Stire

Arădenilor li s-a băgat căldura pe g?t timp de două săptăm?ni

14.04.2009 ⋅ 0 comentarii

Temperaturile de afară din ultima perioadă au întrecut aşteptările şi la fel s-a întâmplat şi cu cele din casele noastre. Asta pentru că, deşi afară au fost chiar şi 22-24 de grade în timpul zilei, Centrala Electrică de Termoficare din Arad a continuat să livreze energie termică cetăţenilor. Aşa că noaptea, mulţi dintre noi am fost nevoiţi să dormim cu fereastra deschisă, plătind în acelaşi timp mai scump căldura, care recent s-a scumpit ajungând la 207 lei/ gigacaloria.

Directorul Centralei, Cornel Secianschi, spune că a primit numeroase solicitări de la cetăţeni pentru întreruperea furnizării agentului termic, însă acest lucru nu s-a putut realiza din cauza unei hotărâri a Consiliului Local Municipal, care prevede că livrarea căldurii nu poate fi întreruptă înainte de 15 aprilie. În plus, directorul CET ne-a spus că există un contract pentru energie electrică, ce se încheie în 15 aprilie. În ultimele zile, CET a livrat totuşi căldură numai noaptea.Vasile Arion, vicepreşedintele ULAL Arad (Uniunea Locală a Asociaţiilor Locative), spune că şi la ei s-au primit o mulţime de plângeri pe această temă, iar la începutul lunii aprilie 70-80% dintre locatari au oprit livrarea de căldură fie din apartamente, fie de jos, din subsolul blocurilor.„Nu este prima dată când Primăria nu ne consultă în legătură cu un subiect care ne priveşte. Este vorba de regulamentul aprobat de Consiliul Local anul trecut, conform căruia numai după 15 aprilie poate fi încheiată livrarea de energie termică. După ce că gigacaloria s-a scumpit, ni se bagă şi pe gât. Am primit multe telefoane de la cetăţeni nemulţumiţi  în primele zile ale lunii. Cei din Primărie se consultă numai cu furnizorul, nu şi cu beneficiarii. Am trimis însă o adresă la Primărie, prin care solicităm să fim invitaţi în faza de elaborare a acestor proiecte, în şedinţele de comisie”, spune Arion.Cu toate că fiecare şi-a oprit căldura, există acele aşa-numite părţi comune (uscătorii, casa scărilor), unde se încălzeşte în continuare şi pentru care fiecare trebuie să plătească. „Agentul termic trece prin instalaţie şi asta se plăteşte. În loc să se facă economie chiar şi câteva zeci de lei, cheltuim degeaba. Poate vom reuşi totuşi să modificăm hotărârea Consiliului”, a încheiat optimist Arion, care este însă dezamăgit de relaţia pe care ULAL o are cu Primăria, din cauza lipsei de comunicare a acesteia din urmă.Începând de mâine însă, aşa cum ne-a asigurat Cornel Secianschi, arădenii nu vor mai primi căldura de care nu mai au nevoie deja de aproximativ două săptămâni.
Conturile Centralei vor fi deblocate în această săptămânăÎn ceea ce priveşte procesele Centralei, cel de-al treilea şi ultimul, de care depinde deblocarea conturilor, a avut loc cu mai bine de o săptămână în urmă. CET-ul a plătit cele trei cauţiuni, s-a câştigat suspendarea executării silite, iar în aceste zile se aşteaptă confirmarea deblocării conturilor. Reamintim faptul că din cauza datoriilor la Societatea Naţională de Lignit Oltenia şi către firma de recuperare a creanţelor, Centrala are conturile blocate din luna noiembrie a anului trecut.

Sursa: Observator.info

Autor: Dana Mirea ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
melthdesign.ro/