Stire

Pilu se dezmorţeşte, dar fără apă potabilă nu se poate face nimic!

18.05.2009 ⋅ 0 comentarii

Localitate de graniţă, Pilu, o comună dealtfel generoasă în spaţiu şi potenţial agroturistic – e una dintre localităţile puţin călcate de presă. Înţepenirea într-un anonimat nemeritat, „merit” al fostei administraţii locale poate fi unul dintre motive. Noul primar alături de consiliul local are datoria şi poate mişca lucrurile înspre bine, de câştigat având, evident, comuna şi cetăţenii, chiar dacă problemele cu care se confruntă sunt uneori extrem de dificile. (F.R.Gh.)

Primarul „rural”-cum spune o vorbă – trebuie să aibă multe calităţi în vremurile de azi, dar, sigur, tenacitatea şi fermitatea sunt cerinţe de bază. E greu să ieşi la suprafaţă când ai găsit o primărie pustie şi plină de datorii, aşa cum şi-a luat locul pe scaunul de primar Dan Lucian Drăgan. „E dificil, dar ştiu că trebuie să începem să ne mişcăm. Am încercat să stabilim priorităţile comunei, în măsura în care ne permite bugetul. Ne interesează reabilitarea străzilor, iar pe măsura 3.2.2 am elaborat un proiect amplu care cuprinde apă şi canalizare, asfaltare străzi, reabilitare cămin cultural în Pilu, totul fiind în faza de depunere a avizelor. Căminul cultural din Vărşand este în curs de finalizare; s-au pus uşi şi geamuri de termopan, s-au construit un grup sanitar şi o bucătărie, moderne. Şcoala generală (clasele 1-4) din Pilu face parte dintr-un proiect finalizat 50 la sută – finanţarea ţinând de ISJ – interesându-ne încălzirea centrală şi instalaţia electrică deja înlocuită. Mai avem nevoie de fonduri pentru realizarea unui grup social modern. La şcoala gimnazială  au fost schimbate geamurile şi s-a făcut izolarea termică, aşteptându-se banii pentru continurea lucrărilor. Grădiniţa se află într-o stare bună, mai construim una nouă în Pilu, iar cea de la Vărşand este renovată. Iluminatul economic este pus la punct, chiar dacă nu pe fiecare stâlp.  Activitatea medicală este asigurată corespunzător (cabinetul medical a fost vândut medicului de familie), iar la Vărşand avem – pe lângă dispensar şi farmacie”. 
„Gătim cu apă cumpărată de la magazin!”După acest prim tur pe agenda de lucru, primarul Drăgan spune că „avem destul de multe probleme şi vrem să le rezolvăm pe toate, cât mai repede. Nu în toate cazurile, însă, se poate face acest lucru. De pildă, comuna are în proprietate 40 de hectare aflate acum în posesia ADS – trecute ca ”luciu de apă” – dar în realitate este... păşune. Nu am reuşit nici acum să intrăm pe drept în posesia terenului pentru că cei de la ADS nu vor să-l  dea!” Cea mai gravă problemă a comunei Pilu este... lipsa apei potabile! Vă vine să credeţi sau nu, în Pilu nu există apă potabilă. Oamenii cumpără apă de băut şi pentru gătit de la magazin, iar pentru menaj folosesc apa de la robinet sau din fântână. „Pentru şcoli cumpărăm apă plată” – spune primarul. Mergem la faţa locului, la staţia de epurare din Vărşand, o clădire mică, bine întreţinută, unde ar trebui să funcţioneze optim aparatura ce asigură epurarea apei. „Din păcate, cei care au făcut instalaţiile nu au realizat că există nişte defecţiuni în funcţionare, iar rezultatul este că, în urma analizei apei în laborator, aceasta nu intră în categoria de apă potabilă, fiind periculoasă pentru consumul populaţiei. Există un proces pe rol legat de acest fapt, deja de doi ani – dar până se vor elucida juridic treburile, noi suferim enorm! – spune primarul Drăgan. Consiliul judeţean ne-a promis că va cumpăra o staţie mobilă de epurare, dar până acum nu s-a întreprins nimic”.
Proiecte demarateTotuşi, treburile au ieşit din lunga amorţire. Noua administraţie locală e hotărâtă să şteargă praful inerţiei care a cuprins localitatea. „Suntem puşi pe muncă şi vrem ca în a cest an să se vadă ceva în urma noastră. Am de gând să cumpăr pentru primărie, în afara celor două cositoare, un buldoexcavator (tractorul este singurul utilaj, deocamdată); facem ridicări topo, amenajăm un spaţiu verde în faţa căminului cultural şi am plantat deja 500 de pomi ornamentali, tei şi salcâmi. De asemenea, avem în plan acordarea de terenuri pentru tineri (la marginea localităţii) în funcţie de cerinţe, iar noi să le asigurăm calea de acces şi instalaţiile electrice; construirea unui sediu nou al primăriei, în timp ce această clădire va îndeplini un rol social.  S-a început un proiect pentru realizarea încălzirii centrale la şcoala generală (clasele 5-8) din Pilu, două proiecte pentru ridicări topo, construirea a două capele, dar totul ţine de bani, iar noi nu-i avem. Privitor la reabilitarea bisericilor, am dat un miliard de lei pentru refacerea tavanului şi a picturii interioare la biserica ortodoxă din Pilu, iar la cea din Vărşand s-a refăcut instalaţia electrică. Ne-am gândit să deschidem un cont în care fiecare cetăţean să contribuie, cu cât poate, la reabilitarea lăcaşelor de cult. S-au refăcut staţiile de autobuz, am făcut un club sportiv, iar terenul de fotbal va avea şi vestiar. Gropile de gunoi sunt închise, comuna Pilu fiind cuprinsă în programul comun de colectare a deşeurilor alături de Socodor şi Grăniceri.”Sunt multe de făcut, voinţă şi echipă de muncă, sunt - astfel că Pilu începe să prindă viaţă din nou. Rămâne de interesat ce se poate face pentru ca locuitorii comunei să aibă apă potabilă. Nu este posibil ca o întreagă comunitate să fie lipsită de apă din cauza unei instalaţii defecte şi a unui proces prelungit.

Sursa: Observator.info

Autor: Observator ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
melthdesign.ro/