Stire

Jocul UTA-ei suferă, dar echipa are potenţial şi necesită ?nţelegere din partea tuturor

01.04.2009 ⋅ 0 comentarii

Reacţia spectatorilor după un 0-0 pe teren propriu în compania penultimei clasate a fost excelentă. De asemenea atitudine au nevoie utiştii în meciurile următoare!

UTA n-a reuşit să câştige un meci important pentru ea din cauza precipitării. Trupa arădeană a fost extrem de agitată, negăsindu-şi locul de-a lungul partidei cu FC Târgovişte. La capitolele dorinţă, determinare, ambiţie, Bătrâna Doamnă a fost în regulă. A păcătuit însă acolo unde era mai important, la elaborarea jocului, în special în prima repriză, şi la finalizare, în cea de-a doua. A rezultat o remiză neaşteptată şi nedorită, care ţine echipa arădeană în tensiune în ceea ce priveşte realizarea obiectivului - menţinerea în Liga a II-a.

Minusuri fireşti, este nevoie de răbdare şi înţelegere
Minusurile din jocul Bătrânei Doamne sunt fireşti. N-ai cum să-ţi reglezi jocul într-un timp atât de scurt. Se spune că a trecut o lună de când UTA se pregăteşte în actuala formulă şi că timpul scurs ar trebui să se simtă în jocul echipei. A trecut însă prea puţin timp pentru ca nişte jucători adunaţi în mare grabă, cu mari probleme de ordin fizic în momentul cristalizării lotului, să poată compune o echipă solidă, capabilă să se exprime coerent. Rezultatul confruntării cu FC Târgovişte - deşi strică nişte calcule - nu trebuie dramatizat. UTA are şi va mai avea destule poticneli în jocuri şi rezultate, iar dacă nu este tratată cu răbdare şi îngăduinţă, riscă să fie dată peste cap. Media de vârstă a echipei este scăzută, foarte mulţi titulari sunt lipsiţi de experienţă şi încă nu reuşesc să se descurce sub presiune. UTA reprezintă ceva special pentru ei, joacă într-un tricou cu greutate, tribunele sunt pline, mediazarea mare, pretenţiile destul de ridicate şi dacă nu au parte de înţelegere, pot claca în momente cheie. De asemenea, fotbaliştii cu experienţă, ori vin după perioade în care n-au fost activi, ori au încă probleme de ordin fizic. Din toate aceste motive, este extrem de important ca UTA să fie percepută exact aşa cum este: o echipă tânără, lipsită de experienţă, dezechilibrată, cu potenţial mare şi care este capabilă să joace cu determinare.

Reacţie excelentă din partea spectatorilor
Reacţia suporterilor prezenţi luni seara pe stadionul „Francisc Neuman” a fost excelentă. Prinşi în tensiunea meciului, au avut destule nemulţumiri la adresa jocului, fiind de-a dreptul exasperaţi de ghinionul echipei din repriza a doua. Cu toate acestea, la cald, când spiritele sunt încinse, au demonstrat că înţeleg perfect situaţia clubului, dovedind un ataşament impresionat: i-au aplaudat pe jucători după un 0-0 pe teren propriu în faţa penultimei clasate! Este important ca atitudinea fanilor utişti să rămână aceeaşi şi în meciurile următoare, din deplasare, dar în special de pe teren propriu. Bătrâna Doamnă va avea marile bătălii ale returului la Arad, în special în compania unor formaţii din partea inferioară a clasamentului, deci are nevoie de un public numeros şi înţelegător.

Asistenţă record pentru Liga II-a, deci UTA e... UTA
Luni seara, suporterii utişti au impresionat plăcut prin numărul mare în care au venit pe stadion. Au fost circa 5500 de spectatori alături de UTA la meciul cu FC Târgovişte (stadionul are acum o capacitate de 6300 de locuri), dovedindu-şi astfel ataşamentul faţă de echipa favorită. În continuare, mulţi dintre ei au ales să ajute clubul, cumpărându-şi bilete, deşi deţin abonamente valabile. De asemenea, ideea FC Ceala de-a oferi 300 de bilete gratuite elevilor arădeni, prin intermediul Suporter Club UTA, a fost excelentă. Şcolarii s-au grupat în peluza cu tabela de marcaj, dar au fost unii fascinaţi de galerie, motiv pentru care au stat şi au cântat alături de ultraşi, iar după fluierul final au urcat pe gard alături de ei. 

Au greşit, dar trebuie iertaţi pentru că nu sunt obişnuiţi cu un asemenea public
Câţiva dintre fotbaliştii utişti au greşit după fluierul final, când s-au repezit spre vestiar, fără să salute publicul. Cei mai experimentaţi n-au uitat să mulţumească spectatorilor, iar cei care nu au făcut-o trebuie înţeleşi. Pentru mulţi dintre ei, faptul că evoluează în faţa unui stadion plin şi că au parte de-o galerie bine pusă la punct, numeroasă şi activă, reprezintă o mare noutate şi nu au încă reflexul format, de-a saluta publicul la final de meci, indiferent de rezultat. Problema este rezolvabilă cu aportul antrenorilor şi al căpitanului de echipă.

Surprize în echipa de start
Ionuţ Popa a surprins în alcătuirea primului 11, alegând să-l titularizeze pe Adrian Drida în locul sud-coreeanului Lee Won, pe postul de mijlocaş central. Drida n-a dat randamentul aşteptat, fiind înlocuit cu Dumitru Mitu în minutul 67, însă nu trebuie ignorat un amănunt important: Drida a revenit pe teren după o pauză lungă, provocată de multiple accidentări, şi îi este mai greu să intre direct în ritm. Fiind un fotbalist cunoscut publicului arădean şi neavând o mare priză la spectatori, pretenţiile faţă de Drida au fost mari, rezultând astfel o serie de nemulţmuri din partea tribunelor.

Pocuca a adus concurenţă în defensivă
Tehnicianul utist i-a găsit loc croatului Pocuca în echipa de start. Legitimat în cursul dimineţii de luni, Pocuca şi-a făcut debutul în centrul defensivei. N-a avut o evoluţie strălucită, dar nici n-a comis greşeli mari, însă s-a văzut că este la primul meci în sistemul defensiv al UTA-ei. Prin legitimarea croatului, a crescut lupta pentru titularizare, Pascariu având un concurent destul de serios. Lupta va deveni şi mai dură în momentul în care Sergiu Muth se va reface. Juniorul adus de la Gaz Metan Mediaş nu este încă 100% recuperat după o afecţiune musculară. Se antrenează, dar lucrează şi separat, pentru a recupera din punct de vedere fizic. Oricum, cel puţin deocamdată, fundaşul central nr. 1 al echipei este Cosmin Paşcovici.

Mijloc greoi în prima repriză
Mijlocul UTA-ei a fost destul de neinspirat luni seara. În formula din prima repriză, Nădăban-Mutulescu-Drida-Jăpălău, linia mediană a fost greoaie şi n-a găsit soluţii pentru a scoate din joc cele două linii folosite de FC Târgovişte ca sistem de apărare. Pur şi simplu, târgoviştenii s-au apărat cu 8-9 jucători în propria jumătate, iar UTA n-a avut puterea de-a dezvolta un joc combinativ, de pase, pentru a-şi elibera spaţii la 20-30 de metri de poarta adversă.
La pauză, Ionuţ Popa a renunţat la Jăpălău şi Negru, şterşi, apelând la Lee şi Fritea. Automat, linia de mijloc s-a refăcut într-o formulă: Nădăban, Mutulescu, Lee, Fritea, iar Drida a fost avansat în linia de atac, alături de George Ţucudean. Cu un plus de incisivitate faţă de prima repriză, UTA a reuşit să se concentreze exclusiv pe atac, având mult mai puţine momente moarte în zona de mijloc a terenului. Introducerea lui Bebe Mitu a adus un plus compartimentului ofensiv, iar în ultimele 20-25 de minute, FC Târgovişte a fost pur şi simplu mitraliată.
Ce ratări!
UTA şi-a început seria ratărilor mari în min. 58, când Ţucudean a reluat puternic, pe jos, de la 16 metri, în diagonală, dar puţin alături de poartă. În min. 61, altă ocazie uriaşă: Toc a ţâşnit pe dreapta, a combinat cu Nădăban, a urmat o centrare în spate, dar interceptată bine de Ţucudean şi apoi de Lee, al cărui şut din 12 metri l-a nimerit pe portar. Sud-coreeanul a insistat la mingea respinsă, a fost puţin bruscat, a căzut, dar nu s-a acordat penalty. Târgoviştenii au dispus de mai multe spaţii în jumătatea UTA-ei, drept pentru care în min. 67 Mârne s-a poziţionat corect şi a prins mingea şutată de Ndigwe de la 16 metri.
Între minutele 67 şi 76, UTA a fost halucinantă. Cea mai mare ocazie a fost ratată de Nădăban, care a gestionat bine o fază de unu la unu cu portarul, l-a lobat frumos, dar Moroiţă a apărut din pământ şi a respins de pe linia porţii. În min. 76, Nădăban şi Ţucudean au tras în bară în aceeaşi fază. Mai întâi, pus în valoare de Mitu, Nădăban a şutat năpraznic de la 18-20 de metri în bară, Ţucudean a urmărit mingea, a şutat din unghi, iar Zegheru a deviat în bară. Finalul de meci a fost tot al UTA-ei, însă Ţucudean - preluare greoaie şi şut în unghi -, Nădăban - şut în portar de la zece metri -, şi tot Ţucudean - şut imprecis din careu - s-au pripit din interiorul suprafeţei de pedeapsă. Au fost ratări cât pentru două-trei meciuri, însă lipsa de experienţă şi de concentrare şi-au spus cuvântul.

Improvizaţii tehnice din cauza cazului Chirilă

Pentru că problema Chirilă nu este rezolvată, UTA nu poate beneficia de un antrenor principal în raportul de joc. Şi la meciul cu FC Târgovişte, Ionuţ Popa a rămas în tribună, iar Roland Nagy a luat loc pe banca tehnică, dar ca şi consilier tehnic, oficialii Bătrânei Doamne fiind nevoiţi să apeleze la această improvizaţie. Cazul Chirilă este în „stand-by”, în acest moment existând două memorii nesoluţionate la FRF: unul al antrenorului, care-şi cere banii, celălalt al UTA-ei, care-l acuză de absenţe de la locul de muncă. (S.Ş.)

Litigiile financiare nu sunt încheiate

Până marţi după-amiază, clubul UTA n-a fost informat vizavi de punerea în execuţie a unor memorii, care atragă o nouă neprogramare echipei în campionat. Litigiile financiare cu foştii jucători nu sunt încheiate, gruparea arădeană mai având de plată circa 100.000 de euro, la anumite termene, sumele fiind renegociate serios. Comisiile FRF au lucrat marţi, vor avea şedinţă şi miercuri şi este posibil să apară în cursul zilei de astăzi surprize neplăcute. Deocamdată este linişte din acest punct de vedere. (S.Ş.)

Liberty - UTA, programat sâmbătă, de la ora 11


Următorul meci al UTA-ei va avea loc la Salonta. Partida este programată pentru sâmbătă, la ora 11, pe stadionul „Municipal” din Salonta. Pentru câţiva dintre jucătorii utişti meciul va provoca o revedere cu portarul Sebastian Huţan, care nu trece printr-o perioadă tocmai bună la Salonta. Prestaţia sa din ultimul meci, pierdut cu 3-2 de Liberty la Piteşti, i-ar putea aduce trecerea pe banca de rezerve. Altfel, UTA a intrat de ieri în program normal de pregătire, echipa arădeană urmând să se deplaseze la Salonta în ziua meciului, fără a intra în cantonament, problemele financiare ale clubului nepermiţând acest lucru.

Sursa: Observator.info

Autor: Sebastian Şiclovan ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
melthdesign.ro/