Stire
Revoluţionarii au ?ncercat să intre peste cei care discutau despre soarta Monumentului Revoluţiei, furioşi că nu au fost invitaţi!
24.06.2009
⋅ 0 comentarii
Mama unui martir al Revoluţiei din 1989: „Dacă ar trece cu buldozerul peste monumentul părinţilor aleşilor, ei ar rămâne pasivi?”
Revoluţionarii s-au organizat ieri, de urgenţă, pentru a lua cu asalt sala 63 din cadrul Palatului Administrativ, acolo unde la ora 14 fusese convocată o întâlnire între conducerea administraţiei locale şi membri ai partidelor politice cu reprezentare în Consiliul Local Municipal, având ca temă de discuţie Monumentul Revoluţiei. Reprezentanţii Fundaţiei Judeţene a Revoluţiei din Decembrie 1989 şi ai Asociaţiei Răniţilor şi Urmaşilor celor Decedaţi în Decembrie 1989 s-au simţit îndreptăţiţi să participe la o asemenea discuţie, aşa că au insistat la purtătorul de cuvânt al primăriei să fie lăsaţi să intre în sală. Nu le-a fost permis acest lucru, iar spiritele s-au încins. „Am venit ca să-mi exprim durerea pentru faptul că vor să mute monumentul. Sunt mama lui Mada Mihai Flavius care a murit aici, în Piaţa Revoluţiei. Era elev la Liceul nr. 7. Să nu mute monumentul, pentru că aici s-a înfăptuit Revoluţia! Parcul Eminescu nu are nimic în comun cu Revoluţia. În Timişoara sunt mai multe monumente, iar aici nu are loc nici măcar unul? Dacă ar trece cu buldozerul peste monumentul părinţilor aleşilor, ei ar rămâne pasivi? Nu vorbesc de copii, pentru că să-ţi pierzi copilul este cel mai dureros”, ne-a spus una dintre femeile care aşteptau în faţa uşii.După aproape o oră şi jumătate de aşteptare în hol, au început să iasă unul câte unul cei care au participat la întâlnirea din sala 63. Tiberiu Dekany le-a prezentat celor care aşteptau poziţia partidului: „PNL a avut trei condiţii: la discuţii să participe Revoluţionarii, Uniunea Artiştilor Plastici şi Ordinul Arhitecţilor. Părerea noastră este că locul monumentului este în Piaţa Revoluţiei. Am dat ca exemplu Timişoara”.Cosmin Galu, de la PNŢCD, a avut o poziţie mai puţin radicală: „Până când nu se prezintă o alternativă, nu putem să ne pronunţăm”.Viceprimarul UDMR Levente Bognar a părut deranjat mai mult de aspectul „inestetic” al monumentului, dar a lăsat să se înţeleagă că locul acestuia nu este tocmai potrivit printre liniile de tramvai.
Dorel Popa şi Mircea Purcaru, de la PC, au declarat că susţin convingerile Revoluţionarilor legate de păstrarea locaţiei, însă în privinţa monumentului „trebuie găsite soluţii de îmbunătăţire”, spune Popa. Şi Purcaru a admis că ar fi bine să fie prezentate „propuneri cu alte variante de monument”.Pedelistul Ovidiu Moşneag a încercat să le explice câtorva revoluţionari: monumentul nu arată aşa cum trebuie.Dorel Căprar, membru PSD, ne-a spus ceea ce nu ne-au spus ceilalţi participanţi la discuţie: „Monumentul va rămâne în Piaţă. Se va propune mutarea monumentului, dar tot în Piaţa Revoluţiei şi se va construi şi un alt edificiu, aşa încât să fie în regulă pentru Revoluţionari”.Primarul Gheorghe Falcă a refuzat să facă vreo declaraţie pentru cei care-l aşteptau, însă a primit trei doamne în biroul său, urmaşe a revoluţionarilor, pentru discuţii „prieteneşti”.Una dintre acestea ne-a declarat la ieşirea din biroul edilului-şef că li s-a explicat că monumentul va fi mutat, nu s-a stabilit încă unde, iar în locul prezentului monument va fi construit altul. „Eu nu mai cred nimic din ce zice domnul primar. I-am spus că dacă monumentul i se pare urât, nu are decât să-l înfrumuseţeze, pentru că la el sunt banii. Nu a participat niciodată la o comemorare organizată de noi, eu nu mai cred nimic...”Săptămâna viitoare se pare că va avea loc o altă întâlnire a reprezentanţilor primăriei cu revoluţionarii, probabil marţi, pentru a le prezenta noua ofertă în legătură cu monumentul.
Sursa:
Observator.info
Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați
Observator.info