Motivele arestării lui Becali
05.04.2009
⋅ 0 comentarii
Organele judiciare sunt singurele abilitate să efectueze cercetări pentru aflarea adevărului, iar neacceptarea acestui principiu ar însemna pentru toţi cetăţenii că au posibilitatea de a-şi face singuri dreptate, prin sancţionarea unei fapte ilicite prin comiterea unei alte fapte ilicite, spune Judecătoria sectorului 1. Apropiaţi şi susţinători ai lui Gigi Becali au acţionat la îndemnul şi sub comanda acestuia într-o manieră care sfidează regulie de drept, inculpatul fiind o persoană publică, recunoscută în unele medii ca un formator de opinie, multe din conduitele acestuia fiind exemplu de urmat pentru alţi cetăţeni - cum ar fi apropierea sa de Biserică, aspect pus în evidenţă în multe ocazii în sens pozitiv -, se arată în motivarea deciziei Judecătoriei sectorului 1 (Js1), prin care Gigi Becali şi alte patru persoane au fost arestate.
Astfel, spune instanţa, Becali "poate mai mult ca ceilalţi inculpaţi era dator să se manifeste într-o conduită care să nu contravină regulilor de convieţuire socială".
Instanţa apreciază că nu este de conceput într-o societatea democratică cu reguli de conduită şi convieţuire clară, chiar dacă s-ar proba în mod cert că victimele - Tinel Nicolae, Constantin Stan şi Ştefan Mărgean - sunt autorii furtului autoturismului lui Gigi Becali, să se recurgă la "proceduri judiciare paralele" care nu au nicio legătură cu ordinea şi statul de drept, ci intră în sfera ilicitului penal.
Instanţa - care şi-a motivat sâmbătă decizia de arestare de vineri a lui Becali - consemnează faptul că cele trei victime sunt apropiaţi ai lui Alexandru Ilie, cunoscut în lumea interlopă drept Sandu Geamănu.
Acest dosar, s-a constituit după ce, în 27 ianuarie, ora 00.35, un şofer de taxi a anunţat serviciul de urgenţă 112 în legătură cu faptul că în zona străzilor Titulescu şi Dr. Felix, din sectorul 1 al Capitalei, are loc o urmărire de maşini, "s-a tras cu pistoalele, o persoană a început să fugă, iar o alta a fost băgată în portbagaj". Martorul relatează că în continuare s-au tras 5-6 focuri de armă, iar o maşină s-a lovit de un stâlp. Persoanele care au tras cu armele au fugit cu o maşină neagră, taximetristul precizând că cele două autoturisme se urmăreau de mai mult timp, "dinspre Ştefan cel Mare". "Şi aia cu BMW X5 - s-a dat jos, a tras..., l-a bătut, a tras în el cu pistolul, l-a luat şi l-a băgat în bortbagaj pe unul. Unul a reuşit să fugă", spune martorul.
Cei care s-au dat jos din BMW X5 erau "doi indivizi înalţi, solizi, sportivi, tunşi scut", a relat ulterior în faţa anchetatorilor taximetristul.
Un alt martor la agresiune spune că, după ce a auzit o bubuitură, a ieşit în curtea firmei şi a văzut cum doi indivizi în băteau pe un altul, lângă o scară de bloc, apoi l-au băgat în portbagajul unui autoturism, plecând în trombă. Martorul spune că s-au auzit focuri de armă. Mai mult, acest martor le-a cerut agresorilor să nu îl mai lovească pe bărbat că-l va omorî.
Bărbatul, aruncat în portbagaj, nu mai putea opune rezistenţă, fiind târâtă până la maşină.
La scurt timp, poliţiştii alertaţi de agresiune au găsit mai multe pete de sânge şi câteva tuburi de cartuş.
Un alt treilea martor, locatar în zonă, a relatat anchetatorilor că a auzit un zgomot puternic, ca de accident de maşină, iar când a ieşit pe balcon a văzut o maşină plecând în trombă, dar şi petele de sânge.
Pe de altă parte, un bărbat care-şi plimba câinii a spus anchetatorilor că a văzut un Mercede argintiu lovit de un stâlp, iar apoi a auzit împuşcături, care veneau dispre un BMW X5 de culoare neagră. Martorul apoi a văzut doi indivizi care îl ţineau de braţe pe un al treilea, care a fost băgat în portbagaj, fără să riposteze.
Un paznic, martor şi el la bătaie, i-a descris pe agresori ca fiind nişte persoane înalte, solide, tunse scurt.
Poliţiştii au cercetat autoturismul Mercedes, care avea numărul de înmatriculare B-21-PSF, constatând deschiderea air-bag-urilor la şofer, cheile în contact, găsind mai multe obiecte printre care şi o bâtă de baseball. La 6-7 metri de autoturism au fost găsite patru cartuşe de calibrul 10X22 T şi au prelevat probe de culoare brun roşcat (sânge). Maşina a fost dusă în parcarea Secţiei a 4 Poliţie.
La dosar au fost ataşate înregistrările sistemului de supraveghere video ale Primăriei sectorului 1 conţinând imagini video din 27 ianuarie, între orele 00.25-1.00, la intersecţia străzilor Nicolae Titulescu cu Dr. Felix, precum şi cele ale Primăriei Capitalei cu imagini de la intersecţia Calea Dorobanţi-Bulevardul Iancu de Hunedoara, între 00.25-00.33.
Înregistrările au fost expertizate, pentru "elevarea de detalii cu privire la evenimentele surprinse". Experţii arată în raportul lor că a avut loc un prim eveniment rutier la intersecţia Calea Dorobanţi cu B-dul Iancu de Hunedoara, respectiv o coliziune între un Mercedes şi un autoturism de teren, în care au fost implicate patru persoane "ca autori" şi două victime.
La al doilea eveniment rutier, petrecut un minut mai târziu, se arată că au participat trei atacatori şi două victime. Experţii spun că este un autoturism de culoare deschisă, probabil Mercedes, iar pentru maşina de teremn nu spun ce marcă e. Din înregistrări reiese faptul că victimele au fost urmărite şi supuse la violenţe fizice de către două grupuri de agesori formate din patru, respectiv trei persoane, aflate în două maşini de teren diferite.
Ulterior accestor accidente, în 23 februarie, un martor cu identitate protejată declară anchetatorilor că în autoturismul Mercedes Benz în noaptea de 26 spre 27 ianuarie, se aflau Tinel Niculae, Ştefan Mărgean, Constantin David Stan şi Adrian Stănilă, care urmau să se întâlnească în zona Ştefan cel Mare cu nişte persoane. În această zonă, Mercedesul a fost lovit din lateral stânga de un Jeep Toyota Land Cruiser de culoare neagră. În urma impactului, maşina s-a oprit, iar din maşină au fugit Stan şi cu Mărgean, care au început să fie urmăriţi de nişte bărbaţi care au coborât din Jeepul Toyota, dar şi dintr-un BMW X5. Stan şi Mărgean au fost prinşi, bătuţi şi puşi în maşini, apoi duşi în Pipera.
În Jeepul Toyota se aflau patru persoane, printre care şi Cătălin Zmărăndescu, cunoscut apropiat al lui Gigi Becali.
În faţa procurorului, Cătălin Zmărăndescu a relatat faptul că în noaptea de 26 spre 27 ianuarie, Gigi Becali l-a sunat şi i-a spus că i-a fost furat Mercedesul, cerându-i să se însoţească cu nişte persoane, care urmau să se întâlnească cu cei care sustrăseseră autoturismul. Zmărăndescu a plecat cu Jeepul Toyota, în care se afla şi Nicolae Dumitraşcu.
Martorul sub acoperire, cu identitatea protejată, Marian Popescu, susţine că după ce a fost lovit Mercedesul, din care au fugit Stan şi Mărgean, autoturismul şi-a continuat cursa, şofer fiind Adrian Stănilă. Singurul pasager rămas a fost Tinel Nicolae.
Mercedesul a fost urmărit de BMW X5 până la intersecţia Titulescu cu Dr. Felix, unde Mercedesul a intrat într-un stâlp din cauza vitezei. Adrian Stănilă a reuşit să fugă, însă Tinel Nicolae a fost împuşcat în piciorul drept cu o bilă de cauciuc, apoi băgat în portbagajul BMW-ului.
Tinel Nicolae spune că cel care l-a lovit este Ştefan Dediu, tot acesta fiind şi cel care l-a împuşcat şi l-a obligat să urce în portbagaj.
Astfel, victimele Tinel Niculae, Constantin Stan şi Ştefan Mărgean au fost duse la barul din Pipera, unde se afla Gigi Becali, aşa aflând că au fost sechestrate la comanda acestuia.
Zmărăndescu i-a tăiat cu un cuţit pantalonii lui Tinel Nicolae în zona unde fusese împuşcat şi a vrut să-i scoată glonţul, însă victima a spus că o va face singur la baie, unde a fost asistat de Dumitru Beciu, zis Mitică Machedonul.
Toţi cei trei sechestraţi au declarat anchetatorilor că Gigi Becali i-a întrebat insistent unde se află maşina care i-a fost furată, apoi cerându-le să dea declaraţii prin care să recunoască furtul autoturismului, pentru a nu merge la poliţie să reclame faptul că au fost răpiţi. Victimele au susţinut că Becali era ascultat de toţi, doar el vorbea, sugerând supunerea gărzilor faţă de finanţatorul echipei Steaua.
"Precizez că pentru a mă asigura că nu se apucă cei trei să reclame ceva împotriva mea, i-am pus să dea câte o declaraţie în care au recunoscut că sunt autorii furtului maşinii", a susţinut Becali în faţa judecătorului, care consemnează declaraţia în motivarea deciziei sale.
După ce au dat declaraţiile, cei trei sechestraţi au fost eliberaţi şi duşi cu un taxi în zona Aviatorilor.
În timp ce erau în bar, iubita lui Ştefan Mărgean l-a sunat de mai multe ori, în final Becali a răspuns şi i-a spus că acesta îi furase maşina.
Ştefan Mărgean a declarat anchetatorilor că a fost agresat de Cătălin Zmărăndescu şi Nicolae Dumitraşcu, în drumul spre bar. El a mai spus că a fost urmărit de două persoane înarmate, fapt confirmat şi de Constantin Stan, care îl indică printre urmăritori pe Ştefan Dediu.
Instanţa arată în motivarea deciziei sale de arestare a lui Becali şi a celorlalte patru persoane că cei trei care au fost sechestraţi nu au reclamat Poliţiei răpirea lor până la data de 20 februarie, deoarece "le-a fost solicitat astfel de către Alexandru Ilie", aşa cum rezultă din referirile făcute de acesta în convorbirile cu fratele său, Petre Ilie.
De altfel, instanţa spune că ar exista unele indicii că Petre Ilie ar fi intenţionat să solicite "anumite avantaje materiale" de la Gigi Becali, în schimbul tăcerii celor trrei, însă nu există date concludente în acest sens.
În cadrul unei convorbiri din seara de 27 ianuarie dintre Alexandru Ilie, zis Sandu Geamănu, şi fratele său, Petre Ilie (încarcerat în Belgia) aceştia fac referire la "nişte copii", care au văzut o maşină cu motorul pornit şi au sustras-o, autoturismul fiind a lui Gigi Becali. Acesta i-a trimis pe Nicolae Dumitraşcu şi pe Cătălin Zmărăndescu să o caute. Cei doi fraţi Ilie vorbesc despre suma de 10.000 de euro drept răsplată pentru intervenţia celor doi trimişi ai lui Becali.
Tot într-o convorbire, Sandu Geamănu îi relatează lui Petrei Ilie o discuţie cu Tinel Nicolae care i-ar fi spus: "Dacă aş şti că mă duc la puşărie, aş face şi eu câţiva ani, bătaia şi umilinţa pe care am luat-o de la Becali în curte, mi-am lăsat sângele acolo... La expertiză se poate costatat că-i sângele meu, că am fost privat de libertate. Am şi eu demnitatea mea de bărbat, nu pot să mă transform din bărbat în femeie".
Ilie Petre este cel care îi spune lui Sandu Geamănu să-şi sfătuiască pe băieţi să meargă la IML să-şi scoată certificate medicale, cât rănile sunt deschise, însă să nu spună medicului cine i-a lovit sau sechestrat. Acelaşi Petre Ilie îi transmite lui Alexandru Ilie ca băieţii să nu spună nici la «gardă» nimic.
Imagini descărcate din memoria telefonului lui Alexandru Ilie confirmă rănile suferite de cei trei care au fost sechestraţi la comanda lui Gigi Becali, victimele fiind fotografiate imediat după ce au fost eliberate.
În legătură cu inregistrarea privind reunirea din barul Pipera - depusă la instanţă, de către apărători lui Gigi Becali, în seara în care s-a cerut arestarea acestuia -, instanţa arată că este una de 18 secunde, datată 25 ianuarie şi nu 26 spre 27 ianuarie, când a avut loc agresiunea.
"Chiar dacă acceptăm faptul că ar fi greşită această dată şi imaginile prezintă momentul prezenţei părţilor vătămate în barul din Pipera numărul 55 (sediul PNG), pe de-o parte momentul este prea scurt pentru a aprecia că acolo nu a avut loc decât o întâlnire amicală, fiind greu de presupus că aşa s-ar fi desfăşurat evenimentele faţă de modalitatea în care părţile vătămate au ajuns la acea locaţie (...); pe de altă parte, se observă la un moment dat cum partea vătămată Tinel Nicolae întoarce privirea la persoana care filmează, probabil cu un telefon mobil. Este o privire speriată, însoţită de o uşoară grimasă, iar dacă privim spre piciorul acesteia observăm că are pantalonul tăiat, de undeva de deasupra genunchiului căzând un şerveţel sau un tampon - nu se distinge bine - probabil aplicat pe rana suferită ca urmare a împuşcăturii", consemnează instanţa.
"În urma analizării şi coroborării tuturor acestor probe administrate, instanţa reţinte că situaţia de fapt se presupune a fi următoarea: părţile vătămate Stan Constantin David, Mărgean Ştefan şi Nicolae Tinel sunt probabil persoanele care au sustras autoturismul marca Mercedes aparţinând inculpatului Gigi Becali, în data de 25 ianuarie 2009", consemnează instanţa.
Cele trei părţi vătămate sunt apropiate lui Alexandru Ilie, persoană care "exercită o anumită autoritate asupra acestora", mai arată instanţa.
Totodată, judecătorul consemnează faptul că în loc să înştiinţeze organele de poliţie cu privire la sustragerea autoturismului, Gigi Becali a apelat la Nicuşor Dumitraşcu pentru ca acesta să facă propriile investigaţii pentru a afla cine sunt autorii. În urma telefonării unor persoane, Nicuşor Dumitraşcu află de la Daniel Irimia, zis Dan Piticu, care ar fi hoţii, indicându-i pe cei trei, dar şi pe Adrian Stănilă (şoferul Mercedesului, cel care a reuşit să fugă în noaptea agresiunii-n.r.).
Astfel, în seara de 26 ianuarie, Becali îşi trimite gărzile cu două autoturisme - Jeepul Toyota şi un BMW X5 - să se întâlnească cu Daniel Irimia, care urma să-i conducă la făptaşi. Astfel, a urmat reţinerea celor trei presupuşi hoţi, agresarea lor, ducerea la barul din Pipera unde au fost obligaţi să dea acele declaraţii prin care recunosc că ar fi furat maşina lui Becali. "Declaraţiile olografe este un aspect care se poate circumscrie noţiunii de «orice alt avantaj» la care face referire articolul 189, alineatele 1 şi 2 Cod penal", consemnează instanţa .
Totodată, instanţa subliniază faptul că inculpaţii - aporpiaţi sau subordonaţi ai lui Gigi Becali - au acţionat la îndemnul şi sub comanda finanţatorului echipei Steaua, într-o manieră care sfidează regulile de drept: urmăriri cu maşinile noaptea în oraş, uzul de armă în loc public, existând posibilitatea rănirii şi altor persoane, pentru găsirea şi pedepsirea autorilor furtului autoturismului. Instanţa nu le poate acorda circustanţe în sensul că s-ar fi substiuit organelor de poliţie, deoarece realitatea vremii în care trăim presupune ca un principiu fundamental faptul că organele judiciare sunt singurele abilitate să efectueze cercetări pentru aflarea adevărului, găsirea pesoanelor vinovate şi tragerea la răspundere penală a acestora.
Instanţa mai justifică caracterul excepţional al arestării prin aceea că, cu toate criticile ce sunt aduse uneori organelor judiciare, justificat sau nu, în situaţia reţinerii unei infracţiuni de violenţă de o asemenea gravitate, reacţia autorităţilor judiciare trebuie să fie promptă, fermă, exigentă, pentru a da un semnal societăţii civile, în sensul că astfel de manifestări nu pot fi lăsate nesancţionate.
Astfel, instanţa consideră că prin sfera de pericol social concret pentru ordinea publică se poate înţelege şi necesitatea faţă de împrejurările grave în care faptele au avut loc şi că se impune scoaterea inculpaţilor din mediul în care aceştia trăiesc şi muncesc şi plasarea lor într-un regim de privare de libertate, pentru a nu fi împiedicată buna desfăşurare a procesului penal.
Js1 mai spune că mediatizarea excesivă a cazului nu face deâct să întârească cele arătate, cu amendamentul că judecata se desfăşoară în sala de judecată, în baza probelor administrate în mod legal şi nu pe baza unor luări de poziţii, pro sau contra, în favoarea sau în defavoarea unora dintre părţi, deoarece se crează o presiune la adresa organelor judiciare, care trebuie să-şi îndeplinească obligaţiile cu profesionalism şi imparţialitate.
Omul de afaceri Gigi Becali a fost arestat, vineri dimineaţă, pentru 29 de zile, de magistraţii Judecătoriei Sectorului 1 din Capitală, care au admis cererea procurorilor în acest sens.
Alături de Becali au mai fost arestaţi Cătălin Zmărăndescu, Ştefan Dediu, Nicolae Dumitraşcu şi Dumitru Beciu. Instanţa a dispus ca toţi cei cinci să stea în arest 29 de zile.
În cazul lui Marius Petrinel Geavela, instanţa a decis să nu ia măsura arestării preventive, interzicându-i însă acestuia să părăsească ţara.
Avocaţii celor arestaţi au declarat pe loc recurs, care se va judeca la Tribunalul Capitalei.
Sursa:
Observator.info