Bani puţini şi mult optimism pentru cultura arădeană
15.04.2009
⋅ 0 comentarii
Bugetul alocat în acest an pentru activităţile culturale din Arad este mult mai mic, comparativ cu anul trecut, pe motivul crizei financiare. În ciuda acestui lucru, directorii instituţiilor de cultură din judeţul nostru sunt optimişti şi speră că se vor descurca şi cu bani mai puţini, pentru a reuşi să îşi finalizeze (cum pot) proiectele stabilite pentru anul 2009. Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad va căuta finanţare şi în alte surseDeşi banii sunt mai puţini, la Teatrul Clasic „Ioan Slavici” din Arad se discută depre Festivalul de Teatru Clasic, din toamna acestui an. De aproape doi ani se pregăteşte internaţionalizarea festivalului care a adus la Arad, de-a lungul anilor, personlităţi remarcabile şi spectacole de mare clasă, atât din România cât şi din Italia, Ungaria sau Franţa. „Am înţeles că acestea sunt posibilităţile de finanţare pentru acest an. Este criză mondială şi nu ne rămâne decât să ne adaptăm situaţiei şi să facem cu mai puţini bani performanţele pe care le-am avut în ultimii doi ani. Vom încerca să găsim finanţare şi din alte surse. În ceea ce priveşte ediţia din acest an a Festivalului de Teatru Clasic, şi internaţionalizarea acestuia, trebuie să spun că ne pregătim de doi ani şi nu putem renunţa acum pentru că ne-am face de râs”, spune Laurian Oniga, directorul Teatrului Clasic „Ioan Slavici” Arad.
Banii puţini alocaţi activităţilor nu descurajează conducerea Filarmonicii Nici la Filarmonică situaţia nu arată mai bine decât la teatru. Problema autofinanţării şi a bugetului mai mic cu 20 % sunt doar câteva dintre problemele cu care se confruntă conducerea instituţiei, care, însă, spun că va continua seria evenimentelor pe care le are plănuite pentru acest an, printre care şi Festivalul de Muzică Vieneză, care a avut un succes deosebit la ediţia de anul trecut. „Suntem obligaţi să ţinem cont de situaţia generală de criză financiară care există în momentul de faţă. Bugetul care ne-a fost alocat este cu 20% mai mic faţă de cel de anul trecut. Nu avem cheltuieli de capital şi nu avem bani suficienţi pentru a cumpăra instrumente. Trebuie să facem economii drastice şi vrem să găsim fonduri din alte surse, pentru a ne finaliza proiectele din acest an. Nu sunt foarte fericită cu această situaţie şi sperăm să primim ceva mai mulţi bani după următoarele rectificări. În momentul de faţă nu am primit nici un leu pentru cele trei proiecte pe care le avem şi, cel mai greu este că avem un procent de autofinanţare mult mai mare în acest an, de circa 260.000 de lei, faţă de 146.000 de lei anul trecut. Oricum, nu ne pierdem optimismul şi mergem înainte în speranţa că va fi mai bine”, explică Rodica Tălmaciu, directoarea Filarmonicii de Stat Arad. În pofida neajunsurilor, arădenii se vor bucura şi în acest an de Festivalul de Muzică Vieneză şi alte evenimente care urcă foarte mult cotele oraşului nostru, în ceea ce priveşte actvitatea culturală care există în momentul de faţă.
Casa de Cultură nu renunţă la programul evenimentelor culturale stabilit pentru 2009Ovidiu Balint, directorul Casei de Cultură a Municipiului Arad ne-a spus că, deşi bugetul este mult sub aşteptări, nu va renunţa la niciun eveniment programat pentru acest an. Deci, se pare că vom avea un Festival Underground, unul de Folk, unul de Rock şi, poate, unul de muzică Blues, care va debuta în acest an. „Nu renunţăm la programul evenimentelor culturale deja stabilit pentru acest an, ci doar diminuăm bugetul pentru fiecare proiect. În ceea ce priveşte proiectele noi pe care le-am demarat, pot spune că avem un parteneriat la Bucureşti, pentru Festivalul de Teatru Underground, care, începând din acest an se va numi Underground Festival, fiindcă, în cadrul festivalului vor fi prezentate şi câteva filmuleţe”, mărturiseşte Balint.
Radu Dinulescu speră ca toate problemele financiare cu care se confruntă Teatrul de Marionete să se rezolve cât de curândProiectele de viitor ale Teatrului de Marionete sunt incerte din cauza lipsei banilor, cu care se “luptă”, la fel ca celelalte instituţii de cultură din Arad. “Nu mi-am facut proiecte mari pentru 2009 pentru că bănuiam că nu va fi un an bun financiar! Cum am călătorit mult, anul trecut am văzut criza venind peste tot şi aş fi fost naiv să nu prevăd dezastrul şi la noi”, spune Radu Dinulescu, directorul Teatrului de Marionete Arad. De asemenea, ne-a mai mărturisit că ar fi fost un an bun pentru reconstruirea teatrului cu o finanţare europeană, proiect care, din păcate, a fost oprit “din faşă” la începutul anului 2008 şi astfel s-a pierdut o bună oportunitate de a încerca atragerea de bani din fonduri europene, dar “poate peste 2 sau 3 ani acum”. În ceea ce priveşte viitoarele spectacole ale Teatrului de Marionete, sunt bani doar pentru o singură premieră originală, si aceea cu costuri mici, restul fiind reluări ale unor spectacole mai vechi, pe care noua generaţie de copii nu le-a văzut oricum. “Nu poate ajunge un buget de trei ori mai mic decât cel din anul trecut! Va trebui redus totul. E un buget de supravieţuire. Problema cea mai spinoasă este că nici părinţii nu mai au foarte mulţi bani pentru a trimite copiii cât mai des la teatru! Aici nu mai ştiu cum se poate acţiona. E deja o problemă guvernamentală. Anul acesta au venit foarte târziu bani la buget şi chiar şi la Ministerul Culturii sumele sunt cu mult mai mici.”, spune Dinulescu. Teatrul de Marionete are o serie de dosare depuse pentru a suplimenta fondurile Festivalului Euromarionete şi eventualelor ieşiri ale teatrului în străinătate. “Aşteptăm să treacă dosarele noastre de comisiile de evaluare. Ţinem degetele încrucişate”, continuă directorul instituţiei de cultură. Din fericire, datorită prezenţei Teatrului de Marionete din ultimii ani la Avignon, s-a realizat un parteneriat cu multe echipe din străinătate, în momentul de faţă existând o colaborare cu un teatru din Granada şi o companie din Grenoble la un proiect pentru linia de finanţare europeană ”Cultura 2013”, proiectul sprijinit politic în primul rând de Primăria din Granada. “Să vedem... sperăm ca toate aceste griji, nevoi, necazuri, rele, se vor duce ca un fum”, încheie într-o notă optimistă Radu Dinulescu.Dacă ar fi să concluzionăm, nu putem spune decât că este realmente dureros faptul că nu se pune deloc preţ pe cultură, pe evenimentele care fac din Arad un oraş recunoscut, pe festivalurile care aduc în oraşul nostru personalităţi din lumea teatrului şi virtuozi ai muzicii din ţară şi străinătate.
Sursa:
Observator.info