Stire

Livada ? Eforturi pentru avansarea proiectelor importante, dar şi probleme vechi ce trebuie rezolvate

26.05.2009 ⋅ 0 comentarii

Precum primăriile apropiate Aradului, Livada (cu sat aparţinător Sânleani) este obligată – cel puţin moral – să-şi sporească eforturile privind dezvoltarea sa pe toate planurile. Edilii comunei consideră că proiectul cel mai important al momentului ţine de realizarea ţintei apă-canalizare în timp ce tinerii sunt interesaţi de locurile pentru casă, iar zona industrială, punctul forte al posibilităţilor de dezvoltare a localităţii şi-a propus ca scop final asigurarea locurilor de muncă pentru cetăţenii comunei.

O scurtă discuţie cu viceprimarul Mihai Urzicaru (având acordul telefonic al primarului, acesta fiind plecat din localitate) conturează faptul că administraţia locală se arată interesată de realizarea acelor proiecte care aduc bunăstare şi dezvoltare. „Suntem  în faza de derulare a proiectului apă-canalizare pentru întreaga comună, un proiect integrat care include şi alte segmente – realizarea învelişului asfaltic pe străzi, extinderea reţelei de curent electric, construirea unei noi grădiniţe între cele două localităţi, reabilitarea căminului cultural din Livada. Totodată avem în vedere construirea de drumuri de acces pentru noul cartier. Acest fapt presupune că sunt acordate 335 locuri pentru casă tinerilor sub 35 ani, iar pentru loturile ce vor fi achiziţionate prin licitaţie avem disponibile 150 de locuri”.  Ca peste tot sunt şi oameni nemulţumiţi, pedalând pe întrebarea –cheie „câţi tineri din Livada au primit acele terenuri gratuit?!” Gura lumii spune că sunt mulţi veniţi din afara comunei ori s-au mutat în gazdă în mod intenţionat, ştiind că vor primi loturile - care s-au şi acordat, de altfel! Zona industrială e ocupată, deocamdată – de câteva firme (confecţii, tâmplărie, florărie, produse electrice, naturiste).
Agenţia poştală are nevoie de un spaţiu adecvatO problemă veche ce trenează în Livada priveşte imobilul agenţiei poştale, o casă aproape în ruină – în care s-a sistat activitatea poştală tocmai datorită stării avansate de degradare. Actualmente, poşta s-a mutat într-o sală a căminului cultural din localitate. Vinovată pentru această stare de fapt este Regionala de Poştă şi Telecomunicaţii Timiş care menţine în mod nejustificat această situaţie, deşi primăria a făcut numeroase demersuri pentru remedierea problemei. Spinoasa problemă a fondului funciar se arată aici a fi rezolvată. „Numărul cererilor de atribuire de terenuri a fost de 1121, admise fiind 789, în timp ce păşunea s-a pierdut odată cu retrocedarea terenurilor”. Din această cauză, crescătorii de animale sunt „pe liber”, deşi în comună există destule efective de animale, bovine, ovine, cabaline – care ar fi avut nevoie de păşune. 
Credincioşi plimbaţi la slujbeCu ajutorul nemijlocit al localnicilor, comuna Livada şi-a statornicit întru eternitate un spaţiu spiritual deosebit, biserica ortodoxă din Livada fiind unul dintre cele mai frumoase lăcaşuri de cult ortodox din judeţ. „Am alocat bani din bugetul local şi pentru celelalte biserici din Sânleani, catolică şi reformată, acestea având nevoie de reparaţii”. Problema care trenează de ceva vreme (cam multă, spun oamenii) este legată de efectuarea slujbelor. Pe bună dreptate, credincioşii din Livada sunt nemulţumiţi de faptul că, deşi biserica ortodoxă e terminată, nu există un preot al localităţii. „Nu este firesc să se ţină slujbele pentru ambele localităţi, Livada şi Sânleani - de către acelaşi preot, din moment ce avem două biserici!” – spun oamenii. Situaţia e penibilă: o săptămână slujbele se ţin la Sânleani, acolo unde locuieşte şi părintele, iar cealaltă, la biserica din Livada. Şi uite-aşa, credincioşii sunt plimbaţi de colo-colo, dacă vor să participe la liturghiile duminicale sau şi mai mult, la slujbele marilor sărbători. Firesc este ca fiecare localitate să-şi aibă propriul păstor – pentru a nu semăna vrajbă între credincioşi. 
Parcuri şi zonă de agrementConducerea administraţiei locale este mulţumită de faptul că „am primit bani de la Consiliul judeţean pentru reabilitarea drumurilor din comună. Din fonduri proprii, însă, am amenajat un parc în localitatea Sânleani, continuând acţiunea şi în Livada – unde am construit şi o zonă de  agrement. Au fost înlocuite, de asemenea, 150 de becuri de mare consum cu becuri economice, acţiunea urmând a fi extinsă pe toată comuna”. După această privire generală asupra localităţii Livada – se poate spune, la prima vedere că se fac eforturi pentru avansarea proiectelor importante, continuarea celor începute, dar sunt şi multe stagnări şi probleme nerezolvate. Acestea sunt (in)vizibile, deci de luat în seamă. 

Sursa: Observator.info

Autor: Felicia R.Gheorghe ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
melthdesign.ro/