A ?nceput votul!
07.06.2009 ⋅ 0 comentarii
Toate secţiile de votare din judeţul nostru s-au deschis la ora normală, procesul electoral desfăşurând-se până în prezent fără incidente.
Arădenii au început să vină înspre secţiile de votare, cei mai conştiincioşi fiind pensionarii. La ora 11:30 vom afla primele estimări privind prezenţa la vot, măsurate pentru ora 9.
Se anunţă a fi o duminică frumoasă în Arad, cu o temperatură maximă de 30 de grade celsius, vânt moderat şi fără şanse de ploaie, până spre seară când ar putea apărea câţiva noi.
Urmăriţi pe tot parcursul zilei www.observator.info pentru a afla cele mai proaspete informaţii despre prezenţa la vot, eventualele incidente şi, desigur, rezultatele votului de astăzi.
10:00 Un prim incident a fost înregistrat într-o secţie de votare din municipiu. Un bărbat îmbrăcat într-un tricou cu sigla PDL şi-a făcut apariţia în incinta unei secţii de votare din cartierul Aurel Vlaicu. Personalul a anunţat poliţiştii care supraveghează secţia despre prezenţa bărbatului.
La aceeaşi secţie de votare, până în prezent au votat 71 de persoane din totalul de 1726 înscrise, media lor de vârstă fiind de peste 65 de ani!
Din informaţiile noastre, compania de sondare a opiniei publice Insomar efectuează un sondaj la ieşirea de la urne şi în Arad, la comanda Realitatea TV.
10.40 Până la această oră, niciun incident nu a fost raportat la Biroul Electoral Judeţean. Primarul Gheorghe Falcă va vota în jurul orei 10:45 la secţia de votare din incinta Şcolii Generale numărul 1, iar prefectul Călin Bibarţ va vota, împreună cu soţia, la secţia de votare din incinta liceului "Vasile Goldiş", la ora 12.
11.00 Reprezentanţii Alianţei electorale PSD+PC din câteva secţii de votare din judeţ au sesizat că a fost depus un număr mare de cereri pentru urna mobilă, care nu întrunesc condiţiile legale. Astfel, purtătorul de cuvând al ALianţei, Iuliana Mureşan, ne-a spus că în Almaş şi Şagu au fost depuse peste 40 de cereri pentru urna mobilă. La Alamaş, acestea au fost depuse direct de către primarul localităţii, pe când legea spune că cererile trebuie depuse de un membru al familiei. În plus, cererile au fost depuse sub formă de tabel pe când ele trebuiau depuse în mod individual. De asemenea, vizele de pe certificatele medicale aparţin doar medicului din comună, iar pe multe certificate nu apare menţiunea "netransportabil". În aceste condiţii, eprsoanlul secţiei de votare nu poate interpreta dacă bolnavul este netransportabil, doar în baza diagnosticului. Aproximativ aceeaşi problemă a fost sesizată şi la Şagu, unde certificatele medicale sunt eliberate doar de medicii de familie, iar nu toate conţin menţiunea "netransportabil". În ambele cazuri, reprezentanţii Alianţei PSD+PC din respectivele secţii de votare au solicitat ca acele cereri să fie anulate, din cauza suspiciunilor de fraudă.
11, 30 – La nivel naţional, prezenţa la urne, până la ora 10, este de 4%
11.35 – În mediul urban, prezenţa a fost, până la ora 10, de 3,2%, în timp ce în mediul rural prezenţa a fost de 5,02%
11.37 – Judeţele cu prezenţă bună sunt Teleorman, Giurgiu, Dâmboviţa şi Ilfov, iar cele cu prezenţă scăzută Maramureş, Sibiu, Braşov, Suceava şi Timiş
11.40 – Următoarea comunicare a Biroului Electoral Central cu privire la prezenţa la vot va fi făcută la ora 14,30
11.40 Conform INS, prezenţa la urne în municipiul Arad, la ora 10, a fost de 3,92% iar în judeţ de 4,45%. Aradul este, astfel, puţin peste media pe ţară
11.50 – Preşedintele PSD Arad, Marius Lazăr, va vota la Bârzava, în jurul orei 13
11.55 - Probleme întâmpinate în secţiile de votare, cu listele electorale permanente. Acestea sunt întocmite pe baza numărului de imobil, dar sunt persoane în cadrul aceleiaşi familii care, deşi locuiesc la aceeaşi adresă, nu figurează pe aceeaşi listă. S-au făcut sesizări la Biroul Electoral şi la Evidenţa Populaţiei
12.50 – Prezenţa la urne este în continuare extreme de scăzută, secţiile fiind goale minute bune. Asta, în ciuda apelurilor liderilor politici care s-au prezentat de dimineaţa la urne, dar şi a eforturilor de orice fel. De exemplu, mai multe categorii de bugetari au primit lefurile de vineri, deşi ziua de salariu ar fi săptămâna viitoare. Se pare că buna dispoziţie nu i-a îndemnat la urne.
13.15 - La Biroul Electoral Judeţean s-au făcut mai multe sesizări, referitoare în special la faptul că unii reprezentanţi ai partidelor din anumite secţii de votare au fost schimbaţi pe ultima sută de metri. Înlocuitorii lor nu au urmat paşii stabiliţi de lege pentru a lua postul celor care au renunţat, şi de aici mai multe situaţii confuze rezolvate însă promopt de conducerea BEJ.
În ceea ce priveşte urna mobilă, la BEJ nu s-a raportat numărul cererilor dinspre mai multe secţii de votare, deşi s-a solicitat acest lucru. Însă, în anumite cazuri au fost respinse mai multe cereri, datorită unor nereguli precum cele identificate la Şagu sau Almaş. Surse din cadrul PSD ne-au reclamat faptul că mai multe bannere electorale din municipiu au fost rupte, deşi cele ale democrat-liberalilor sunt încă pe poziţie. În mod normal, de ieri ar fi trebuit să fie date jos toate însemnele electorale, fiind ultima zi de campanie.
13.40 - Prezenţa la urne continuă să fie la cote scăzute, semnalele dinspre mai multe secţii de votare nefiind prea optimiste, cotele de prezenţă situându-se undeva între 5,5 şi 8 la sută. Preşedintele unei secţii de votare ne-a declarat că numărul tinerilor care vin la vot este extrem de scăzut, din 150 de persoane care s-au prezentat până acum doar 5 având vârsta sub 35 de ani.
13.45 - Surse de data aceasta din PNL, ne-au spus că noapte trecută au fost date jos din oraş mai multe bannere electorale ale liberalilor şi ale celor de la UDMR. Din câte se pare, au mai fost lăsate doar cele ale PDL şi PSD.
13.55 - Este ora prânzului iar în secţiile de votare ajung pachete cu mâncare de la Primărie pentru personalul secţiei, dar şi de la partide petru reprezentanţii lor. Pachetul de la Primărie conţine un sandwich, jumătate de litru de apă, cafea la plic şi un profiterol, fiind surclasat însă de pachetul trimis de cei de la PDL, care este de departe cel mai voluminos.
14.10 – Preşedintele PNL Arad, Gavril Popescu, a votat încă de dimineaţă. Liberalii nu au remarcat deocamdată vreun incident major la secţiile de votare, doar… absenteismul alegătorilor
14.25 - PNL arad a iniţiat o campanie telefonică pentru a-şi mobiliza membri să meargă la vot, dar şi pentru a le aminti celor care săptămânile trecute au semnat pe listele PNL din centrul oraşului pentru eliminarea impozitului forfetar. Numărul de telefon de pe care sunt sunaţi cei care au semnat este 0734940734 iar mesajul este următorul: "Bună ziua, vă sun pentru că sunteţi una din persoanele care a semnat pentru eliminarea impozitului forfetar. Dacă doriţi ca acest lucru să se realizeze, mergeţi azi la vot şi votaţi poziţia 1 pe listele electorale". Reamntim faptul că legea interzice acţiunile electorale în ziua votului.
14.30 – Potrivit Biroului Electoral Central, până la ora 13, la nivel naţional s-au prezentat la urne 10,24% dintre alegători14.35 - Prezenţa la urne în judeţul nostru, la ora 13, a fost de 9,39 la sută. În mediul urban s-a înregistrat o prezenţă de 8,22 la sută, în timp ce în mediul rural au venit la vot 10,99 dintre alegători. În topul judeţelor, Aradul se află pe locul 31, în cazul voturilor din mediul urban pe 25 iar în cazul celor din mediul rural pe locul 27.
14.55 Personalul de la Biroul Electoral Judeţean este asaltat cu telefoane din partea preşedinţilor din secţiile de votare, care se arată a fi extrem de grijulii în special faţă de persoanele înscrise în listele suplimentare. Astfel, oricât de mică ar fi nelămurirea lor, preşedinţii sună la BEJ şi se edifică, această atitudine fiind chiar încurajată de membrii BEJ. Pe listele suplimentare se trec persoanele care votează fără a avea domiciliul pe raza secţiei de votare, atenţia fiind concentrată asupra lor datorită fricii faţă de "turismul electoral".
15.30 La nivel naţional se vorbeşte deja de tentative de fraudare a alegerilor, venite mai ales dinspre PSD. Ministrul de Interne Dan Nica anunţă că au fost deja întocmite 35 dosare penale pentru tentativa de fraudare a votului. De asemenea, minsiturl a spus că în ţară acţionează 400 de filtre ale Poliţiei care au misiunea de a depista eventualele tentaitve de turism electoral. Un alt social-democrat, Bogdan Niculescu Duvăz, a fost mai explicit, acuzând PDL că ar fi închiriat 220 microbuze şi autobuze de la o firmă de transport în vedere folosirii lor pentru a transporta oamenii de la o secţie la alta. Replica PDL a venit imediat, din partea ministrului Economiei, Adrian Videanu, cel care a spus că "singurul partid dovedit până acum că a încercat să fraudeze alegerile este PSD". Videanu a mai spus că cele declarate de Nica şi Duvăz reprezintă îndemnuri adresate reprezentanţilor PSD din secţiile de votare să fraudeze alegerile.
16.00 Date suplimentare privind prezenţa la vot la ora 13. Astfel, din totalul românilor care s-au prezentat la vot, 18% au vârstele cuprinse între 18 şi 34 de ani, 23% au între 34 şi 49 de ani, 33% au vârsta cuprinsă între 49 şi 65 de ani iar 26% sunt alegtori de peste 65 la sută. Bărbaţii au venit în număr mai mare la vot decât femeile, procentele fiind 58%, respectiv 42%. În privinţa criteriului educaţiei, 49% dintre alegători au cel mult şcoala profesională, 32% au absolvit liceul, pe când 19% sunt cei cu studii superioare.Sursa: Observator.info
Autor: Observator ⋅