Primarul Ioan Crişan: ?Vrem să intrăm ?n Europa cu capul sus!?
30.03.2009
⋅ 0 comentarii
Cum poate un primar de judeţ - în vremurile actuale să se descurce, financiar vorbind, în aşa fel încât localitatea pe care o conduce, alături de echipa administrativă să se numere printre localităţile viabile, „pe linie de plutire” – care merită băgate în seamă?! Cât de diplomat trebuie să fii ca să obţii bani şi credibilitatea că vei face treabă bună chiar şi în condiţii (economice) vitrege, şi, cu atât mai mult cu cât „culoarea politică” nu corespunde actualei puteri?! Toate acestea „trebuie(au) să poarte un nume”: - de ce nu, un bun strateg, un om cu capul pe umeri şi devotat localităţii şi cetăţenilor. Pentru azi, primarul comunei T. Vladimirescu, Ioan Crişan.
Linia dreaptă, vorba bună şi capul neplecatPrimarul Ioan Crişan este unul dintre puţinii pe care-i vezi mereu zâmbind. „Credinţa mea e că toate obstacolele pot fi trecute mai uşor dacă zâmbeşti, spui o vorbă bună şi nu faci rău nimănui. Totul se întoarce, la timpul potrivit, în bine, de mii de ori”. Un început frumos, pregătitor întrebărilor legate de strategia administraţiei locale privind dezvoltarea localităţii – vizavi de culoarea politică nefavorabilă. Răspunsul lui Crişan a fost simplu: „am fost mereu în opoziţie, astfel că am dobândit o experienţă personală solidă care mă ajută să mă descurc indiferent de situaţie. Pentru a nu ne prăbuşi, am căutat şi am reuşit mereu să găsim resurse financiare pentru bugetul local. Pentru acest an prevedem un buget solid, calculat totul numai pe resursele noastre. Dar pentru asta îţi trebuie forţă, răbdare, tenacitate – chiar dacă presupune pierdere din popularitate.”
„...am pus mâna şi am făcut proiecte, dar...Cum primarul e omul faptelor, proiectele şi posibilitatea accesării fondurilor au fost priorităţile sale pe agenda de lucru. „Am făcut proiecte şi am accesat fonduri, indiferent că au fost pe Phare, guvernamentale, europene, de mediu, etc. Până la urmă, banii vin şi treburile în-cep să se mişte. Nu are rost să stai cu braţele încrucişate şi să te plângi că n-ai bani! Trebuie să te mişti, să te informezi şi să nu renunţi!” S-au depus deci, 2 proiecte de mediu pentru spaţii verzi în valoare de 20 milioane lei noi; în curs de finalizare se află un proiect integrat (măsura 3.2.2) – valoare 2,5 milioane euro – cuprinzând lucrare de canalizare pentru Horia, extindere reţea apă, 4,5 km străzi asfaltate în Vladimirescu, un after school pentru 50 de elevi, reabilitare cămin cultural. „În aşteptare avem un SF aflat în fază finală – extindere pentru canalizare şi extindere reţea apă curentă la Mândruloc –Cicir, şi, în colaborare cu parohia ortodoxă Micălaca Nouă – un alt proiect integrat, un centru permanent pentru vârstnici la Horia”.
...am primit mai multe promisiuni, decât bani!”„În acest stadiu se găseşte construcţia unei grădiniţe noi cu program prelungit (fonduri guvernamentale, prin ISJ). S-a dat o hotărâre de guvern (aprilie 2008) am primit 1,1 miliarde lei, dar diferenţa de 3,7 miliarde nu am mai primit-o”. Cum se regăseşte comuna în tabloul de „distribuţie bănească” a consiliului judeţean, o întrebare care râcâie pe mulţi primari, în situaţia în care CJ-ul şi-a întors faţa doar către primăriile arondate politic. „Priviţi tabloul cu repartizarea fondurilor pentru dezvoltarea rurală a localităţilor judeţului!” –a fost răspunsul lui Crişan. Noi am depus la CJ un număr de 4 proiecte în valoare de 2 milioane de euro pentru asfaltare drumuri comunale şi străzi, de exemplu!” – adaugă primarul.
Vladimirescu în repere realeA vorbi despre agricultură şi creşterea animalelor într-o ţară în care aceste domenii prioritare au căzut demult din atenţia statului – nu mai are sens, dar, pe de altă parte acelaşi stat falimentar pe aceste segmente vitale în dezvoltarea economică a unei ţări – bate toba, prezentând programe naţionale şi europene, fermierii neavând altceva de făcut decât nişte biete proiecte. „Nu e cazul, ştim cu toţii că lupta pentru ca un proiect să fie băgat în seamă şi chiar să ajungă finanţat - e mare, de multe ori imposibilă. Zona noastră nu abundă în animale. La Horia mai avem nişte crescători de ovine şi sporadic, vaci. Adevărul este valabil peste tot: legea retrocedării pământurilor către proprietari a făcut ca primăriile să piardă toate terenurile de rezervă, ajungând, uneori, să se piardă chiar şi păşunea! Comuna a fost plină de nemţi, aceştia şi-au revendicat pământurile, astfel că şi noi am procedat la tăieri masive din păşune. E foarte trist că legile se bat cap în cap, ilogice şi păgubitoare!”Vladimirescu e privit din ce în ce mai mult ca un cartier arădean. În acest sens, investitorii sunt atraşi de apropierea comunei de municipiu şi facilităţile ce decurg de aici. „Sprijinim pe oricine investeşte la noi, dacă respectă legea, contribuie la creşterea economică a localităţii şi creează noi locuri de muncă pentru cetăţenii noştri. Nu avem nicio preferinţă decât să eliminăm toate sursele de poluare, staţii de asfalt, produse chimice, gunoiul menajer, etc.” Locul fostei gropi de gunoi a fost acoperit cu pământul rezultat din construcţia marilor centre comerciale Real şi Obi, astfel că aici se va realiza, în urma aprobării şi finanţării proiectului de mediu (depus în octombrie 2008) un spaţiu de relaxare deosebit, un parc imens şi frumos amenajat.
* * * Comuna Vladimirescu este un spaţiu în care tinerii au un cuvânt din ce în ce mai greu de spus. Tocmai de aceea, locuinţele destinate acestora a fost una dintre priorităţile administraţiei locale. Începând din 2005 au fost vândute terenuri tuturor tinerilor care au solicitat locuinţe - gratuite şi la licitaţie, iar acum mai sunt disponibile 350-400 de locuri (intravilan) evident, în alte condiţii băneşti, având în vedere criza (35-40 euro/ mp) punându-se şi problema utilităţilor.„Adunăm, astfel, nişte bănuţi pentru construirea de utilităţi, termenul limită de depunere a dosarelor fiind de 9.04. a.c. Eliminăm, astfel, 70 la sută dintr-o anumită categorie de solicitanţi, pentru că, din păcate, majoritatea celor care au primit terenuri gratuit le-au vândut! Cei care vor să facă acum speculă, nu mai au nicio şansă!”
Se lucrează, în continuare la reabilitarea şi finisarea reparaţiilor la şcoli şi grădiniţe, drumurile sunt în continuă atenţie, căminele culturale sunt utilizabile, cel din localitate fiind trecut în proiectul de reabilitare. Comuna se bucură de 3 baze sportive (fiecare localitate), iar sala mare de sport va fi inaugurată de Paşti. În proiectul cultural al comunei se înscrie la loc de onoare spaţiul antic al ruinelor romanice – basilica romanica, întreaga suprafaţă urmând a suferi o transformare care va pune în valoare artistică preţioasa moştenire romană.
Sursa:
Observator.info