Stire

O firmă din judeţ a prejudiciat statul cu peste 1 milion de lei noi

31.03.2009 ⋅ 0 comentarii

Garda Financiară a controlat o firmă din Peregu Mare unde a descoperit un prejudiciu adus statului de peste 1.100.000 de lei noi. Controalele au început după ce comisarii Gărzii Financiare, din judeţele implicate au solicitat Gărzii din Arad să verifice dacă anumiţi operatori economici ce aveau legătură cu societatea au înregistrat în evidenţa contabilă livrările şi achiziţiile efectuate către, sau de către societatea verificată, legalitatea operaţiunilor, modul de decontare dar şi circuitul acestor produse.
În intervalul mai-noiembrie 2008 societatea verificată a întocmit o serie de facturi de livrare către diverşi agenţi economici situaţi pe raza judeţelor Vâlcea, Harghita, Sibiu şi Timiş pentru o cantitate de 2.958.530 de kilograme de grâu de consum şi respectiv 588.452 kilograme de porumb boabe, în valoare totală de 2.126.641 de lei. Facturile de livrare au fost întocmite în condiţiile în care au fost prezentate organelor de control documente, de unde rezultă că au fost achiziţionate cantităţi mult mai mici decât cele reale, în valoare de doar 287. 000 de lei. Din cercetări rezultă că s-au întocmit facturi pentru diferenţa de marfă, fără ca societatea să deţină documente justificative legale de provenienţă. De asemenea, se pare că firma a achiziţionat (corespunzător unui număr de 31 de facturi) peste 243.786 kg de grâu de consum în valoare de peste 150 de mii de lei de la o firmă din judeţul Dâmboviţa aflată în dizolvare juridică. „S-a mai descoperit că societatea a mai comercializat către o firmă din Caransebeş diverse materiale de construcţii în valoare de 456.549 de lei, fără a avea documente justificative legale de provenienţă, motiv pentru care i s-a aplicat o amendă contravenţională de 20.000 de lei şi, totodată, s-a dispus confiscarea sumei de 1.745.602 lei provenită din vânzarea mărfurilor a căror provenienţă nu poate fi dovedită”, explică Marius Băltăreţu, şef de divizie în cadrul GFA Arad.    
O persoană străină extrage banii din contul societăţiiContinuând cercetările, s-a dovedit că în perioada septembrie-decembrie 2008 societatea a încasat o sumă de aproape 4 milioane de lei, din care, după perceperea comisioanelor bancare a fost retrasă în numerar suma de 3. 792.380 de lei de o persoană care la acea dată nu avea nicio calitate în societate. Aceeşi persoană a mai retras şi alte sume fără ca ele să fie înregistrate în evidenţa contabilă. „Credem că ridicarea banilor din contul societăţilor de către persoana respectivă a avut drept scop şi privarea societăţii de disponibilităţi care să fie utilizate şi la plata obligaţiilor bugetare, datorate din operaţiunile comerciale efectuate şi ca atare să împiedice eventualele măsuri de executare întreprinse de organele fiscale”, explică Băltăreţu.
Din 2009 societatea îşi schimbă numeleSocietatea şi-a schimbat numele la începutul anului în curs, tot atunci schimbându-i-se şi sediul. Cum în patrimoniul societăţii nu existau bunuri, mijloace de transport sau după caz, alte imobilizări corporale, nici spaţii de depozitare a cerealelor tranzacţionate precum şi mărimea capitalului social al societăţii de 200 de lei, se poate ajunge la concluzia că societatea a fost înfiinţată cu scopul de a acoperi legal achiziţiile – posibil intracomunitare – efectuate direct de alte persoane juridice de pe raza altor judeţe, oferind prin întocmirea facturilor de vânzare posibilitatea de deducere a TVA-ului de către aceştia.   „Am procedat la estimarea prejudiciului constând în impozit pe profit şi taxă pe valoarea adăugată sustrase de la plata către bugetul de stat, aferente acestor livrări efectuate de societate. Livrările nu au fost înregistrate corespunzător în contabilitate iar pentru o parte nu au fost prezentate nici documente de livrare. Prejudiciul a fost stabilit la 1.164.790 de lei”, explică Marius Băltăreţu.La finalizarea verificării, cazul a fost înaintat organelor de cercetare penală pentru stabilirea a existenţei sau a inexistenţei elementelor constituitive ale infracţiunilor de evaziune fiscală.
Peste 45 de tone de porumb confiscatÎn urma unei acţiuni de monitorizare a traficului de mărfuri prin punctele de control a frontierei şi de efectuare a unor verificări pe traseul Vărşand – Chişineu-Criş referitoare la transportul achiziţiilor intracomunitare de cereale din Ungaria, respectiv locurile de descărcare, comisarii Gărzii Financiare au depistat două transporturi de cereale  - porumb boabe – care efectuau operaţiunea de descărcare la Chişineu Criş. Comisarii GFA au cerut administratorului societăţii implicate documentele legale de provenienţă însă acesta nu le-a putut prezenta. „Am constatat că această societate efectuează acte sau fapte de comerţ cu bunuri a căror provenienţă nu este dovedită în condiţiile legii, drept urmare, încalcă prevederile Legii 12/1990”, ne explică Marius Băltăreţu, şef de divizie în cadrul GFA Arad.Firma a fost sancţionată contravenţional cu o amendă de 20.000 de lei şi i s-au confiscat peste 45 de tone de porumb, care reprezintă achiziţia intracomunitară în valoare estimată de 30.000 de lei.

Sursa: Observator.info

Autor: Simina Roz ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
melthdesign.ro/