Stire

Chişineu-Criş: Primarul are proiecte importante, care vor fi puse ?n practică imediat după aprobarea bugetului

19.03.2009 ⋅ 0 comentarii

Primarul oraşului Chişineu-Criş, împreună cu viceprimarul, consideră 2009 un an foarte important: „Sperăm că atât aspectul oraşului cât şi condiţiile de trafic se vor schimba odată cu reabilitarea drumului DN 79 Arad – Oradea. În acest sens primăria oraşului Chişineu-Criş a acordat tot sprijinul firmei Astaldi, care va începe execuţia lucrărilor în luna mai şi ca urmare firma Astaldi a început organizarea de şantier şi baza de producţie pe locaţia care s-a dat în satul Nădab”.

„Politica noastră este politica muncii”, precizează primarul, „şi în ciuda crizei economice, chiar dacă vor fi disponibilizări, noi depunem toate eforturile ca să atragem noi investiţii şi să le mărim pe cele existente, căci numai aşa cei disponibilizaţi vor putea găsi locuri de muncă.
Spre exemplu, este în execuţie extinderea halei industriale de producţie la Thermopol, investiţie de 4 miliarde lei vechi”, spune Gheorghe Burdan, primar Chişineu-Criş.
De asemenea, în momentul de faţă se execută o hală de producţie şi pentru firma Metwoplast, care va avea ca obiect de activitate produse din lemn stratificat.
O importanţă deosebită este acordată implementării proiectelor de infrastructură şi în special pe canalizare, uzina de apă şi staţie de reabilitare, proiecte pentru care documentaţiile tehnico – economice sunt realizate, lucrări în valoare de aproximativ 7 milioane de euro.
Acestea au fost deja înaintate către Consiliul Judeţean Arad.  „Am luat deja o hotărâre de consiliu pentru a ne afilia la Master Planul lor cu apă-canal, numai că suntem în tratative deocamdată, pentru că noi am pus câteva condiţii, şi anume ca majorarea preţului la apă să se facă eşalonat cu realizarea investiţiilor, iar ei nu prea sunt de acord cu acest lucru. În acest caz, nici nouă nu ne convine să ne mărească preţul ape de la 2,20 lei la 4,6 lei, decât după ce se vor face investiţiile. Dacă ne acceptă cu condiţiile noastre intrăm, dacă nu, noi am făcut şi o asociaţie zonală din 11 localităţi: Crişul plus 10 comune din zonă şi intenţionăm să accesăm fonduri de la Ministerul Mediului în această formulă„, mai spune Gheorghe Burdan.
În ceea ce priveşte salubritatea, aceasta este concesionată la o firma din Oradea, iar cei mai mulţi dintre locuitori închiriază pubele, iar gunoiul nu reprezintă o problemă în oraşul Chişineu – Criş, spune Ioan Lupei, viceprimarul oraşului Chişineu – Criş.
„Nu sunt de acord cu formula de calculare a echilibrării bugetelor locale. Noi nu am primit decât un miliard jumătate de lei vechi, iar formula mi se pare depăşită. Într-adevăr noi avem aproape 26 de miliarde de lei vechi impozitul pe salarii, care intră în buget, dar nu mi se pare corect dacă noi avem investiţii să fie egalitate cu celelalte localităţi care se ocupă mai puţin de acest aspect. Eu sper ca această formulă să fie modificată. De astfel, apreciez foarte mult faptul că domnul preşedinte Ioţcu a fost obiectiv în ceea ce priveşte întreţinerea drumului orăşenesc ce face legătura cu drumul judeţean spre Zărand, care a fost foarte deteriorat. Noi am decis să redăm o porţiune de 1 km de drum în administrarea Consiliului Judeţean, care a fost înainte cuprins în domeniul public al oraşului, dorind să ne ajute la întreţinerea acestei porţiuni de drum.  În  acelaşi   timp am decis să introducem nişte restricţii pentru utilaje mai mari de 25 de tone, care transportă piatră şi ocolesc prin Nădab, drumul orăşenesc fiind distrus. În acest sens se va impune o taxă, cuantumul nu a fost încă stabilit, dar va fi o sumă rezonabilă”, a mai adăugat primarul Crişului, Gheorghe Burdan.
„În proiect se află şi programul de spaţiu verde în valoare de 5 miliarde de lei vechi. Licitaţia a fost câştigată de Polaris, iar în prezent se lucrează la amenajarea centrului, care în scurt timp îşi va schimba înfăţişarea”, precizează viceprimarul.
„Ne putem mândri şi cu sala de sport de la Nădab, unde au început deja lucrările, iar proiectul valorează în jur de 13 miliarde de lei vechi. Sala va fi amenajată la standardele Uniunii Europene şi va veni în sprijinul elevilor din Nădab şi a angajaţilor de la unităţile economice de pe raza localităţii Nădab”, spune Gheorghe Burdan.
Primarul mai are în plan realizarea unor locuri de joacă pentru copii : unul la Nădab, unul la Pădureni şi două la Chişineu – Criş. Proiectul este deja gata şi urmează doar să fie depus pentru accesarea de fonduri.
„În Piaţa Avram Iancu mai avem un proiect de canalizare, care se află în derulare şi pentru care avem deja şi banii obţinuţi în decembrie anul trecut prin programul Phare 2006. A trebuit doar să reactualizăm anumite autorizaţii de la apă – canal, gaz, curent, care îşi pierduseră valabilitatea. Valoarea proiectului este de 629.720 de euro, din care 10,8 % i-am alocat noi, Consiliul Local”,  a mai spus primarul oraşului Chişineu – Criş.
Tot pentru anul 2009, primarul Crişului are în proiect un teren de sport la Nădab. Pe lângă terenul de sport artificial  terenul de volei şi cel de tenis din oraşul Chişineu - Criş, primarul intenţionează să realizeze şi un bazin de înot, care va fi amplasat tot în complex..
„În a doua jumătate a lunii aprilie va avea loc licitaţia pentru un bloc ANL. Pentru acest lucru m-am zbătut mai bine de  5 ani de zile pentru că birocraţia a fost foarte mare şi va fi în continuare”, a mai adăugat primarul.
De asemenea este în fază de elaborare un PUZ în zona  Hadă, în vederea parcelării şi apoi atribuirii unor parcele destinate construcţiilor de locuinţe din care o parte vor fi atribuite în mod gratuit tinerilor căsătoriţi şi o parte vor fi licitate.
„Tot cu ajutorul Consiliului Judeţean dorim să mai punem în practică încă trei proiecte, şi anume reabilitarea staţiei de epurare, reabilitarea uzinei de apă şi canalizare în cartierul Pădureni. Un lucru pentru care voi solicita sprijinul guvernului este pentru canalizarea din Nădab, pentru care nu am primit decât un miliard jumătate de lei vechi şi am alocat aproape şapte miliarde şi ceva pentru această canalizare. Sperăm să găsim o soluţie să primim bani, ca să finalizăm lucrarea”, mai spune primarul din Chişineu-Criş.
Primarul a sărit şi în ajutorul sportivilor din Ungaria, care vor face canotaj pe Criş, iar în ceea ce priveşte comunitatea de rromi, aceştia urmează să fie legiferaţi: identificare şi parcelare, iar cu acordul lor, unii vor primi şi terenuri pentru locuinţe.
„Noi facilităm investiţiile şi încercăm să atragem investitorii străini creându-le anumite facilităţi pentru că de - aici creem locuri de muncă şi de-aici avem veniturile, care vin din impozit”, spune primarul.
Odată cu aprobarea bugetului primarul doreşte să realizeze mai multe trotuare, să asfalteze strada N. Bălcescu din Pădureni, iar în învăţământ cu ajutorul Ministerul Educaţiei şi Cercetării va fi finalizat un proiect de aproximativ 3 miliarde de lei vechi.
Primăria oraşului Chişineu – Criş va iniţia o colaborare cu Universitatea din Oradea, Facultatea de Ştiinţe Economice pentru pregătirea unui grup de femei oameni de afaceri, pe un proiect finanţat din fondul Social European „Investeşte în oameni”, sub denumirea generică „Antreprenoriatul şi egalitatea de şanse” .
Perioada de implementare a proiectului este de 5.01.2009-5.01.2011 şi are ca obiectiv promovarea antreprenoriatului, prin stimularea implicării femeilor în general şi a femeilor din mediul rural, în special, în iniţierea şi dezvoltarea propriei afaceri. Primăria oraşului Chişineu – Criş se angajează să asigure spaţiul de desfăşurare a activităţii de instruire şi pregătire, respectiv la Casa de Cultură în zilele de sâmbătă şi duminică şi să sprijine selecţionarea femeilor.
De asemenea, în cursul zilei de 13 martie a avut loc la sediul primăriei din Chişineu – Criş o întâlnire între primarul Gheorghe Burdan şi viceprimarul Ioan Lupei cu un grup de studenţi ai Universităţii Vasile Goldiş din Arad.

Sursa: Observator.info

Autor: Nicoleta Boşniceanu ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
melthdesign.ro/