Stire

Arădeanul dr. Emil Vancu activează ?n lumea cea mai bună a medicinii ocupaţionale mondiale

15.04.2009 ⋅ 0 comentarii

Medicul Emil Vancu a trecut prin două experienţe deosebite în Africa de Sud: una profesională, la congresul medicinii ocupaţionale, şi una personală, când a fost jefuit de aceiaşi bandiţi care ulterior împuşcaseră trei persoane în locul unde l-au prădat şi pe dânsul.
Dr. Emil Vancu, alături de alţi cinci medici din România, a participat luna trecută la Cape Town, la congresul mondial al tuturor specialiştilor care se ocupă de protecţia şi securitatea în muncă. Congresul a avut un total de 1800 de participanţi (din cei 3000 de membrii ai organizaţiei) din 100 de state ale lumii, foarte mulţi oameni de ştiinţă consacraţi şi laureaţi ai diferitelor competiţii internaţionale de ştiinţă, şi nu numai medici, ci şi fizicieni, biologi, chimişti, ingineri, economişti. În cadrul congresului funcţionează comisii ale diferitelor specializări medicale: cardiologie, psihiatrie, pneumologie, traumatologie, fizioterapie. Congresul „mare” ICOH – supranumit Olimpiada Ştiinţei – se desfăşoară din trei în trei ani. Pentru organizare există o competiţie permanentă între mai multe state, iar la Cape Town s-au luptat, pentru evenimentul care va avea loc în anul 2015, Australia, Irlanda şi Coreea de Sud. A câştigat Coreea de Sud. În ciclul de trei ani dintre congresele „mari”, există congrese pe specializări. În anul 2009, între 27-30 septembrie, la Cracovia se va organiza congresul de cardiologie.„Beneficiul pentru medicii români îl reprezintă cooptarea pentru programele europene şi mondiale medicale, în tot ceea ce priveşte tehnologia şi modernismul referitor la această meserie. ICOH are în acest moment 34 de comitete ştiinţifice şi un network specializat. Organismul se concentrează în special pe menţinerea şi promovarea adevăraţilor specialişti în domeniile lor. Cercetările importante devin granturi şi sunt recompensate cu premii substanţiale” – ne-a declarat dr. Emil Vancu, medic primar, doctor în medicina muncii, cadru universitar la Universitatea „Aurel Vlaicu”.La nivel internaţional se insistă foarte mult pe profesionalism, pe cercetare şi pe eficienţa muncii. Directori din Organizaţia Mondială a Sănătăţii, participanţi şi ei şi membrii ai ICOH, insistă foarte mult pe aplicarea legilor globale, îndeosebi a legilor antipoluare. „Am prezentat două lucrări, una în colaborare cu dr. Fotache. Au fost bine primite de participanţi, drept dovadă am fost invitat la conferinţa EASOM (Asociaţia Europeană a Şcolilor de Medicină Ocupaţională), în 15-16 mai, la Praga, pentru a intra într-o colaborare tripartită, între Universitatea „Aurel Vlaicu”, Universitatea din Praga şi Universitatea din Amsterdam, pentru elaborarea unui viitor program european de reintegrare socio-profesională a celor care prezintă dizabilităţi fizice sau psihice. Universitatea noastră este a treia din România inclusă în programul EASOM, după cele din Cluj şi Timişoara” – a punctat dr. Vancu.  
Bernardino Ramazzini este socotit părintele medicinii ocupaţionale. Lucrarea sa publicată la Genova în 1717 a pus bazele acestui domeniu profesional, fiind primul care a remarcat bolile minerilor, ţesătorilor, turnătorilor şi la sticlari. Concluzia sa a fost foarte clară: în fiecare domeniu profesional pot apărea noxe şi boli care devin boli profesionale. A fost un vizionar care a reuşit să emită teorii care sunt valabile şi astăzi.

În anul 1905, după finalizarea construirii căii ferate Berna-Milano, ca urmare a câtorva mii de accidente de muncă mortale, zece state au decis să formeze o comisie internaţională de protecţie a sănătăţii (ICOH). În această comisie nu au intrat numai medici, şi ci finanţatori, economişti, fizicieni, chimişti, toţi cei care au un cuvânt de spus în protejarea sănătăţii oamenilor. Tot atunci s-a decis de către cele zece ţări fondatoare ca fiecare ţară să îşi delege în această comisie oameni care prezintă certitudine din punct de vedere profesional. Dintre ţările Uniunii Europene numai România nu a reuşit în cei 104 ani să îşi formeze un secretariat propriu. În 1996 are loc un congres la Stockholm, unde a participat dr. Dan Fotache, de la Spitalul Colentina din Bucureşti, preşedintele Asociaţiei Patronale a Medicilor de Medicina Muncii, forurile internaţionale au fost sensibilizate şi pentru români. Pentru accederea în această comisie este necesar să fii propus de doi membrii ai organismului, din două ţări diferite şi trebuie să participi la congrese medicale cu prezentări proprii. La ora actuală, în România există un nucleu de medici specialişti în medicina ocupaţională (medicina muncii), care au devenit membri ICOH. La congresul de la Cape Town (22-27 martie 2009) a participat şi un medic arădean, dr. Emil Vancu, care alături de dr. Dan Fotache este membru cu drepturi depline de vot. La această manifestare s-a decis ca România să primească dreptul de a-şi organiza un secretariat propriu pe medicina ocupaţională. Ce înseamnă asta? Că accesul specialiştilor în ICOH va fi mai uşor, din acel moment.   
După o săptămână de congres, dr. Vancu a participat la un program social de vizitare a unei rezervaţii naturale lângă Johannesburg. A fost preluat de o firmă de pază, plătită încă de la Bucureşti. La un kilometru de la aeroport, pe autostradă, a fost oprit de doi „poliţişti”. „Ne-au controlat paşapoartele şi au început să ne jignească, să ne spună bandiţi, falsificatori de bani, dealeri de droguri. Ne-au cerut să prezentăm poşetele unde aveam banii şi, pe scurt, ne-au furat peste 1000 de euro. În momentul în care mi-am dat seama că este un jaf am smuls geanta din mâinile lor, iar ei au demarat în trombă. Dar paguba noastră a rămas… Toată acţiunea a fost filmată de către soţia mea, filmul a fost folosit de poliţia sud-africană, foarte promptă şi foarte bine pregătită. Hoţii au fost prinşi pe baza înregistrării, dar nu înainte ca după două zile, aceiaşi bandiţi, în acelaşi loc, să atace alte trei persoane, pe care le-au şi împuşcat şi una dintre ele a decedat. Vă daţi seama prin ce am trecut” – spune dr. Vancu.

Declaratie„De trei ori am fost întrebat şi a trebuit să demonstrez că sunt şi medic şi doctor în medicina muncii, pentru că în România s-au introdus noţiuni pe care Uniunea Europeană nu le recunoaşte, cum este de exemplu „medicul de întreprindere” – dr. Emil Vancu

Sursa: Observator.info

Autor: Andrei Ando ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
melthdesign.ro/