun fel de dubii legate de legalitatea contractului, nefiind aduse niciun fel de prejudicii financiare”. Al doilea cap de acuzare se referă la instalaţia de irigare a spaţiului verde din Piaţa Avram Iancu. Citez din constatarea Prefecturii: „Din verificările efectuate cu privire la acest contract se constată că normele legale în vigoare au fost respectate, lucrările recepţionate de primărie, care a constatat că totul este conform legii, neexistând niciun fel de nelămuriri legate de acest proiect”. Al treilea cap de acuzare se referea la faptul că în perioada cât am fost director am acordat tichete de masă salariaţilor de la Gospodărirea Comunală (fac o mică paranteză – majoritatea erau necalificaţi, cu venituri mici, şi din acest motiv mi-am redus şi eu salariul, pentru că îmi era ruşine să am eu 24 de milioane iar ei 3-4 milioane de lei). Tichetele de masă
le-am acordat la solicitarea sindicatului, în urma unor consultări. Iată ce zic procurorii despre această „vină”: „Din cercetări reiese că aceste bonuri valorice au fost acordate cu aprobările necesare, nefiind o decizie personală care să fie în detrimentul societăţii comerciale GCA”. Al patrulea cap de acuzare este hazliu de tot, ca să vedeţi cu ce au putut să mă acuze. Vă spun, este antologică. „Se precizează că în cursul lunii iunie 2004 au fost efectuate lucrări de întreţinere a spaţiilor verzi din Arad, acestea fiind efectuate conform standardelor. Decontarea acestora s-a făcut ulterior, după ce Coloman Edeleni nu mai avea calitatea de director”. Adică, am fost acuzat că mi-am făcut treaba şi pentru asta societatea a încasat bani??? Procurorii au ajuns la concluzia firească că în sarcina mea nu se poate reţine comiterea infracţiunii de abuz în serviciu, iar acţiunea penală nu poate fi pusă în mişcare.
 

- Oricum, a devenit o modă ca politicienii să fie cercetaţi.
- Faptul că am fost cercetat nu pot spune că nu m-a deranjat, mai ales că toate acuzaţiile au fost mincinoase, încercări disperate de a-mi găsi o vină. Acum mă gândesc şi eu să iau măsurile legale care se impun pentru cei care mi-au făcut denunţurile calomnioase. Vedeţi Dumneavoastră, până la urmă toate aceste organe de control mi-au dat un certificat de cinste, de corectitudine şi de profesionalism. Asta în timp ce alţii sunt trimişi în judecată pentru fapte mult mai grave, pentru luare, dare de mită, de ordinul milioanelor de euro, iar ei sunt băieţii cei buni şi deştepţi ai Aradului! Eu nu mai vreau să continuu pe această linie, dar e firesc să constat că este ceva putred în Arad!
 

- Cum de nu v-au demoralizat, nu v-au determinat aceste constroale să renunţaţi la viaţa politică, la viaţa publică? Ce vă mână în continuare în luptă?
- Aşa cum am spus, numai oamenii deosebiţi pot mişca lucrurile, iar eu mă consider unul dintre ei. Nu numai că nu m-au îngenunchiat încercările unora sau altora de a mă compromite, dar chiar m-au ambiţionat şi mi-am dezvoltat afacerea. Acum sunt pe finalizare cu construirea unei pensiuni la Moneasa, cu eforturi pe care cei care în viaţa lor nu au bătut un cui nu le pot înţelege. Am realizat o construcţie numai cu bani luaţi împrumut de la bănci! Au înţeles şi bancherii că ceea ce fac eu la Moneasa este un lucru excepţional. E un demers 100% privat, iar în doi ani sunt convins că acea zonă va fi una dintre perlele staţiunii, cu pârtii de schi, cu tubbing. Ştiu că sunt acum nemulţumiri le-gate de nefuncţionarea pârtiei, dar până în toamnă vom remedia această situaţie. Ceea ce am făcut eu la Moneasa va crea locuri de muncă noi. Criza financiară despre care toată lumea vorbeşte are un fundament foarte clar: lipsa încrederii oamenilor, investitorilor, în anumite procese economice. România este într-o situaţie neplăcută datorată deficitului comercial al balanţei, care a ajuns de la 5 miliarde de euro în anul 2005 la 22 de miliarde în 2008. O investiţie în turism este foarte utilă în aceste vremuri, pentru că aduce bani în ţară şi îi păstrează aici. Apreciez că acest guvern încearcă să acorde o importanţă mai mare turismului, pentru că el este una din şansele României.

Sursa: Observator.info

Autor: Andrei Ando ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro