Stire

Prejudiciu de peste 11 miliarde de lei vechi adus statului de o societate din Arad

03.04.2009 ⋅ 0 comentarii

O firmã arãdeanã a prejudiciat bugetul de stat cu 1.174.290 de lei din care 637.472 lei reprezintã taxa pe valoarea adãugatã iar 536.818 lei impozit pe profit.
Comisarii Gãrzii Financiare au verificat o firmã arãdeanã care a efectuat în primele trei semestre din 2007 și în trimestrul I din 2008 diferite achiziții intracomunitare de bunuri și servicii în valoare de peste 3 milioane de lei, de la furnizori din Ungaria și Italia. „Dupã cum rezultã de pe site-ul ONRC-ului, agentul economic are sediul social expirat și bilanțul nedepus la registrul comerțului pe anul 2007. În ceea ce privește raportãrile financiar-contabile, agentul economic nu a depus la Organul Fiscal Teritorial decât un singur decont privind taxa pe valoare adãugatã și o singurã declarație privind impozitul pe profit, ambele cu zero, dupã cum rezultã din fișa sinteticã totalã editatã de AFP Arad în 25 martie”, ne explicã Lucian Mitran, comisar șef adjunct al Gãrzii Financiare Arad.Pe perioada în care s-au fãcut verificãrile, agentul economic în cauzã nu avea nici debite fațã de bugetul statului deoarece nu a raportat Organului Fiscal Teritorial niciun fel de activitate desfãșuratã, fiind astfel propus, în februarie a.c. pentru lista contribuabililor inactivi. Comisarii GFA au trecut la calcularea prejudiciului adus la bugetul de stat pentru mai multe abateri. Firma nu declarase primirea de bunuri și servicii în valoare de peste 3 milioane de lei livrate de cãtre diferite firme din strãinãtate și nici nu își desfãșura activitatea la sediul declarat, acesta fiind expirat, iar douã persoane care erau asociate nu au putut fi contactate. De asemenea agentul economic nu avea nicio persoanã angajatã iar comisarii GFA nu au putut identifica pe nimeni care sã știe ceva despre activitatea firmei.  
Niciun document nu atesta activitatea agentului economicPe parcursul verificãrii documentelor comisarii nu au gãsit niciunul din care sã reiasã cã agentul economic a condus evidența contabilã și cã a înregistrat operațiunile de achiziții intracomunitare și respectiv, de livrare a bunurilor sau serviciilor care au fãcut obiectul achizițiilor. Obiectul principal de activitate declarat de firmã – comerț cu ridicata al mașinilor, unelte – nu era în concordanțã cu achizițiile intracomunitare  efectuate, care din denumirea furnizorilor par a fi din domeniul fructe – legume – cereale. În lipsa altor date suplimentare, comisarii Gãrzii au calculat prejudiciul adus statului prin neînregistrarea în contabilitate a operațiunilor de livrãri de bunuri – servicii aferente achizițiilor efectuate, prin estimarea valorii livrãrilor la suma de peste 3 milioane de lei, ceea ce înseamnã sustragerea de la platã cu 1.174.290 de lei. Se pare cã scopul înființãrii societãții a fost de a eluda plata taxelor și impozitelor cãtre statul român, astfel – fie bunurile care au fãcut obiectul achizițiilor nu au intrat pe teritoriul României fiind vândute pe teritoriul altor țãri U.E., livrãrile fiind fictive, fie aceste bunuri au fost vândute fãrã documente în țarã, fapt ce reiese din situația centralizatoare transmisã de Direcția de Informații Fiscale. În acest centralizator nicio firmã din țarã nu a fãcut cumpãrãri de la firma controlatã, în 2007 și în 2008.

Sursa: Observator.info

Autor: (S.R.) ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
melthdesign.ro/