Stire

Flavius Ghender

09.04.2009 ⋅ 0 comentarii

Instituţia care se ocupã cu acreditarea învãţãmântului superior a efectuat un studiu amplu, în urma cãruia a acordat un certificat prin care recunoaște „grad ridicat de încredere” pentru Universitatea „Aurel Vlaicu”, fãrã monitorizare, timp de 5 ani.  
Rectorul Universitãţii „Aurel Vlaicu”, prof. univ. dr. Lizica Mihuţ, a explicat cã acest calificativ aduce numeroase beneficii instituţiei pe care o conduce. Cel puţin pe trei planuri, UAV are de câștigat în urma succesului obţinut. Astfel, se obţine un plus de credibilitate, atât pentru atragerea sudenţilor, cât și pentru atragerea cadrelor didactice, cu atât mai mult cu cât acest certificat are recunoaștere internaţionalã. Crește autonomia în ceea ce privește opţiunile de a înfiinţa noi programe de Master. Nu în ultimul rând, este vorba despre un audit complex, care pune dincolo de orice îndoialã corectitudinea activitãţii UAV, în plan didactic, administrativ și managerial – asta în condiţiile în care universitatea de stat a fost în ultimul timp ţinta unor atacuri fãrã precedent, cu reclamaţii la toate instituţiile abilitate.Rectorul Lizica Mihuţ a considerat obţinerea certificatului „cea mai teribilã realizare din ultimii 100 de ani”. Auditorii au vizat 5 domenii: didactic, cercetare știinţificã, administrativ, financiar contabil și audit extern. ARACIS a trimis la Arad, acum un an, 16 membri, care au fãcut câteva recomandãri și au revenit pentru o verificare complexã. S-au alcãtuit 12 dosare, cu mii de pagini. Faptul cã s-a obţinut certificatul pentru cinci ani, fãrã monitorizare, este considerat un mare succes, care reflectã dezvoltarea UAV și munca depusã. „Astfel, toate problemele se rezolvã la nivelul instituţiei”, explicã Lizica Mihuţ. Certificatul va fi afișat la toate sediile reprezentative ale UAV. „Poate unii colegi m-au înjurat, pentru cã e vorba despre un volum mare de muncã, dar acum îmi mulţumesc” spune rectorul arãdean. „Sunt universitãţi care nu doresc aceastã auditare. Unele chiar au dat în judecatã ARACIS, pentru cã nu vor sã se facã auditul sau pentru a contesta gradul scãzut de încredere. Noi am cerut evaluarea!”Reprezentanţii ARACIS au fost impresionaţi de ceea ce au gãsit la Arad, de la spaţiul generos de peste 17 000 mp destinat învãţãmântului și pânã la tehnica performantã folositã nu doar la laboratoare și cercetare, ci și la întreţinerea bazei materiale. Aceștia erau la curent cu plângerile fãcute în ultimul timp împotriva UAV. „Ştiau tot. S-au întâlnit cu cei care fac aceste plângeri, eu am rãspuns sub semnãturã la 18 întrebãri. A fost o dezlãnţuire împotriva noastrã care ne-a luat prin surprindere, dar acest certificat aratã cã tot ceea ce facem este corect” a declarat rectorul UAV. De altfel, certificatul grad de încredere ridicat a fost transmis atât autoritãţilor centrale și locale, cât și instituţiilor cu atribuţii de control.   

„Dupã obţinerea certificatului care atestã un grad ridicat de încredere din partea ARACIS, noi nu mai acceptãm sã fim controlaţi de oricine, de Popescu și Georgescu! Este un certificat care ne conferã credibilitate și autonomie”- Rectorul UAV, Lizica Mihuţ.

Sursa: Observator.info

Autor: Flavius Ghender ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro