Bata: tratativele pentru ?nfiinţarea unei staţii de biogaz ?n localitate şi reabilitarea drumurilor comunale - ?n capul listei Primăriei
11.05.2009 ⋅ 0 comentarii
Următoarea perioadă se anunţă una foartebună pentru Bata. Comuna se află pe lista unor investitori străini care vor săconstruiască aici o staţie de biogaz, Primăria se pregăteşte să asfalteze şi săpietruiască mai multe drumuri comunale iar localnicii nu vor duce lipsă nici deevenimente culturale: Festivalul de Muzică Veche, Festivalul Vânătorii şi,ediţia de debut a Festivalului de Muzică Folk. (C.H.)
Posibilitatea construirii unei staţii debiogaz la Bata înseamnă aproape 400 de locuri de muncă pentru localnici
Bata a fost luată în vizorul unorinvestitori italieni care au fost în vizită în localitate şi i-au prezentatprimarului Ion Micurescu un proiect cu privire la gestionarea deşeurilor,recuperarea acestora şi cogenerarea de energie termică, electrică sau biogaz.Deşi există deja un proiect integrat de gestionare a deşeurilor la niveluljudeţului, nu este la fel de prolific ca şi cel propus de italieni. Proiectulpresupune colectarea şi depozitarea deşeurilor, dar investitorii italienidoresc să preia o anumită parte din aceste deşeuri, care ulterior să fietransformate în energie electrică. Aceiaşi investitori care au fost la Bata maiau proiecte identice în derulare şi în alte ţări, unde le merge foarte bine.Colaborarea cu investitorii italieni ar fi de foarte bun augur pentrulocalitate, având în vedere că, până în luna iunie, rampa de gunoi din Bata vatrebui închisă. Proiectul pe care oamenii de afaceri vor să-l realizeze la Batase bazează pe accesarea unor fonduri europene. Rolul primăriei în acest proiecteste punerea la dispoziţia italienilor a unei suprafeţe de teren unde să seconstruiască staţia. Acest proiect înseamnă foarte mult, atât pentru localnici,care vor avea parte de locuri de muncă, cât şi pentru localitate, având învedere că firma respectivă va produce gratuit pentru Bata energia electricănecesară iluminatului stradal, dar şi pentru încălzirea unităţilor deînvăţământ de pe raza comunei. Concretizarea proiectului ar reprezenta unînceput pentru dezvoltarea unor sisteme similare şi pentru alte localităţi depe Valea Mureşului. Proiectul este în concordanţă cu unele norme ale UniuniiEuropene, conform cărora, începând din anul 2010, un procent de 10% din energiaelectrică să provină din sisteme alternative. „Dacă s-ar concretiza acestparteneriat ar fi de foarte bun augur pentru comună. Ar exista aproape 400 delocuri de muncă noi, atât pentru oamenii din localitate, cât şi pentru cei dinsatele vecine”, a spus Ladislau Heleport, viceprimarul comunei Bata.
Asfaltarea drumurilor, reabilitareaCăminului Cultural şi proiecte culturale de mare anvergură, în acest an
La începutul mandatului actualului primar afost reabilitat drumul comunal de la Bulci, au fost pietruite drumurile careduc la cimitire, pentru că cimitrele sunt situate în deal şi când plouă drumuldevine impracticabil din cauza noroiului. Tot referitor la drumuri, trebuiemenţionat că, în cadrul proiectului integrat între Bata, Bârzava, Conop,Ususău, în momentul de faţă se lucrează la studiul pentru asfaltarea drumuluide la Bata până la Ususău. De asemenea, în viitorul apropiat va fi asfaltatdrumul judeţean de la Ostrov la Bata, pe o porţiune de 7 kilometri.
În ceea ce priveşte salubritatea, comunaeste inclusă într-un proiect la nivel judeţean, prin care, până la sfârşitulanului, fiecare familie va primi câte o pubelă pentru gunoiul menajer, care vafi colectat şi transportat la o groapă de gunoi.
Referitor la şcoală, Primăria areabilitat-o şi acum există şi încălzire, la clasele V-VIII iar pe viitor, se doreşte reabilitarea CăminuluiCultural din Bata, pentru care s-au primit deja banii. „Primăria mai aşteaptă bani pentru a pietruiuliţele din sat unde este nevoie, pentru a oferi cele mai bune condiţiilocalnicilor. Se doreşte asfaltareadrumului până la Bulci, dar nu am obţinut punctajul necesar pentru a beneficiade banii de pe măsura 3.2.2. oricum, sperăm să reuşim până la urmă să finalizămce ne-am propus”, a explicat viceprimarul.
Proiectele culturale aflate pe listaprimăriei se doresc a fi, conform spuselor viceprimarului, pe placul oamenilordin localitate, amintindu-le câteva dintre ele: a doua ediţie a Festivalului deMuzică Veche, în colaborare cu Filarmonica de Stat Arad, care se va desfăşurala Bulci Festivalul de Muzică Folk care va debuta în acest an, tot la Bulci şiFestivalul Vânătorii din toamna acestui an. „La Bulci este o zonă mai retrasă,mai deosebită, numai bună pentru astfel de festivaluri. Sperăm ca proiecteleculturale pe care le-am pregătit în acest an să aibă efect asupralocalnicilor”, a încheiat viceprimarul.
Sursa: Observator.info
Autor: (C.H.) ⋅