Seitin ? Pasunea s-a vandut la italieni ?peste noapte?, lasand 2500 de oi si peste 200 de vaci, fara hrana!
08.04.2009
⋅ 0 comentarii
Şeitin este (poate) prima localitate care reacţionează dur şi ferm în faţa unei probleme naţionale, dezastrul în care a eşuat agricultura, zootehnia. Retrocedările de terenuri, pierderea ultimei oaze de verdeaţă - păşunea - a distrus palida renaştere a vieţii rurale legate de creşterea animalelor. Peste noapte, păşunea – trecută în 2007 în domeniul privat al comunei – a devenit teren arabil, noii proprietari, „nişte italieni”, spulberând, după aproape un secol, destinaţia celor 160 de hectare de păşune. Ce se va semăna aici, de-acum înainte, nu mai are nici importanţă, atâta timp cât crescătorii de animale au rămas fără nicio altă posibilitate de a-şi hrăni animalele. Revolta lor (şi nu numai a lor) – se îndreaptă către cei doi capi de conducere ai primăriei Şeitin, primarul Remus Păcurar şi secretarul Roman Feier – singurii răspunzători de „vânzarea păşunii în scop de afacere personală”. Scandalul izbucnit la primărie a luat amploare, şi, dacă poliţia nu ar fi fost de faţă, se putea ajunge la bătaie.
Dimineaţa de ieri, încă dinainte de ora 8 - a (re)umplut platoul din faţa primăriei cu oameni nervoşi, supăraţi, revoltaţi, dezamăgiţi. Motivul, fosta păşune pe care „s-a intrat cu plugurile de către nişte italieni”. Aşa cum spun, oamenii n-au ştiu nimic despre vânzarea acesteia până în ziua în care au văzut cu ochii lor cum frumoasa şi înverzita păşune este spulberată de tăişul uneltelor agricole care au transformat cele 160 de hectare în teren arabil. Localnicii au rămas trăzniţi în faţa acestei imagini „apocaliptice” şi au dat buzna în primărie, în urmă cu o zi, cerând răspicat explicaţii primarului şi secretarului. Cum lucrurile nu s-au lămurit, în afara ţipetelor şi ameninţărilor – ieri, la prima oră, oamenii s-au adunat din nou la primărie, decişi ca problema vitală a păşunii să-şi găsească rezolvarea în favoarea lor, a comunei. O sală de şedinţe arhiplină, oameni cu feţe roşii de furie, aşteptând explicaţii clare din partea celor care au „trădat” interesele crescătorilor de animale – primarul Păcurar şi secretarul Feier. O parte dintre consilierii locali – Neculai Rotaru, Vădăsan Ioan, Şiclovan Ioan, Buha Gheorghe, Galiş Cristian şi Măsariş Flavius, au susţinut cererea oamenilor.
„Au vândut păşunea pe ascuns!”
Este ideea principală care s-a desprins – discutând cu consilierii Neculai Rotaru şi Ioan Vădăsan. „Suntem consilieri din opoziţie – 6 consilieri contra 7, ai primarului. Avem proces cu primarul pe mai multe dosare penale, am şi câştigat unul – un motiv fiind legat de lipsa totală de transparenţă a docuemntelor care au stat şi stau la baza diferitelor activităţi şi decizii ale primarului. Privitor la păşune, nimic nu este legal; nu a fost întrunit numărul obligatoriu de consilieri atunci când s-a discutat problema acesteia. Era evident că nimeni nu va fi de-acord, vreodată, cu vinderea ei – cu atât mai mult cu cât în zonă sunt mulţi crescători de animale, păşunea fiind mijlocul de existenţă al acestora. Primarul a promis, atunci când a spus că nu mai sunt terenuri pentru retrocedări - că nu se va atinge de păşune cu niciun chip”. Iată, însă că, pe nepusă masă – păşunea oamenilor este deja trasă sub brazdă şi transformată în teren arabil.
„Am fost obligat prin lege să dau terenurile din păşune!”
„Am evitat cât se poate să ne atingem de păşune, dar legea m-a obligat! Pentru că nu am mai avut de unde să dăm teren, ne-am ales cu 38 de sentinţe judecătoreşti irevocabile, de punere în posesie. Problema a ajuns (şi) la prefectură, astfel că fostul prefect a trimis o anchetă la primărie, în urma căreia am fost amendat cu 100 de milioane lei. M-am opus în instanţă, dar, în acelaşi timp, am cerut consiliului local trecerea păşunii din domeniul public în cel privat, aprobată pe 30.11.2007 (fapt contestat de consilierii din opoziţie, care nu au fost prezenţi la adoptarea acestei hotărâri). În consecinţă, am dat tot terenul păşunii proprietarilor, în funcţie de data depunerii dosarului, dar tot au mai rămas peste douăzeci de persoane nepuse în posesie. Probabil că le vom teren în alte localităţi. Personal, am încercat să salvez păşunea, dar nu a fost hotărârea mea, ci a consiliului local şi a prefecturii! Cei doi consilieri nu înseamnă nimic pentru mine, unul e un moldovean rrom care a ieşit consilier ameninţând pe unii şi alţii, iar celălalt n-are nicio treabă cu munca şi nu a avut niciodată! ” – primarul Remus Păcurar.
„Instigatorii”-Opoziţia
Aceştia sunt consilierii pe care primarul Păcurar i-a numit astfel: Neculai Rotaru şi Ioan Vădăsan. În opinia sa, cei doi au instigat oamenii la revoltă, „deşi nu aveau niciun drept legal să facă acest lucru”. Consilierii au fluturat oamenilor adunaţi în sală, documente – arătând cum li s-a vândut păşunea de sub nas „deşi primarul nu a specificat vreodată că păşunea va fi împărţită, în caz că va cădea la retrocedare!” Atmosfera a devenit incendiară în momentul intrării în sală a primarului/secretarului. Păcurar s-a apropiat de grupul dezlănţuit al oamenilor, încercând să explice să nu are nicio vină pentru pierderea păşunii, numindu-i, în acelaşi timp, „instigatori” pe cei doi consilieri. La auzul acestor cuvinte, Vădăsan s-a apropiat la modul periculos de primar – motiv pentru care unul dintre poliţişti a intervenit prompt. Jignirile au curs potop, astfel că Păcurar s-a retras la scurt timp în cabinetul său, declarând că „îi voi acţiona în judecată pe aceşti oameni care instigă lumea la revoltă şi din cauza cărora nu mai vin la şedinţele de consiliu de 8 luni! Am făcut totul legal, a fost decizia luată de prefect, iar dacă oamenii puşi în posesie şi-au vândut titlurile de proprietate, nu este vina mea! Noul proprietar, oricine ar fi, are dreptul să folosească pământul aşa cum crede de cuviinţă!” Între timp, opoziţia s-a întregit prin venirea celorlalţi consilieri locali care au spus că falsurile, dedesubturile şi afacerile ascunse sunt o lege în această primărie. „Primul lucru pe care l-am cerut în momentul în care s-a format opoziţia în cadrul consiliului local a fost prezentarea la transparenţă a documentelor care au stat la baza actelor decizionale semnate de primar/secretar. Din cauza asta suntem şi în proces, pentru că nu am primit niciun răspuns! Ne certăm ore întregi la şedinţele de consiliu local, tocmai pentru că nu fac nimic concret şi nu pot justifica cum s-au cheltuit o grămadă de bani!” Atât consilierii din opoziţie cât şi cei intervievaţi au subliniat faptul că, în comparaţie cu primăriţa din Semlac - care a făcut multe lucruri bune pentru comună, primarul Păcurar nu a făcut nimic, refuzând orice colaborare cu omologul său, deşi Letiţia Stoian i-a propus, după cum spun consilierii, numeroase colaborări pe proiecte comune.
S-a dus păşunea. Unde se duc oile şi vacile?!
În scandalul general, ascultăm câteva opinii ale crescătorilor de animale. Oamenii sunt disperaţi, pur şi simplu nu ştiu ce vor face cu animalele, odată ce păşunea s-a pierdut.
Vioara Băcican – „Am 73 de ani şi de când mă ştiu aici o fost păşunea noastră, aici duceam vacile la păscut. Nu-s de acord să ne ia râtu, că aici trebuie să fie locul de păşunat, că suntem zonă cu multe animale, din asta trăim! O să ne judecăm până la Dumnezeu şi-napoi pentru păşunea noastră!”
Daniela Joss – „În 2005 am făcut cerere la consiliul local pentru stabilirea unui loc pentru stâna de oi. Ne-am zbătut greu să ţinem animalele astea, singura noastră sursă de venit, iar acum mă trezesc, în urmă cu o săptămână că s-a bătut pomul de despărţire dintre stâna mea şi brazda proprietarului care a arat fosta păşune! Am 26 de vaci! Ce fac cu ele?! Acum a venit vremea să le scoatem la păşunat, unde le ducem, că trăim din agricultură şi creşterea animalelor?!”
Petru Lung- „ Primarul şi secretarul au făcut nişte greşeli ireparabile, lăsând păşunea din mână, de fapt au făcut toate şmecheriile! Nu s-au gândit la viitorul comunei, la oameni, ci doar la interesele lor, împărţind păşunea după bunul plac!”
Ştefan Şinkavici - „Cum se poate ca păşunea să fie acum arată?! De 40 de ani o curăţ şi o sap... Asta e dreptate?! Acum vine un neamţ sau un italian, nu contează - şi ne face hoţi pe noi, cei de-aici, care suntem îndreptăţiţi s-o folosim?! Am 700 de oi, ce fac de-acum încolo cu ele, că din asta trăim?!”
Pamfil Bulz - „Am fost scos de pe pământul meu deşi am avut, prin lege, tot dreptul să-l folosesc. Am 10 copii, ce le dau acum de mâncare, pentru că nu mai am unde să scot vacile la păşunat? O vacă o duc prin şanţ, dar ce fac cu restul?! Eu nu am bani de judecăţi, dar trebuie să mi se facă dreptate, am fost deposedat ilegal de 1,5, dreptul meu – de către acest secretar Feier!”
*** Faţă în faţă, crescători de animale disperaţi, animale nevinovate a căror soartă s-a (cam) decis, bătrâni şi familii ce nu vor mai avea niciun mijloc de trai, un primar spulberat de nervi, scotocit de activităţi prin judecăţi de către o opoziţie neiertătoare, un secretar târşit în tactica tăcerii, păşunea cea verde, rasă şi arată... Pe de altă parte, Regulamentul european (1.01.2007) prin care păşunile intră în conservare, Ordinul prefectului prin care propietarii care au cumpăart fst păşune nu au dreptul să-i shimbe destinaţia... O ecuaţie care contrazice adevărul.
Sursa:
Observator.info