Stire

Giurgiu ne-a luat faţa la preţul gigacaloriei, dar tot avem căldura extraordinar de scumpă!

04.03.2009 ⋅ 0 comentarii

Primarul Aradului spune că ANRSC a majorat preţul gigacaloriei la Arad, şi nu autorităţile locale. Reprezentanţii Uniunii Locale a Asociaţiilor Locative Arad ne-au declarat că valoarea cheltuielilor din ianuarie s-a dublat faţă de luna decembrie şi se aştepată o creşterere şi mai mare, având în vedere preţulul majorat al gigacaloriei.
Dana Mirea
Primarul Aradului nu vrea să recunoască faptul că CET-ul din Arad percepe unul dintre cele mai scumpe preţuri pentru furnizarea energiei termice. De fapt, până acum câteva zile, Aradul era oraşul cu cea mai scumpă gigacalorie, însă Consiliul Local din Giurgiu a operat şi el o modificare, scumpind gigacaloria de la 201 lei, la 215 lei. Aradul, cu cei 207 lei, se situează aşadar cu puţin în spatele acestuia. Dacă la Giurgiu însă preţul s-a majorat de la 201 lei, la 215 lei (cu 14 lei mai mult), la Arad consilierii au „umflat” preţul cu 21 de lei.
L-am contactat ieri pe Gheorghe Falcă la telefon, iar acesta ne-a spus că sunt aproximativ 10 oraşe în România care au o gigacalorie mai scumpă. Ne-a oferit drept exemplu Oradea, unde s-ar plăti mai mult pentru căldură. Purtătorul de cuvânt al primăriei din Oradea ne-a informat însă că orădenii plătesc 145 de lei pentru o gigacalorie, asta pentru că în luna ianuarie tariful s-a majorat de la 123 de lei. Vecinii noştri de la sud, timişorenii, plătesc un preţ ceva mai mare: 162 de lei. În momentul de faţă, „topul” la nivel naţional arată în felul următor, din informaţiile noastre: Giurgiu - 215 lei (în condiţiile în care acesta este de mult timp lider în acest domeniu), Arad – 207 lei, Târgovişte – 200 de lei, Miercurea Ciuc - 199 de lei, Târgu Mureş – 194 de lei.
Primarul ne-a declarat că CET şi primăria nu au legătură cu preţul gigacaloriei, pentru că la nivel naţional există o autoritate care reglementează preţurile.
Informându-ne, am aflat că ANRSC (Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare) are rolul de a aviza tarifele producătorilor de energie exclusiv termică şi a tuturor operatorilor de distribuţie a energiei termice. Producătorii şi distribuitorii de energie termică pot solicita modificări de preţuri, iar singurele entităţi care pot aproba aceste modificări sunt consiliile locale.
* * *

Reprezentanţii Uniunii Locale a Asociaţiilor Locative Arad spun că cuantumul cheltuielilor din ianuarie s-a dublat faţă de luna decembrie şi se aştepată la o creşterere şi mai mare având în vedere creşterea preţului la gigacalorie. Vicepreşedintele ULAL Arad, Vasile Arion a declarat că “pentru un apartament cu două camere, de exemplu, în luna decembrie cheltuielile au variat între 400 şi 500 de lei. În luna ianuarie pentru acelaşi apartament cheltuielile aproape că s-au dublat de la o lună la alta. Acest lucru este valabil şi pentru celelalte tipuri de apartamente. Din aceste sume o pondere de 60 - 70% o reprezintă căldura. Ţinând cont că în luna ianuarie preţul la gigacalorie era încă de 186 de lei, mă întreb oare ce o să fie în februarie şi martie, la cât o să crească valoarea cheltuielor acum gând gigacaloria a ajuns la 207 lei?!”

Sursa: Observator.info

Autor: (AMC) ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
melthdesign.ro/