Stire

A scăzut numărul bolnavilor de tuberculoză ?n Arad

24.03.2009 ⋅ 0 comentarii

Astăzi, la nivel mondial, se sărbătoreşte Ziua mondială a luptei împotriva tuberculozei. Motto-ul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a rămas acelaşi de anul trecut: „Împreună învingem tuberculoza”, boala care ne clasează pe primul loc ca număr de bolnavi în topul ţărilor membre a Uniunii Europene şi pe locul trei în Europa, după Kazahstan şi Kîrghistan. La nivel naţional, apogeul incidenţei cazurilor noi apărute de TBC a fost în anul 2002, aceasta fiind de 142,2 de cazuri la 100.000 de locuitori. De atunci, boala a avut un trend descendent, ajungându-se ca anul trecut incidenţa cazurilor noi să fie de 107,8 la 100.000 de locuitori. Şi mortalitatea în cazurile de tuberculoză a scăzut de la 8  per suta de mii de persoane la 3,5.

 Judeţul nostru s-a aflat mai mereu pe primele locuri la nivel naţional în ceea ce priveşte incidenţa cazurilor noi de boală depistate, la un moment dat aceasta depăşind media naţională. Lucrurile au evoluat şi datorită unei campanii bune de informare şi a medicilor pneumologi care profesează în municipiu şi judeţ, Aradul ajungând undeva pe locul VIII într-un clasament neoficial al judeţelor în ceea ce priveşte incidenţa, primele trei locuri fiind deţinute de Dolj, Giurgiu şi Constanţa. Astfel că, în Arad, numărul cazurilor noi a scăzut de la 550, înregistrate în 2007, la 528 în 2008. De asemenea a scăzut şi numărul pacienţilor cronici, eşecurile fiind de şase ori mai puţine, iar cazurile de recidivă au scăzut de la nouă la unu. Cei mai mulţi bolnavi depistaţi cu tuberculoză se află în municipiu, unde acum doi ani numărul acestora se ridica la 354, scăzând anul trecut până la 282. În judeţ există secţii de TBC la unităţile medicale din Lipova, Chişineu Criş, Sebiş, Pecica şi Ineu. Şi aici, în majoritatea cazurilor, numărul pacienţilor descoperiţi cu tuberculoză a scăzut, însă există şi situaţii unde incidenţa a crescut, datorându-se în primul rând adresabilităţii mai mari a pacienţilor la medii, sau a rămas aceiaşi, dovedindu-se că lucrurile sunt sub control.  
În judeţul nostru sunt foarte puţine cazurile în care s-a înregistrat tuberculoză la copii.  Doctorul pneumolog Gheorghe Nini  şi totodată  managerul judeţean al Programului Naţional de Control al Tuberculozei a reuşit să obţină o finanţare de aproximativ 10.000 de euro pentru desfăşurarea a două proiecte, unul având ca ţintă persoanele de etnie rromă din rândul cărora se înregistrează cei mai mulţi bolnavi de tuberculoză, iar celălalt vizează dotarea şi amenajarea secţiilor de pneumologie din Arad. La nivel de judeţ, medicii pneumologi sunt implicaţi în patru proiecte care au ca scop lupta antituberculoză, finanţate de la fondul global anti HIV/ SIDA, malarie şi TBC.  Ca o reuşită a muncii în echipă în ceea ce priveşte lupta împotriva acestei afecţiuni, considerată boala sărăciei, medicii arădeni au bifat închiderea focarului de tuberculoză de la fabrica Delphi din Ineu, cel mai mare focar din ţară, care a necesitat tratarea a sute de persoane şi testarea altor câteva mii. Doctorul Nini spune că „tuberculoza este vindecabilă, important este ca pacientul să se prezinte la medic şi să urmeze cu stricteţe tratamentul prescris de acesta fără să-l întrerupă, pentru că este mai grav să întrerupi tratamentul, decât dacă nu îl începi deloc. Se instalează rezistenţa bacililor la medicamente, existând riscul ca pacientul să nu se mai poată vindeca. De asemenea, tratamentul este accesibil tuturor bolnavilor pentru că este gratuit, durează aproximativ şase luni şi doar medicul poate decide întreruperea acestuia, stabilind dacă pacientul s-a vindecat. Odată tratat şi considerat vindecat pacientul care a suferit de tuberculoză nu mai reprezintă niciun pericol pentru cei din jurul său.  Este important să lupţi împotriva tuberculozei întărindu-ţi rezistenţa organismului printr-o alimentaţie echilibrată, mişcare în aer liber şi somn suficient.”  Studenţii medicinişti vor marca ziua mondială a luptei împotriva tuberculozei împărţind pliante informative prin oraş, în timp ce medicii pneumologi din tot judeţul se vor întâlni în municipiu pentru a discuta situaţia bolnavilor de TBC din Arad.

Sursa: Observator.info

Autor: Ana Maria Cantea ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
melthdesign.ro/