Diminuarea facturilor la ?ncălzire depinde şi de materialul de construcţie folosit
27.03.2009 ⋅ 0 comentarii
Firmele expozante ne-au explicat că folosirea acestor sisteme de încălzire au un rol foarte important - nu doar că folosesc energii alternative şi protejează mediul, dar reduc semnificativ costurile la întreţinere. Am luat ca prim exemplu o locuinţă cu două nivele cu o suprafaţă de încălzit de 230 de metri pătraţi. Montarea unui sistem de încălzire se ridică la aproximativ 28.000 de euro, iar reducerea costului pentru utilităţi a fost redus cu aproximativ 30%. „La o casă cu două nivele, unde a fost montat un sistem de încălzire cu panouri solare, facturile la apă, energie electrică (pentru iluminat) şi căldură s-au ridicat la doar 1.273 de lei, ceea ce este o diminuare a costurilor semnificativă. În acest caz, amortizarea investiţiei se va face în circa patru ani de zile. În ceea ce priveşte interesul manifestat de oameni pot să vă spun că am intrat pe piaţa din România de şase ani. Lumea se uita la noi foarte neîncrezătoare, totuşi acum, interesul cel mai mare pentru asemenea sisteme este mult mai ridicat, aici, în vestul ţării” explică Ehrenberg Geyer, manager executiv, Gemo Impex.
Într-adevăr un număr ridicat de arădeni îşi manifestau ieri interesul pentru panourile solare. Majoritatea nu ştiau cum funcţionează sau care sunt elementele necesare în montarea lor. Reprezentanţii firmelor, prezenţi la târg, le explică fiecăruia despre ce au nevoie şi chiar le calculează suma necesară pentru achiziţionarea şi montarea acestora, în funcţie de suprafaţa disponibilă.
150-200 metri pătraţi de spaţiu încălzit ajunge lejer la 15.000 de euro
Un arădean a fost interesat de cât l-ar costa, materialele plus manopera pentru montarea unui sistem de încălzire bazat pe panouri solare. Adrian Siveri, reprezentant Instal Impex, a explicat că stabilirea preţului depinde de capacitatea aparatelor alese. „Într-adevăr pentru o familie este o cheltuială destul de ridicată, dar în timp investiţia va fi amortizată. Tot mai multe persoane încep să apeleze la aceste metode de încălzire, deorece costurile la utilităţi sunt tot mai mari”, ne explică Adrian Siveri. Folosind materiale la preţuri medii, pentru o casă cu o suprafaţă între 150 - 200 metri pătraţi, costul total se ridică la aproximativ 15.000 de euro. Astfel este nevoie de un puffer - boiler de acumulare în valoare de 4.000 de euro, de minimum şase panouri solare, la 600 euro bucata (în total 3.600 euro), de o centrală medie - între 800 şi 1.000 de euro şi de un grup pentru încălzire la o valoare de 2.000 de euro. Pentru montarea acestora manopera ajunge la aproximativ 2.000 de euro.
„La noi în Arad, oamenii au început să fie tot mai interesaţi de sistemele alternative de încălzire. Bineînţeles că pentru reducerea costurilor la încălzire şi la apa caldă contează foarte mult izolarea termică a locuinţei şi materialul folosit. O casă care a fost izolată termic va păstra mult mai mult căldura decât una normală. Sfătuiesc oamenii să aibă în vedere aceste aspecte şi apoi să opteze pentru un asemenea sistem. Sunt persoane care se sperie de preţuri, dar este extrem de important de reţinut că acestea se vor amortiza foarte repede.Valorile facturilor vor fi tot mai mici. Reducerea cheltuielilor de întreţinere a locuinţelor este doar un aspect important, însă trebuie să ţinem cont de calitate, de faptul că oamenii se vor alege cu sisteme foarte moderne, ecologice şi extrem de moderne” ne explică Marian Melinte, administratorul societăţii Von Meister, Arad.
Sursa: Observator.info
Autor: Observator ⋅