Stire

Oferta pieţelor arădene: portocale din Spania, ananas din Costa Rica şi struguri din Chile!

06.05.2009 ⋅ 0 comentarii

Produsele de import au câştigat teren în faţa celor autohtone, iar arădenii pot constata acest lucru de fiecare dată când merg la cumpărături. Pieţele arădene au devenit din ce în ce mai pline de produse de provenienţă străină: lămâi şi portocale din Spania, căpşuni şi grapefruit din Turcia şi Spania, ananas din Costa Rica, lubeniţă din Grecia şi diferite soiuri de struguri din Chile. Viu colorate şi din ce în ce mai mari - aşa arată fructele şi legumele pe care le cumpărăm în fiecare zi. Ceea ce nu ştim este că majoritatea fructelor şi legumelor din import sunt tratate şi, în timp, pot provoca boli grave. Chiar şi aşa arădenii sunt în imposibilitatea de a evita aceste produse: fie unele nu sunt specifice ţării noastre, cum ar fi: portocalele, bananele, kiwi, grapfuitul şi multe altele, fie aspectul plăcut al fructelor îi determină pe arădeni să cumpere aceste produse. Preţurile? Accesibile pentru unii şi mult prea mari pentru cei mai mulţi dintre noi. Aşa se face că nu prea ne permitem să ne satisfacem poftele la început de sezon.    Se apropie vremea căpşunilor şi a cireşelor, însă arădenii nu se prea înghesuie să cumpere aceste produse din cauza preţurilor mult prea ridicate. Atât de ridicate, încât cireşele nici măcar nu se vând la kilogram: 15 cireşe aspectuoase într-o caseolă la preţul de 5 lei, iar căpşunile de la 8  la 10 lei kg. Pepenele la 10 lei kg, lubeniţa la 7 lei kg, struguri de masă la 12 lei,  grapefruitul şi pomelo la 5 lei kg, piersici la 10 lei kg, perele sunt 7 lei kg, portocalele şi lămâile sunt între 5 şi 6 lei kg, un kilogram de kiwi sau o caserolă costă între 5 lei şi 6 lei, ananasul poate fi cumpărat de pe piaţă la preţul de 6,5 lei până la 8,5 lei kilogramul sau poate fi cumpărat şi la bucată, mere golden la 3 lei kg şi mere acrişoare la 2,5 lei kg. Chiar dacă merele noastre tradiţionale costă mai puţin, mai exact 1,5 lei kg, majoritatea arădenilor preferă merele importate din Turcia care sunt mai aspectuoase, dar din păcate nu şi mai sănătoase.   Ce părere au arădenii despre această invazie a produselor tratate, dacă le cumpără sau dacă sunt împotriva importării fructelor şi legumelor în ţara noastră, am încercat să aflăm de la câţiva dintre cumpărători.
Teodor Doca: „Încerc să evit pe cât posibil să cumpăr produse importate. Tot timpul când vin în piaţă iau mere tradiţionale româneşti, pentru că sunt mult mai sănătoase. Cunosc vânzătorul şi ştiu că sunt produse de casă şi numai de-acolo cumpăr. Sunt şi mai ieftine şi mai sănătoase, pentru că fructele şi legumele autohtone nu sunt tratate. De ce să mănânc un fruct în speranţa că mă vitaminizez şi când colo poate chiar mă îmbolnăvesc! Ăsta este motivul pentru care le prefer pe cele româneşti”.
Ioan Istvan: „Dacă găsesc la ţărani, prefer să cumpăr produse de casă. Încerc să le evit pe cele aduse din alte ţări pentru că ştiu că nu sunt bune. Dar se întâmplă să mai cumpăr şi banane, portocale sau alte fructe exotice, care la noi nu se găsesc. Nu poţi să nu cumperi dacă îţi este poftă şi mai ales la copii, dacă văd trebuie să le cumperi”.
Lucia Olteanu: „Cumpăr şi produse din import, dar şi tradiţionale. E adevărat că fructele noastre sunt mult mai sănătoase, nu sunt injectate şi nu cresc la comandă, dar şi aspectul contează atunci când vii în piaţă, pentru că de multe ori alegem ce este mai frumos. Într-adevăr la gust nu sunt la fel de bune şi nici atât de sănătoase”. Gheorghe: Le prefer pe cele crescute natural, dar mai fac excepţii şi cumpăr şi din import, doar că mi se par exagerat de scumpe. La salariile şi pensiile pe care le avem noi ne este foarte greu să cumpărăm astfel de produse la început de sezon. Căpşunile sunt exagerat de scumpe, la fel şi cireşele, pepenii şi lubeniţa. Greu ne permitem să mâncăm sănătos”.

Sursa: Observator.info

Autor: Nicoleta Boşnigeanu ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro