Stire

Pensii mici şi cheltuieli mari pentru pensionari

08.05.2009 ⋅ 0 comentarii

Cheltuielile mari la întreţinere, mai ales la căldură, au fost resimţite cel mai bine de pensionari. Pentru că fac parte din clasa socială cu veniturile cele mai mici, vârstnicii au fost nevoiţi să facă economii drastice pentru a putea trece peste acestă iarnă, care după spuse lor s-a prelungit până în lunile de primăvară, cel puţin pe factură.
Chiar şi cu gratuităţi, unii dintre pensionari au reuşit cu greu să ţină pasul cu datoriile către stat, majoritatea plângându-se de scumpirea energiei electrice care are loc de la an la an.
Necazurile pensionarilor nu se opresc aici. Pentru că pensiile sunt foarte mici, vârstnicii îşi permit cu greu să-şi cumpere medicamentele necesare lunar. Astfel, banii abia le mai ajung pentru a trăi decent.

T.I.: „Sunt singură şi am apartament cu trei camere, însă am căldura tăiată într-o cameră, bucătărie şi baie. În aprilie am plătit 290 de lei, iar căldura a fost cea mai scumpă. Cel mai grav este că am început să primim căldură din toamnă, când afară vremea era încă bună şi până în lunile de primăvară. În ultimele săptămâni am stat cu geamurile deschise să aruncăm căldura afară şi banii pe geam. Directorul de la CET a spus clar că deşi s-a mărit giga-caloria, ei tot sunt în pierdere. Aşa că trag după bieţii pensionarii. Cu ce suntem noi de vină că sunt ei în pierdere?”
Maria: „Stau la bloc, iar pe ultima lună am avut de plată 420 de lei, dintre care căldura a fost 280 lei, la un apartament cu 3 camere. Suntem foarte necăjiţi şi indignaţi că am primit căldură până târziu. Pentru că nu avem repartitoare a trebuit să închidem căldura din pivniţă, pentru că nu mai suportam în casă. Însă pe factură o să figureze. Eu am 720 de lei pensia, iar soţul are 830 dintre care mai bine de 200 de lei merg lunar pe medicamente. Amândoi suntem bolnavi, iar iarna asta am mers la limită. Am avut noroc că am primit de la primărie ajutorul acela de 60 de lei, dar şi din ăia ne-a sustras şi am rămas cu 470 de lei. Cei de la CET pe spatele nostru şi-au acoperit datoriile?”.
Maria Tot: „Eu am o pensie de 288 de lei şi am plătit căldura aproape 70 de lei, pentru că am beneficiat de subvenţie. Am trei camere, dar una e debranşată. E destul de mult pentru că am un venit foarte mic. Abia m-am descurcat s-o plătesc şi aşa”.
Vasile Anghel: „Eu stau la casă şi iarna asta m-am încălzit cu gaz. Am avut de plată luna trecută peste 500 de lei, dintre care 170 de lei curentul, apa 700, gunoiul şi celelalte, iar restul gazul. Eu am noroc că nu stau singur şi mă mai ajută ceilalţi membri ai familiei”.
Marta Tuleu: „Stau la casă, dar iarna asta tare greu ne-a fost, mai ales cu căldura. Luna trecută am plătit 44 de lei la gaz, dar destul de mult pentru pensia mea de urmaş de 330 de lei. Cei care stau la bloc au fost şi mai stresaţi cu căldura şi vor avea ce plăti, dacă le-au dat căldură până în aprilie”.
Ioan Traian Popa: „Avem gaz şi am plătit ultima lună pentru o cameră pe care am încălzit-o în jur de 150 de lei. Mi se pare foarte scup pentru veniturile noastre. Noi fiind mai în vârstă, eu am 84 de ani, dăm foarte mulţi bani şi pe medicamente, care sunt exagerat de scumpe în comparaţie cu pensiile. Tare greu ne descurcăm!”.

Sursa: Observator.info

Autor: Nicoleta Boşnigeanu ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
melthdesign.ro/