Preţuri nesimţite!
16.03.2009 ⋅ 0 comentarii
Propunerea ca biletul şi abonamentul la ştrand să fie super-scumpe nu îi va afecta şi pe consilierii locali – ei au acces gratuit la ştrand, aşa cum şi maşina şi-o pot parca gratuit oriunde în oraş! Ziarul Observator a realizat o comparaţie între ştrandul de la Arad şi cel din Gyula (Ungaria), iar concluzia este că propunerile de preţ arădene sunt, elegant spus, nesimţit de mari!
Bila din bazinul cu valuri, una dintre investiţiile care au „justificat” explozia preţurilor
Aşa cum deja bine se ştie, pentru că ziarul Observator insistă de câteva zile pe acest subiect, administraţia locală le-a pus gând rău celor care frecventează ştrandul şi este pregătită să scumpească abonamentele la 400 de lei (de la 80 de lei), iar biletele de intrare la 7,5 lei (de la 2,5 lei). Ar fi o scumpire fără precedent în istoria bazelor de agrement din România – capitol la care, iată, din nou Aradul este pe primul loc atunci când e vorba de scoaterea banului din buzunarele localnicilor!
Câţiva dintre consilierii locali cu care am discutat subliniau faptul că s-au realizat lucrări mari de investiţii la ştrand, anul trecut. Este foarte adevărat. S-au investit vreo patru milioane de euro, o sumă într-adevăr exorbitantă, colosală (faţă de confortul creat şi chiar faţă de investiţiile făcute până acum în baza respectivă de agrement). Numai să nu uităm un lucru: cele patru milioane de euro nu le-a dat primăria din buzunarele domnului Falcă sau ale consilierilor locali, ci din buzunarele noastre. Iar acum tot noi, care am finanţat şi lucrările respective, suntem puşi să plătim abonamentul de cinci ori mai scump!
Spunea un consilier local să nu comparăm Aradul cu Bătania, pentru că ştrandul nostru este mai frumos. Da, ştrandul nostru are patru bazine, la o populaţie de 178 000 de locuitori. Ştrandul din Bătania are patru bazine la o populaţie de 8000 de locuitori! La noi apa e rece ca gheaţa, la ei este termală. La noi nu ai vestiar, grupul sanitar pute şi colcăie de rahaţi şi urină pe jos. În Bătania, care este de peste 20 de ori mai mic decât Aradul, poţi mânca de pe jos în vestiar, iar grupurile sanitare şi duşurile sunt impecabile, cu săpun, hârtie igienică, curăţenie.
Ştrandul de la Gyula are mai multe locuri special amenajate pentru copii
Dar Aradul nu cu Bătania trebuie să fie comparat de consilierii noştri locali, când este vorba de ştrand. Este chiar sub demnitatea noastră să ne raportăm la o localitate de 8000 de locuitori unde rata şomajului este de 20% şi care este considerată una dintre cele mai sărace regiuni ale Ungariei! Bătania este de cinci ori mai mică decât Micălaca, bunăoară!
De aceea, vom face o comparaţie între ştrandul de la Arad şi cel de la Gyula, tot din Ungaria, considerat un etalon în ceea ce priveşte bazele de agrement. Cel de la Gyula este un ştrand de cinci stele, aflat într-un parc de 8,5 hectare. Desigur, nici măcar această comparaţie nu este corectă, dacă ţinem cont că Gyula, la rândul ei, este de şase ori mai mică decât Aradul, cu o populaţie de 30 000 de locuitori! Am optat totuşi pentru această bază de agrement, ca termen de comparaţie, pentru că în ultimii trei ani majoritatea clienţilor săi sunt, culmea, tocmai arădeni!
Din comparaţiile de mai sus reiese că localnicii din Gyula sunt mult mai respectaţi de consilerii locali ai lor decât localnicii din Arad de către consilierii noştri locali. Oferta din Ungaria este mult mai bogată, incomparabil superioară faţă de cea de la Arad, iar tarifele pentru localnici sunt apropiate de cele pe care administratorii ştrandului Neptun vor să le introducă, în acest sezon estival. O diferenţă mare este la abonament, dar dacă ţinem cont că la Arad se preconizează un abonament de 400 de lei (patru milioane!) pentru cinci luni, din care cel mult trei pot fi folosite pentru baie, iar la Gyula bazinele sunt practicabile toate lunile anului, inclusiv modernul centru welness cu saune şi baie de aburi, preţurile ungurilor sunt, din nou, mai mici decât ale noastre!
Faţă de anii precedenţi, administraţia locală arădeană ne mai pregăteşte o surpriză neplăcută. Va prelungi perioada de taxare la intrarea în ştrand până la data de... 15 octombrie! Adică cu două săptămâni. O măsură care totuşi este posibil să nu îi afecteze foarte mult pe arădeni, având în vedere că la sfârşitul anului numărul celor care fac baie în aer liber, în apa rece ca gheaţa, este aproape de zero.
Încă o precizare importantă se impune: consilierii locali, cei care vor stabili preţul abonamentelor şi al biletelor de intrare, au acces liber, gratuit, la ştrand. La fel cum, de pildă, au gratuit şi la parcările din oraş, pe care tocmai se pregătesc să le scumpească, după deviza care tinde să devină lait-motivul municipiului Arad: „Să scumpim bine!”
Ştrandul Neptun din Arad
Propunere preţ abonament (localnici şi turişti) pe 5 luni: 400 lei, cu reducere 100 lei
Propunere preţ bilet intrare (localnici şi turişti): 7,5 lei (cu reducere 2,5 lei)
Reducere tarif intrare după-amiaza: nu există facilităţi
Bilet colectiv, pentru familii: nu exită facilităţi
Gyulai Varfurdo
Preţ abonament (localnici şi turişti) pe 12 luni: 99 000 de forinţi (1480 lei)
Preţ bilet intrare pentru localnici: 700 forinţi (10 lei), cu reducere - 500 forinţi (7,5 lei), după ora 18 – 300 de forinţi (4,5 lei)
Preţ bilet intrare pentru turişti: 1650 forinţi (24,7 lei) sau 1350 forinţi (20,2 lei) pentru copii, studenţi şi pensionari); după ora 18 – 1250 (18,7 lei), respectiv 950 de forinţi (14,2 lei)
Bilet colectiv, pentru o familie de turişti (3 persoane): 4200 forinţi (63 lei)
Bilet colectiv, pentru o familie de localnici (3 persoane): 1900 forinţi (28,5 lei)
Sursa: Observator.info
Autor: Observator ⋅