Stire

Checheci, cartierul uitat de lume

27.03.2009 ⋅ 0 comentarii

Deşi suntem în anul 2009 şi avem pretenţia că locuim într-un oraş care se tot reabilitează pentru a ajunge la standarde europene, la câţiva paşi de Centrul Aradului ai impresia că eşti într-o altă lume.  Locuitorii din cartierul arădean Checheci, în marea lor majoritate romi, îşi duc traiul în case din chirpici sau colibe ridicate ilegal, nu au utilităţi şi nici măcar acte de identitate.

Condiţii de lumea a treia pe Strada Şezătorii
Zona Checheci se remarcă imediat cum ieşi din cartierul de blocuri Confecţii, pe strada Şezătorii. Strada nu a fost niciodată pietruită, trotuare nu există şi cei care locuiesc în zonă şi-au pierdut speranţa că vor fi vreodată condiţii mai bune de trai şi pentru ei. Drumul pentru maşini, dacă se poate numi aşa, având în vedere gropile şi mizeriile aruncate peste tot, este cel mai mare coşmar al şoferilor. Cartierul nu poate fi confundat, pentru că este o cu totul altă lume, cu care ar trebui să ne fie ruşine: case din chirpici sau chiar colibe din tablă şi carton; drumuri de pământ, marcate de cratere imense; mirosuri greu de suportat, venite atât de la o imensă rampă de gunoi ilegală, cât şi de la canalul Mureşel care trece prin apropiere.

De zeci de ani în ilegalitate…
După cum ne-au spus chiar ei, colibele şi casele din chirpici au fost construite fără autorizaţie, cu decenii în urmă, pe când zona era un teren viran. Cum nici după Revoluţie rromii nu şi-au făcut acte pe case, care să îi ateste ca proprietari, locuinţele lor nu au intrat în legalitate, motiv pentru care localnicii nu-şi pot face documente de identitate, deşi locuiesc în Arad de zeci de ani. Construcţiile fragile şi neîngrijite dau senzaţia că în viitorul apropiat se vor dărâma. Numărul mare de locuitori într-o singură casă, câte cinci-şase persoane, şi aspectul dezolant al acestora dau fiori temerarilor care intră pe “tărâmul” rromilor din Checheci. De fiecare dată când în zonă apare o persoană necunoscută, rromi de toate vârstele ies la stradă sperând că a venit cineva “să ne facă buletin sau cartelă”. Autorităţile nu ştiu cum ar putea schimba ceva în cartierul Checheci, dat fiind faptul că toţi trăiesc în ilegalitate. Există însă şi persoane care şi-au făcut buletin, pe altă adresă, unde au cunoştinţe, care i-au lăsat să îşi facă acte pe adresa lor. Cei care nu au acest “noroc” nu pot nici măcar să meargă la un doctor, pentru că nimeni nu îi primeşte fără un act de identitate.

Fără apă, cu mizerie şi gunoaie la tot pasul
 Localnicii din Checheci trebuie să aducă apă cu găleata sau cu sticlele de la o pompă aflată în capătul străzii, de fiecare dată când au nevoie pentru a se spăla sau pentru a face mâncare. Pe lângă această problemă şi cea a caselor care se pot dărâma în orice clipă, o altă nemulţumire pe care o reclamă localnicii este lipsa canalizării, care a devenit una dintre cele mai arzătoare probleme, deoarece le produce numeroase nenorociri. În permanenţă, apa aruncată de la animale sau rufele spălate, zace pe pământul dintre case, care produce şi inundaţii, de fiecare dată când plouă. Femeile care fac curăţenie în gospodărie aruncă apa folosită în stradă, apă care nu are unde să se mai scurgă. Balta, plină de apă murdară şi urină, devine un loc perfect de joacă pentru copiii din cartier. Din acest motiv, de foarte multe ori, mamele au ajuns prin spitale cu cei mici, dar şi din cauza neglijenţei şi condiţiilor deloc igienice în care îi cresc. “Nu ştiu de ce nu ne bagă nimeni în seamă. Am fost de foarte multe ori la Primărie să spunem ce probleme avem şi tot degeaba. Nu avem bani să ne facem singuri canalizare. Ar costa cam 30-40 de milioane de familie. De unde să dăm atâţia bani când noi trăim doar din ajutoare de 1 milion sau, în cel mai bun caz de 2 milioane jumătate”, explică Ramona Bibarţa, care locuieşte de când se ştie în “minunatul” cartier. Din cauza lipsei canalizării, de fiecare dată când plouă, nu se mai poate intra pe stradă. Nici măcar cu maşina. Eventual cu barca… “Apa intră în casele noastre şi aşa noroi se face pe stradă că numai cu cizme se poate ieşi din case. De multe ori umblăm desculţi, că nu avem bani de cizme”, spune Aurora, o altă femeie.

Sursa: Observator.info

Autor: Corina Huţan ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
melthdesign.ro/