Stire
Un an bun pentru construcții: terenuri mai ieftine, materiale de construcții la prețul de anul trecut
27.04.2009
⋅ 0 comentarii
Terenurile intravilane au început sã se ieftineascã, un aport important la acest proces aducându-l criza economicã, stoparea acordãrii de credite bancare, dar și ieftinirea apartamentelor. Verificând anunțurile publicate de proprietarii de terenuri din municipiu și județ, din ziarele de specialitate și de la agenții, am observat cã reducerea prețului pe metru pãtrat a scãzut cu câțiva euro, iar majoritatea anunțurilor precizeazã cã prețul este negociabil.
Cele mai scumpe terenuri rãmân în continuare în Arad unde un loc de casã în zona centralã, cu o construcție mai veche, ce trebuie dãrâmatã ajunge la 400 de euro metrul pãtrat, însã un proprietar care se grãbește sã vândã terenul (102 metri pãtrați) l-a scos la vânzare la 230 de euro metrul pãtrat, adicã 24.000 de euro/ total. Dacã doriți un teren în Aradul Nou, aici prețurile variazã între 50 și 80 de euro metrul pãtrat. Prețuri asemãnãtoare se regãsesc și în Grãdiște, cel mai scump atingând 100 euro. Pentru zonele mai îndepãrtate, precum Sânicolaul Mic sau Gai vânzãtorii cer între 48 și 88 de euro pentru un metru pãtrat. Un proprietar din Bujac oferã teren intravilan pentru doar 16 euro, pe când un altul, din aceeași zonã cere 55 de euro. Printre cele mai scumpe cartiere se numãrã Aurel Vlaicu și Subcetate unde metru pãtrat costã între 150 și 250 de euro pe metru pãtrat. Persoanele care preferã zonele mai liniștite, apropiate totuși de oraș, pot opta pentru localitãți precum Vladimirescu – 35 – 50 de euro metrul pãtrat, Zãdãreni – 10 – 30 de euro metrul pãtrat, Zimand Cuz – 20 de euro metrul pãtrat, Ghioroc – 5 euro m.p., Horia – 9 – 12 euro m.p., Livada – 22 – 60 de euro m.p.,etcZonele mai îndepãrtate de oraș sunt mult mai ieftine, însã de obicei cumpãrãtorii sunt din localitãțile respective. Astfel la Dezna un metru pãtrat costã doar 8 euro, iar Sãvârșin 12 euro.
Prețuri mai mici, bani mai puținiÎn ciuda prețurilor relativ mai mici, comparativ cu anii trecuți, cumpãrãtorii întârzie sã aparã. Unii negociazã cât mai mult prețul spunând cã materialele și autorizațiile de construire necesare sunt foarte scumpe și nu își permit sã plãteascã prea mult pentru un teren. Unii preferã sã cumpere un apartament gata renovat, spunând cã ies mult mai ieftin chiar dacã nu se pot bucura de spațiul mult mai mare oferit de o casã. Agenții imobiliari spun, la rândul lor cã în aceastã perioadã nu se vinde mai nimic – nici case nici apartamente, decât foarte rar. Am cerut pãrerea unui administrator al unei firme de materiale de construcții, Marian Melinte de la Von Meister, pentru a ne spune cât ne costã achiziția materialelor pentru construcția unei case, „Într-adevãr oamenii se confruntã cu problema banilor în acest an, însã prețurile la materialele de construcții – cel puțin în cazul firmei Von Meister – sunt aceleași ca și în anii trecuți: foarte avantajoase. Am observat cã multã lume se intereseazã cât costã anumite materiale, unii își permit sã le cumpere pe loc, pe când alții le cumpãrã pe rând și pe perioade mari de timp. Este o achiziție importantã și semnificativã pentru cã indiferent cât de reduse ar fi prețurile practicate de noi – de comercianții materialelor de construcție – sau de ofertele pe care le practicãm, pentru o casã sunt necesare cantitãți însemnate. În funcție de ce își dorește fiecare și de mãrimea și confortul cãminului materialele de construcții necesare pot costa între 18.000 – 30.000 de euro aceste cifre incluzând toate materialele necesare, inclusiv cele pentru finisaj. Bineînțeles cã o familie se va gândi bine înainte de a-și constru o casã – trebuie sã fie atentã la mai multe aspecte și sã știe foarte bine ceea ce dorește.” Tot de la Marian Melinte am aflat cã piața materialelor de construcții începe sã se „dezghețe” în aceastã perioadã, oamenii începând sã construiascã sau sã renoveze – „Oamenii sunt interesați sã construiascã, sã își termine o casã începutã în anii trecuți sau sã renoveze o clãdire. Acest lucru se vede acum, odatã cu încãlzirea vremii, când se dã startul construcțiilor și amenajãrilor exterioare.”
Sursa:
Observator.info
Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați
Observator.info