Stire

Peste 5000 de operații laparoscop realizate la Spitalul Municipal

05.03.2009 ⋅ 0 comentarii

Eveniment deosebit la Spitalul Municipal unde săptămâna aceasta cadrele medicale au sărbătorit cele peste 5.000 de operații laparoscop care s-au realizat aici în cursul a 14 ani de zile.  Prima operație neinvazivă, adică fără tăietură a avut loc în 5 mai 1995. 

Teodora Olariu, directorul medical al Spitalului Municipal povestește că „prima operație laparoscop, operație de colecist, realizată la Arad a fost efectuată sub îndrumarea medicilor specialiști de la Cluj conduși de profesorul Sergiu Duca care au venit pentru o săptămână să supravegheze intervențiile de aici și să ne învețe. Nu a fost nevoie de o săptămână și au plecat doar după două zile.” În momentul de față toți medicii chirurgi, șase titulari și cinci rezidenți, din cadrul spitalului efectuează astfel de operații. Doctorul Alexandru Dumici este șeful clinicii din cadrul Spitalului Municipal spune că „Aradul este unul din primele orașe din România în care s-au realizat operații laparoscopice. În acești ani adresabilitatea a pacienților a crescut considerabil ajungându-se la 500 – 600 de operații pe an. Începutul a fost destul de greu și au existat și insuccese constând în complicații apărute în timpul sau după operație, însă am câștigat experiență și cu timpul am ajuns ca pe lângă operațiile de calculi biliari, să realizăm laparoscop și intervenții pentru hernii, afecțiuni hepatice etc.”
Foarte puțini pacienți, în procent de 15% mai doresc să fie supuși intervenților chirurgicale tradiționale principalele motive fiind perioada de recuperare mult mai scurtă și faptul că nu există o tăietură unde să rămână cicatrice. Vârsta pacienților care sunt operați laparoscopic este variată, medicii operând și pacienți de 10 ani dar și de 97 de ani. Printre pacienții  spitalului se numără și mulți cetățeni străini din SUA, Italia, Norvegia, Brazilia  etc. pentru că costul operației e mult mai mici decât în țările de proveniență.
De-a lungul timpului medicii chirurgi de aici au realizat și operații foarte dificile. Reprezentanții spitalului spun că în mare parte se pot bucura de această reușită și datorită sponsorilor care i-au ajutat să pornească pe această cale și care au contribuit și pe parcurs.  Cadrele medicale nu se opresc aici și doresc să-și depășească propriile performanțe și să realize intervenții noi. „Cele mai frecvente intervenții se efectuează pentru afecțiuni calculare biliare, dar avem și alte tipuri de intervenții mai complicate. Pe viitor dorim să abordăm și altele cum ar fii intervențiile pe esofag, patologiile canceroase a tubului digestiv, intervenții combinate etc.” Cetățenii care doresc ca înainte să facă o astfel de operație să se documenteze au la dispoziție informații suplimentare despre medicii Spitalului Municipal și despre unitatea medicală pe site-ul www.spitalulmunicipal.ro

Sursa: Observator.info

Autor: Ana Maria Cantea ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
melthdesign.ro/