Stire

Perspectivă ecologică (?!?): Aradul sub asaltul gunoaielor judeţului - peste un milion şi jumătate de tone deşeuri!

30.04.2009 ⋅ 0 comentarii

Trăim într-o epocă  în care gunoaiele stăpânesc peste tot, ridicând probleme imense, vitale - comunităţilor. „Dezvoltarea” economică a impus apariţia industriei ambalajelor, astfel că, dacă în urmă cu jumătate de secol nu (prea) existau servicii de salubritate, iar gunoiul era risipit ca îngrăşământ prin grădini sau ars, astăzi, depozitarea gunoaielor a ajuns o problemă majoră. Aruncarea mizeriei, oriunde, oricât şi oricum a contribuit decisiv la poluarea gravă a mediului. Reducând problema pe interes local, în Arad şi în judeţ, oriunde priveşti dai de gunoaie. La intrarea/ieşirea din localităţi, pe străzi, în faţa sau în spatele caselor, blocurilor, în instituţii, pe malurile apelor, în păduri. Serviciile de salubritate fac faţă cu greu munţilor de gunoi, chiar dacă Aradul este deservit de două firme, „Polaris” pentru municipiu şi A.S.A. pentru judeţ.
Accentuăm, nu este zi să nu dai - de cum ieşi pe stradă - cu ochii de gunoaie. Dacă e de găsit cuiva o vină, atunci primii spre care ne îndreptăm sunt cetăţenii. Pornind de la banalul bilet de tramvai aruncat pe jos şi până la molozul aruncat direct pe stradă ca rezultat al diferitelor lucrări - se dovedeşte lipsa totală a conştiinţei civice. De râs /plâns, acum doar copiii de grădiniţă sau elevii şcolilor primare - mai fac o ieşire „în aer liber” - dublând scopul relaxării cu cel al strângerii mizeriei. Cât despre serviciile de salubritate, acestea se fac aşa cum se fac, cu oamenii şi condiţiile care sunt...  A.S.A. Servicii Ecologice SRL filiala Arad şi-a început activitatea (în aceste condiţii) din anul 2003. Firma austriacă a fost primită cu braţele deschise de primărie care a văzut în această îndelungă colaborare un pas important spre ...Europa. În Arad, firma deserveşte 185.000 de locuitori, investiţiile ridicându-se la suma de 2,3 milioane Euro.  Săptămânal, judeţul ne trimite 500 tone deşeuriAm încercat să obţinem câteva opinii din partea A.S.A. Arad - cu atât mai mult cu cât intrarea României în UE a impus - ca politică de mediu şi civilizaţie - închiderea tuturor gropilor de gunoi. Iată însă, că la aproape 6 ani de funcţionare A.S.A. în Arad, groapa ecologică de gunoaie s-a transformat în deal! Despre acest aspect am cerut opinia lui Constantin Ristin, şef depozit. „Într-adevăr, funcţionăm în Arad din 2003. Nu colectăm deşeurile din municipiu, doar le depozităm. Munca noastră se desfăşoară pe judeţ, avem deja 7 localităţi care ne-au concesionat serviciul de salubritate. În Depozitul din Arad sunt aduse anual 130.000 tone deşeuri. Dispunem de opt persoane pe parte operativă care lucrează pe camioane, încarcă şi descarcă gunoiul. Acesta este ridicat săptămânal din localităţile cu care avem contract, însemnând cantitativ cam 400-500 de tone. Depozitul conţine, actualmente, aproximativ 700.000 de tone deşeuri, dar capacitatea totală prevăzută este de un milion şase sute de mii de metri cubi care înseamnă mult mai mult decât arată cifra în sine.” 
Gunoiul judeţului Arad va fi depozitat pe 10 hectareTe îngrozeşti când vezi dealul de gunoaie crescând continuu... Până unde se va ajunge, punem o întrebare firească, (profană?!) având în vedere că serviciile firmei sunt mult mai complexe decât colectarea şi depozitarea deşeurilor. „Sigur că se vor face şi alte operaţiuni - spune Ristin - dar nu trebuie uitat că România s-a angajat - sub acest aspect - să recicleze deşeurile. Noi le sortăm (pentru reciclare) doar pe cele de carton sau folie venite de la agenţii economici. Pentru acest an vom trece la prima etapă de recultivare a terenului pe care sunt depozitate deşeurile (1,5 ha) - adică izolarea spaţiului prin acoperirea laturilor şi a cupolei, urmând să realizăm apoi extragerea activă a biogazului. Acest proiect este în lucru şi va fi predat cam într-o lună la Agenţia de mediu. Deci, pe la mijlocul lui iulie vom trece efectiv, la treabă. În final - planul nostru presupune gestionarea deşeurilor pe întreg judeţul Arad.” Depozitul A.S.A Arad va presupune în final un spaţiu de 10 hectare din care acum sunt destinate depozitării 3 hectare, doar jumătate din acestea fiind efectiv, ocupate.Problema rezolvării şi gestionării atâtor mii şi mii de tone de gunoaie rămâne în continuare, deschisă. Sortarea deşeurilor este un proces la care răspund doar agenţii economici, în timp ce populaţia încă mai aruncă gunoiul la grămadă. Ritmul impus de necesitatea colectării şi depozitării nu coincide cu cel al reciclării, aproape inexistent. În fond, toate gunoaiele trebuie să dispară - reciclate, îngropate, acoperite. Aşa este firesc, civilizat şi ecologic. Departe de noi, fără să jignim firmele care fac eforturi susţinute - asemenea perspective. Atât timp cât încă suntem obişnuiţi să aruncăm mizeria pe stradă, în parc, sub scaunul de la teatru, cât timp scuipăm pe jos sau ţi se mută nasul din loc la intrarea sau ieşirea dintr-o localitate - n-ai cum să vorbeşti de ecologie, civilizaţie şi sănătate.        

Sursa: Observator.info

Autor: Felicia R.Gheorghe ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
melthdesign.ro/