Stire
Prima probă a tezelor cu subiect unic din semestrul II a fost susţinută ieri de elevii din a VII-a şi a VIII-a
30.04.2009
⋅ 0 comentarii
Conform calendarului de organizare şi desfăşurare a tezelor cu subiect unic, elevii claselor a VII-a şi a VIII-a aparţinând minorităţilor naţionale au susţinut ieri prima probă din sesiunea aferentă semestrului II: Limba şi literatura maternă. Dacă iniţial liderii sindicatelor din învăţământ şi-au propus să boicoteze toate tezele cu subiect unic (la toate materiile), mai apoi s-a decis ca profesorii să nu se prezinte la teza cu subiect unic de la Limba şi literatura română.
Motivul pentru care dascălii s-au prezentat la teza de la Limba maternă a constat în faptul că nu toate judeţele au avut finalizate referendumurile în timp util. „La început am vrut să boicotăm toate examenele - tezele unice la toate materiile - însă în şedinţa de săptămâna trecută am decis să nu ne prezentăm la teza de la Limba română. Mâine (n.r. astăzi) vom participa la o nouă şedinţă, la Bucureşti, unde vor fi prezenţi preşedinţii tuturor sindicatelor din învăţământ şi, sperăm noi, ca toate judeţele să aibă finalizate referendumurile, pentru a putea decide următorul pas. Se va hotărî dacă vom boicota tezele la toate materiile şi anume - Limba română, Matematică, Istorie şi Geografie sau doar la Limba română”, ne spune Dănuţ Ieneşescu, Liderul Sindicatului Democratic din Învăţământ.
Programul şi modul de corectare al tezelor cu subiect unicSubiectele de la teza de ieri au fost elaborate în cadrul Centrului Naţional pentru Curriculum şi Evaluare în Învăţământul Preuniversitar, conform programei şcolare parcurse până la data desfăşurării tezei, în conformitate cu temele selectate din programa şcolară şi comunicate şcolilor. Evaluarea în sesiunile de teze unice din anul şcolar 2008-2009 presupune ca fiecare lucrare să fie corectată de doi profesori: unul dintre aceştia este profesorul de specialitate care a predat la clasă (care va corecta lucrările în şcoală), iar celălalt, un profesor evaluator din centrul de evaluare, extern unităţii de învăţământ de la care provine teza. Durata activităţii de evaluare este de maximum 3 zile pentru fiecare şcoală, inclusiv ziua în care s-a susţinut proba, iar în centrele de evaluare, de cel mult 4 zile. Profesorul care predă la clasă are obligaţia de-a analiza, împreună cu elevii, în prima oră de clasă după primirea rezultatelor de la centrul de evaluare, tezele şi rezultatele obţinute la acestea. În urma acestei analize, elevii pot depune eventualele contestaţii la comisia din unitatea de învăţământ. Contestaţia, semnată de elev şi de părinte/tutore legal instituit, se depune la comisia din unitatea de învăţământ, în cel mult şapte zile de la data primirii în şcoală a rezultatelor din centrul de evaluare. Baremul de evaluare pentru fiecare subiect se elaborează în cadrul Centrului Naţional pentru Curriculum şi Evaluare în Învăţământul Preuniversitar şi se postează pe Internet, după desfăşurarea probei.În această primă sesiune din semestrul al II-lea, se vor mai susţine teze cu subiect unic, după un program comun pentru clasele a VII-a şi a VIII-a, în următoarele zile: 5 mai - limba şi literatura română, 13 mai - matematică şi 21 mai - istorie/ geografie (numai pentru clasa a VIII-a). Perioada specială a tezelor din semestrul II are următorul calendar: 26 mai - limba si literatura maternă, 28 mai - limba si literatura română, 2 iunie - matematică şi 4 iunie - istorie/ geografie (numai pentru clasa a VIII-a).Înscrierea în clasa a IX-a, învăţământ de stat, se face fără examen, pe baza mediei de admitere, în care media generală obţinută la tezele cu subiect are o pondere de 50%, iar media generală de absolvire a claselor V-VIII tot de 50%. Termenul limită până la care poate fi efectuată prima etapă a repartizării computerizate în învăţământul liceal a absolvenţilor clasei a VIII-a este 3 iulie, inclusiv. Repartizarea se face în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere şi în funcţie de opţiunile candidaţilor, înscrise în fişa de opţiuni.
Sursa:
Observator.info
Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați
Observator.info