Stire

Groapa de gunoi de la Petriş trebuie ?nchisă ?n iulie, iar luna aceasta comuna intră ?n proces de salubrizare generală

01.06.2009 ⋅ 0 comentarii

Primarul comunei Petriş, Burza-Han Zian, are planuri importante pentru comuna la cârma cãreia se aflã dar şi pentru cele şase sate aparţinãtoare: Petriş - sat reşedinţã de comunã situat la o distanţã de 106 km faţã de municipiul Arad, Corbeşti, Ilteu, Obârşia, Roşia Nouã şi Selişte.

Extinderea şcolii, drumurile asfaltate şi reţeaua electricã-planurile de viitor ale primarului din Petriş
Un proiect pentru extinderea şcolii, cu un laborator, o arhivã şi o micã salã pentru diverse alte activitãţi în valoare de 4,4 miliarde de lei este pe lista de prioritãţi pentru anul 2009 alãturi de altele, la fel de importante, despre care am stat de vorbã cu Burza-Han Zian, primarul comunei Petriş. Conform spuselor acestuia, mai existã altã lucrare începutã şi neterminatã, tot la şcoalã, în ceea ce priveşte forarea de apã, pe care Primãria Petriş o are în vedere pentru viitorul apropiat. De asemenea, trebuie menţionat cã mai existã un proiect a cãrui realizare se doreşte pentru anul acesta, şi anume, o grãdiniţã nouã, „dacã vom primi ajutor din partea celor de la SC Proiectãri”. Existã deja bani pentru extinderea reţelei electrice în toate satele, pentru cã nu toate beneficiazã de electricitate, în valoare de 1 miliard 140 de milioane, care va fi finalizat cât de curând. În ceea ce priveşte cãminele culturale, pentru reabilitarea acestora a fost alocatã suma de 1 miliard. „Anul viitor, dacã prindem nişte bani, reabilitãm Primãria şi vrem sã asfaltãm DC 75 şi DC 76”, a spus primarul Petrişului. Tot el ne-a mai declarat cã Primãria are în plan sã cureţe şi sã desece cele douã vãi, de la  Ildeşti şi Siliştea. „Am dori, de asemenea, dacã cei de la Consiliul Judeţean vor sã ne ajute sã realizãm proiectul „Drumul” pentru DJ 707, care face legãtura cu Vaţa, pânã unde sunt 22,7 km, pe care sperãm sã îl începem anul acesta”, a continuat Burza-Han Zian. Referitor la şcoli este important de menţionat cã existã apã curentã, tâmplãriile au fost schimbate în toate şcolile, atât cele din Petriş cât şi din satele aparţinãtoare, şi cãminele culturale au acum geamuri termopan dar vor continua lucrãrile de modernizare şi pe viitor. „Dacã cei dinaintea noastrã fãceau numai pe un sfert era bine dar nu condamnãm pe nimeni pentru cã la fel de bine ne pot condamna alţii pe noi”, a declarat primarul comunei Petriş. „Din fondurile primãriei am realizat 12 staţii de autobuz în valoare de 180 de milioane. Acum mai trebuie sã ne îngrijim sã facem canalizare...”, a continuat primarul din Petriş. În ceea ce priveşte salubritatea, primarul Petrişului ne-a explicat cã groapa de gunoi de la Petriş trebuie închisã, pânã în 17 iulie, ceea ce înseamnã cã în luna iunie trebuie fãcutã salubrizarea. În ceea ce priveşte salubritatea pe viitor, Petrişul este inclus într-un masterplan care va intra în vigoare abia în primãvarã. Pânã atunci însã, Primãria trebuie sã se descurce  cum poate pentru a realiza salubrizarea şi a gãsi o metodã de a arunca gunoaiele undeva, unde sã nu afecteze pe nimeni. „Poate vom sãpa o groapã foarte adâncã, o vom blinda, sã nu arunce toatã lumea în ea şi vom duce acolo gunoaiele, pânã la primãvarã...”, a spus primarul Burza-Han Zian. Centrul De Recuperare şi Reabilitare neuropsihicã din Petriş-dotat la standarde europene
La Petriş a fost inaugurat un centru de recuperare şi reabilitare neuropsihicã ultramodern, dotat dupã normele europene, ai cãrui beneficiari sunt persoanele adulte cu probleme neuropsihice uşoare, de pe raza judeţului Arad, integrate în diferite programe individuale sau colective de recuperare. Centrul vine în sprijinul comunitãţii din Petriş  pentru cã dincolo de beneficiarii care au nevoie de ajutorul oferit în cadrul instituţiei trebuie menţionat cã localnicii beneficiazã de locuri de muncã, rezolvându-se astfel şi o problemã socialã a comunei. Clãdirea care acum este un bloc cu douã etaje era ruina unui vechi castel pânã acum trei ani când a luat fiinţã proiectul şi primarul a fost de acord sã „ofere” clãdirea în acest scop. Centrul are 22 de camere, cu tot cu cele de zi, pentru una sau douã persoane şi o capacitate de 36 de locuri.Persoanele care doresc sã beneficieze de serviciile centrului trebuie sã depunã un dosar la DGASP din Arad, unde o comisie va studia dosarul şi în funcţie de probleme se aleg beneficiarii, care trebuie sã fie persoane adulte cu handicap neuropsihic. Vechiul sediu al centrulu era într-o clãdire care a fost retrocedatã şi aşa s-a ajuns la acest nou centru. „Vreau sã mulţumesc Celui de Sus cã ruina care era înainte aceastã clãdire s-a transformat în acest centru ultramodern. De asemenea vreau sã mulţumesc Consiliului Judeţean, Ministerului Muncii şi Solidaritãţii, Centrului de Asistenţã Socialã şi tuturor forurilor conducãtoare care ne-au fost alãturi pentru a finaliza acest proiect”, a declarat Burza-Han Zian, primarul comunei Petriş.

Sursa: Observator.info

Autor: Corina Huţan ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
melthdesign.ro/