Stire

Concursul ?Tineretul sudează?: o tradiţie arădeană de 14 ani

22.06.2009 ⋅ 0 comentarii

Cea de-a XIV-a ediţie a concursului “Tineretul sudează”, în care tineri ce practică meseria de sudor se întrec în a-şi demonstra măiestria în faţa profesorilor sau superiorilor, este catalogată ca fiind “o reuşită extraordinară” de către Marin Crişan, secretarul filialei arădene a Asociaţiei Sudorilor, sub egida căreia s-a desfăşurat concursul. Sâmbătă dimineaţa, în atelierului de sudură al fabricii Astra Vagoane Marfă, nouă tineri au concurat în cele trei probe ale concursului. Aceştia au intrat în competiţie cu alţi 12 tineri sudori arădeni, care au concurat acum două săptămâni. Concursul nu s-a putut desfăşura în aceeaşi zi din cauza programului competitorilor, majoritatea practicându-şi meseria pe la diverse fabrici din judeţul nostru.
Cum s-a desfăşurat competiţiaOrganizatorii concursului ne-au mărturisit că, în acest an, numărul de tineri intraţi în concurs a fost mult mai mic decât în alţi ani. Profesorul universitar Francisc Tusz, preşedintele filialei arădene a Asociaţiei Sudorilor, ne-a explicat că “participarea din acest an este destul de redusă pentru că firmele sunt în criză şi foarte mulţi sudori tineri au plecat în străinătate”. Conform lui Francisc Tusz, un sudor poate câştiga într-o ţară din vestul Europei până la 3000 de euro pe lună. În consecinţă, anul acesta, la faza judeţeană a concursului s-au înscris doar 21 de tineri sudori, ce au fost grupaţi în două categorii de vârstă: juniori (18-22 de ani) şi seniori (22-35 de ani). Pentru fiecare grupă de vârstă au existat trei procedee distincte de sudură: “electrod învelit”, “MIG-MAG” şi “VIG”. Pentru fiecare categorie de vârstă şi procedeu a existat câte un câştigător care va participa la faza naţională a concursului, ce se va desfăşura la sfârşitul lunii septembrie în Drobeta Turnu Severin. La această fază naţională premiile sunt destul de consistente, câştigătorii primind câte un aparat de sudură nou-nouţ. Pentru arădenii intraţi în concurs, a fost un prilej de a-şi testa calităţile dar şi cunoştinţele dobândite în şcoală sau la locul de muncă. “Am participat doi ani la rând în concurs, iar anul trecut am luat locul întâi la judeţ, dar şi pe ţară la procedeul MIG-MAG”, ne-a spus Vasile Nădăşan, sudor la Astra Vagoane marfă de nouă ani. Acesta ne-a mai spus că aparatul de sudură câştigat anul trecut la faza naţională îi este de folos atât la locul de muncă, cât şi în particular. Unul dintre debutanţi, juniorul Marius Costea, ne-a spus că se bucură pentru că poate participa, însă “nu ştiu, mi se pare că sunt colegi mai buni decât mine”. Realitatea avea să-l contrazică, deoarece Marius Costea va fi unul dintre sudorii ce va reprezenta Aradul la faza naţională a concursului “Tineretul sudează”!
PerformeriiPrima dată, cei intraţi în concurs au avut de trecut o probă teoretică ce a constat dintr-un test grilă cu 10 întrebări. Profesorul Tusz ne-a mărturisit că marea majoritate dintre tinerii sudori a luat nota maximă, unul singur luând nota opt. Cea care a dat însă măsura priceperii sudorilor a fost proba pracitcă, acolo hotărându-se câştigătorii. Comisia de examinare a fost formată din şapte persoane, fiecare notând separat fiecare lucrare. Pentru a se asigura corectitudinea, cea mai mare şi cea mai mică notă au fost eliminate din calcul, făcându-se media doar între cele cinci note “de mijloc”. Câştigătorii concursului sunt: Flavius Bănăţean (seniori-VIG), Gabriel Julan (juniori-VIG),  Cosmin Pepa ( seniori-MIG-MAG), Marius Costea (juniori-MIG-MAG), Gheorghe Moldovan (seniori-electrod), Florea Hotea (juniori-electrod). Dintre câştigători, cinci sunt angajaţi ai companiei Astra Vagoane Marfă, unul singur fiind sudor independent.  “Decât 100 răi, mai bine 10 buni. Aceasta este adevărata dimensiune a producţiei. Trebuie să avem oameni înalt calificaţi. Concursul din acest an a fost o reuşită extraordinară. Participanţii au fost extreme de bine pregătiţi, au mai acumulat experienţă şi la celelalte concursuri. Am foarte mare încrede în ei pentru că au rămas puţini, pun suflet şi sunt profesionişti. Aceştia vor fi generaţia ingineri-lor de mâine, care au trecut prin toate etapele formării lor profesionale”, sunt impresiile de la finalul concursului ale secretarului Asociaţiei Sudorilor, Marin Crişan.

Sursa: Observator.info

Autor: Lucian Cozma ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
melthdesign.ro/