Stire

Comuna Ghioroc se află ?ntr-un continuu proces de dezvoltare și modernizare

27.04.2009 ⋅ 0 comentarii

În Ghioroc se  muncește de zor la pavarea trotuarelor, reabilitarea școlilor și, de asemenea, pentru viitor, se dorește construirea unei grãdinițe noi și a unui parc, care sã înfrumusețeze zona. Primarul din Ghioroc este încrezãtor în proiectele pe care vrea sã le realizeze în cursul acestui an și așteaptã sã primeascã „undã verde” pentru a porni un parteneriat cu Primãria din Pãuliș.
Drumuri asfaltate, trotuare pavate și școli renovate pe raza comunei GhiorocPe raza comunei Ghioroc sunt șase imobile renovate în proporție de 90%, cu destinația învãțãmânt, unde își desfãșoarã activitatea grãdinițe, ciclul primar și gimnazial. La un alt imobil, cu clase V-VIII, trebuie refãcut doar interiorul. Toate sunt cu acoperișuri schimbate sau renovate, izolate termic, cu termopane, cu încãlzire centralã și grupuri sanitare noi. „Cireașa de pe tort este cã luna viitoare voi fi invitat la o recepție la Liceul din Miniș. Suntem  singura comunã care are un liceu într-un sat, anume în Miniș”, spune Mircea Traian Luca, primarul comunei Ghioroc. Printr-o lucrare desfãșuratã cu fonduri europene, PHARE, în valoare de 700.000 de euro, liceul din Miniș a primit o fațã nouã, a fost renovat complet, dotat cu calculatoare și aparaturã de ultimã generație.În ceea ce privește lucrãrile de reabilitare a strãzilor, acestea sunt în plinã desfãșurare, în momentul de fațã trecându-se cu un autogreder pentru nivelare și profilarea strãzii iar apoi se va lucra la o pietruire a strãzilor cu piatrã de carierã, fiind cumpãrate 1000 de tone de la Șoimoș. Iluminatul public este recondiționat de aproximativ 3 ani, fiind schimbate 700 de lãmpi cu unele noi și performante care consumã mai puțin și dau luminã bunã. Au fost, de asemenea, finalizate aproximativ 500 m liniari de trotuar „fiind ajutați de o firmã care ne sponsorizeazã, asigurându-ne pavajul”, spune primarul comunei. La același capitol, și anume pavarea trotuarelor, Primãria dorește executarea unui trotuar care va pleca din Ghioroc pe o lungime de 1,5 km, mai precis, strada care duce la garã. Referitor la drumul care duce spre plajã, va fi scos la licitație, pentru montarea de pavaj pe o lungime de 1,4 km. Vizavi de problemele de gospodãrire, Primãria a început sã curãțe vãile, vegetația care a rãmas din toamnã, resturile și gunoaiele care au fost aruncate prin pãdure. „Avem și noi cetãțeni care merg la pãdure, la iarbã verde și lasã în urma lor o mizerie de nedescris”, a spus Mircea Traian Luca.
Proiect de reabilitare a accesului microzonal, în parteneriat cu Primãria din Pãuliș În ceea ce privește mult discutatele proiecte, primarul Luca ne-a spus cã în momentul de fațã are un proiect în care Primãria Ghioroc este titularã, în parteneriat cu Primãria din Pãuliș, de reabilitare a accesului microzonal, care constã în înlocuirea unei conducte de azbociment de 5,5 km, care merge pânã în Pãuliș. Aceasta va fi dublatã de o conductã de distribuție iar în Pãuliș se va executa și o extindere a rețelei de apã pe strãzile unde locuitorii nu beneficiazã de aceastã utilitate, prin montarea unui rezervor cu stație de recoltare și una de clorinare. Proiectul a trecut de comisia din Timișoara și acum este la București, valoarea sa fiind de 1,5 milioane de euro. „Așteptãm doar sã primim undã verde”, spune încrezãtor primarul Luca. Luna viitoare, Primãria Ghioroc va începe un proiect pe mãsura 3.2.2. care va cuprinde, ca investiții: asfaltarea a 10 km de drum, reabilitarea Cãminului Cultural din Miniș și Cuvin și construirea unei grãdinițe noi. Luna viitoare va începe și lucrarea de modernizare a centrului civic, în jurul monumentului, unde va fi construit un parc, cu un spațiu verde, fântânã artezianã și pavaj. „Vreau sã mai spun cã Enelul va desființa clãdirea circularã, „ciuperca”, cum îi zicem noi, și va prelua Primãria clãdirea. Încã nu ne-am hotãrât ce vom face cu ea, la ce o vom folosi”, a spus primarul. Pe Ordonanța de Guvern numãrul 7, mai existã proiectul de reabilitare a bazei sportive, care acum este în așteptare, dar, dupã ne-a declarat Mircea Luca, este cert cã finanțãrile vor veni în lunile urmãtoare. „Important este cã am câștigat proiectul, prin care se va moderniza și baza sportivã. Intenționãm, prin Compania Naționalã de Investiții, sã facem o salã de gimnasticã în comunã și sã construim un cãmin cultural nou în Ghioroc. Singura problemã care ne împiedicã sã depunem  proiectele este cã suntem în instanțã la Lipova cu rectificarea C.F.-urilor terenurilor pe care se aflã cãminul, dispensarul, școala și terenul de sport al școlii, dar se va remedia”, a continuat primarul Ghiorocului.
Legea reconstituirii dreptului de proprietate - o problemã de maximã importanțãAnul trecut, Primãria din Ghioroc  a avut de platã 1 miliard de lei pentru niște „colne” care au fost demolate pe vremuri, oamenii prezentându-se în instanțã cu acte, martori și poze, în baza cãrora au avut evaluãri și astfel instanța le-a dat câștig de cauzã. „Problema este cã niște case care au fost dãrâmate în anii 1950 le plãtesc eu acum din bugetul local, care ar fi putut fi folosit în cu totul alte scopuri”, spune Mircea Luca. „De asemenea, suntem într-o fazã în care mãsurãm suprafața care a mai rãmas în deal, între suprafețele viticole primite de la Barațca și stațiune și limita cu pãdurea. Am aflat cã mai avem de pus în posesie 400 ha de pãmânt. Mã tem cã va trebui sã cobor la pãșunile din câmp care și-așa sunt puține. În Ghioroc avem 40 ha și în Cuvin 60 ha”, a explicat Mircea Luca. Dupã cum a continuat domnul Luca, cu siguranțã, „aceastã lege va stârni nemulțumirea cetãțenilor care mai au animale și se gândesc ce vor face cu ele, unde le vor duce la pãșunat și nici nu înțeleg de ce islazul comunal care a fost moștenit de ei din moși strãmoși trebuie dat altcuiva”. Lacurile din Ghioroc - special amenajate pentru pescuit sportivDupã ce lacurile de la Ghioroc au devenit proprietãți locale, Primãria a înființat o asociație de pescuit sportiv conform tuturor normelor. Lacurile au fost populate cu 1,5 tone crap și 1,5 tone caras. Oamenii care aleg sã își petreacã câteva ore pe malul lacului sunt mulțumiți fiindcã se simt bine, nu este braconaj, totul este legal. Pentru cã vine sezonul estival se lucreazã și la terasele de la plajã, pentru a oferi cele mai bine condiții celor care vor alege sã meargã, dupã ce se încãlzește vremea, la Ghioroc. „Primãria va lucra la drumuri, parcare și iluminat, care existã încã de anul trecut. Ne implicãm cât putem de mult și cât ne permite buzunarul, pentru ca lumea sã se simtã bine la Ghioroc”, a încheiat primarul comunei.

Sursa: Observator.info

Autor: Corina Huțan ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
melthdesign.ro/