Stire

Consiliul Local Municipal a ţinut seama ?n 2008 de doar două recomandări dintre cele 23 formulate de cetăţeni

04.03.2009 ⋅ 0 comentarii

În raportul privind transparenţa decizională în administraţia publică din Arad se arată că în cursul anului 2008 au fost aduse la cunoştinţă publică, în conformitate cu Legea nr. 52/2003 privind transparenţa decizională, un număr de 117 proiecte de hotărâri. 

În ceea ce priveşte propunerile, sugestiile sau opiniile cu privire la proiectele de acte normative supuse transparenţei, în cursul anului 2008, s-au primit din partea cetăţenilor şi a asociaţiilor legal constituite un număr de 23 de recomandări, dintre care două au fost incluse în proiectele de hotărâri. Toate aceste recomandări au fost aduse la cunoştinţa Consiliului Local, a executivului, precum şi colectivelor de redactare a proiectelor de hotărâri.
În cursul anului 2008 au fost adoptate un nr. de 100 de proiecte de acte normative şi tot anul trecut Primăria Municipiului Arad nu a fost acţionată în justiţie pentru nerespectarea prevederilor privind transparenţa decizională.
În cadrul şedinţelor Consiliului Local s-a dat cuvântul tuturor celor care au solicitat să îşi exprime opiniile în faţa consilierilor cu privire la proiectele de hotărâri înscrise pe ordinea de zi. Astfel au fost exprimate un număr de 16 observaţii şi recomandări, din care, doar una a fost inclusă în deciziile luate. (D.M.)
Toate cele 32 de şedinţe ale Consiliului Local au fost publice.
Conform Legii nr. 52/2003, autoritatea publică în cauză este obligată să decidă organizarea unei întâlniri în care să se dezbată public proiectul de act normativ, dacă acest lucru a fost cerut în scris de către o asociaţie legal constituită sau de către o altă autoritate publică. În toate cazurile în care se organizează dezbateri publice, acestea trebuie să se desfăşoare în cel mult 10 zile de la publicarea datei şi locului unde urmează să fie organizate. Trebuie să menţionăm că acest lucru nu a fost respectat săptâmâna trecută, cu ocazia discutării despre majorarea tarifului pentru gigacalorie, dezbaterea având loc a doua zi după ce anunţul a apărut pe pagina de internet a primăriei, în aceeaşi zi cu publicarea anunţului în presă.
Pe parcursul anului 2008 au fost organizate, la solicitarea scrisă a unor asociaţii legal constituite, 4 dezbateri publice. La aceste dezbateri publice au participat un număr de aproximativ 229 de cetăţeni, conform raportului, dintre care 44 au fost invitaţi din oficiu de către responsabilul cu societatea civilă.
Tot anul trecut, cei care s-au implicat în luarea deciziilor au fost agenţii economici, intreprinderile private mici şi mijlocii. Astfel, prin intermediul Consiliului Naţional al Intreprinderilor Private Mici şi Mijlocii s-au depus recomandări pentru proiectul de hotărâre privind aprobarea impozitelor şi taxelor locale, solicitându-se de asemenea, şi organizarea unei dezbateri publice cu această temă. Numeroasele solicitări ale agenţilor economici nu au fost puse în practică, cel puţin nu cele mai importante dintre ele.
În cadrul proiectului „Democraţie participativă - Strategia de Dezvoltare a Municipiului Arad 2008 - 2013/2014 - 2020 - Întâlniri cetăţeneşti”, în perioada 30 octombrie 2008 - 11 decembrie 2008, Primăria Municipiului Arad a organizat un număr de 17 întâlniri cetăţeneşti în toate cartierele din municipiu. În cadrul acestor întâlniri au fost prezentate marile proiecte de investiţii ale municipiului, colectându-se părerile acestora despre dezvoltarea oraşului, în vederea stabilirii priorităţilor pe cartiere şi a centralizării problemelor cu care se confruntă cetăţenii. La aceste întâlniri au participat un număr de aproximativ  1.114 cetăţeni.

Sursa: Observator.info

Autor: Dana Mirea ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
melthdesign.ro/