Stire
?Ţeapă? pentru cei care nu şi-au ?nchis repartitoarele
20.05.2009
⋅ 0 comentarii
Arădenii plătesc una dintre cele mai scumpe gigacalorii din ţară: 207 lei, mai scumpă cu 21 de lei după ultima majorare de preţ. Numai pentru căldura şi apa caldă furnizate în luna martie, arădenii din blocurile contorizate au de plată între între 300 şi 600 de lei. Facturile sunt aproape la fel de mari ca cele din ianuarie, considerată luna cea mai geroasă, în condiţiile în care, în martie, media temperaturilor exterioare a fost de 6,7 grade Celsius. Oamenii nu înţeleg de ce au aşa de mult la plată şi dau vina pe administratorii de imobile. La rândul lor, aceştia cer explicaţii de la furnizor, de unde de fiecare dată vine acelaşi răspuns: aveţi de plătit atât cât aţi consumat.
Vicepreşedintele ULALA, Vasile Arion, ne-a declarat că acest lucru se întâmplă din cauza părţilor comune, care se încălzesc chiar şi dacă o persoană din bloc are repartitorul deschis. Principalii vinovaţi de facturile aberante se fac însă guvernanţii care nu vor să schimbe legislaţia. Spre sfârşit de sezon, cei care nu şi-au închis repartitoarele plătesc întreţinerea umflată cu economiile vecinilor. De exemplu, dacă într-un bloc a venit de plată contravaloarea a 10 gigacalorii şi un singur proprietar a avut repartitorul deschis, el plăteşte 90 la sută din factură, iar restul doar 10 la sută, cât reprezintă contribuţia pe apartament pentru părţile comune. Aceste anomalii sunt din cauza legislaţiei proaste. În Germania, de exemplu, procentul pentru părţile comune a fost stabilit între 40 şi 50 la sută. Conform specialiştilor, la noi procentul ar trebui să fie de minim 30 la sută.Măsura este nepopulară dar, dacă ar fi luată prin lege, atunci s-ar pune capăt acestor aberaţii şi s-ar descuraja şi economiile celor care îşi închid repartitoarele şi apar la plată cu consumuri imposibile. Potrivit actualei legislaţii, în adunarea generală, asociaţiile de proprietari îşi stabilesc singure procentul care trebuie repartizat pentru părţile comune. Cu toate că normele prevăd că doar pentru căldura radiată de conducte procentul este cuprins între 7 şi 12 la sută, în marea majoritate a cazurilor asociaţiile de proprietari stabilesc la 10 la sută întreg consumul, deşi în părţile comune mai intră şi căldura de la caloriferele de pe casa scării sau ale celor din uscătorii. Mai mult, în calculul stabilirii procentului pentru părţile comune ar trebui luat şi transferul termic care se face prin pereţii blocului.
ANRSC: Asociaţiile de locatari pot hotărî cum împart cheltuielile Reprezentanţii firmelor de repartitoare susţin că cei de la Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare (ANRSC) le interzic, sub sancţiunea retragerii licenţei de funcţionare, să includă în calculul energiei termice pentru părţile comune şi transferul termic care se face prin pereţii blocului. Preşedintele ANRSC, Stelian Borzea, spune că situaţia trebuie analizată punctual, de la caz la caz. „O altă cauză posibilă a consumului exegerat de mare poate fi şi că s-a fumat cu geamul deschis fără oprirea robinetului termostatic. De ce să modificăm legislaţia, dacă fiecare asociaţie de proprietari în parte poate să-şi stabilească singură procentul pentru părţile comune? N-am spus că nu este nevoie de modificarea legislaţiei, am spus doar că asociaţiile şi-l pot modifica singure”.
Sursa:
Observator.info
Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați
Observator.info